România va folosi ca tratament transferul de plasma cu anticorpi in cazul pacienților cu cazuri grave de COVID-19. Nelu Tătaru a explicat cine va putea dona

.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că România a primit o donație de trei aparate de plasmafereză, iar în prezent există 1.000 de persoane vindecate, potrivit Digi24. Plasma va fi recoltată din în trei centre și folosită pentru tratamentul pacienților aflați în stare critică.

Citește și: Klaus Iohannis anunță relaxarea măsurilor, însă cu o condiție: „După 15 mai, măștile vor fi obligatorii în spațiile publice închise și în transportul în comun’


Astfel de tratamente se aplică deja atât în China, cât si în mai multe țări europene precum Elveţia, Germania, Franta sau Spania.

„Pacienții donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor’, a explicat Nelu Tătaru pentru Digi24.

Această tehnică a mai fost folosită în combaterea epidemiei de gripă din anul 1918. Este o metodă de transmitere a anticorpilor dezvoltați de o persoană care s-a vindecat către o alta care încă se luptă cu virusul. China, Statele Unite și din ce în ce mai multe țări apelează la terapia aceasta.


Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum. 9710 persoane infectate, 2406 pacienți vindecați și 508 de morți

 „Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități’, explica de curând doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă.