Cum a câștigat Vietnam lupta împotriva COVID-19, deși este țara vecină Chinei: 93 milioane de locuitori, sub 300 de infectați, ZERO morți

 Dumba Gabriela
.

Pare incredibil, dar este cât se poate de adevărat! Deși are graniță cu China, țara din care a izbucnit pandemia de COVID-19, Vietnam nu înregistrează nici un mort, până în momentul de față. Numărul pacienților infectați, sub 300, este infim în raport cu populația de 93 de milioane de oameni.

aD00NDAmaGFzaD0wZjI4MGRkNzU1ZjAyYjJiM2VhNDc5YmQ4MzlhZTk5MQ.thumb_-18aD00NDAmaGFzaD0wZjI4MGRkNzU1ZjAyYjJiM2VhNDc5YmQ4MzlhZTk5MQ.thumb_-18

Pe 23 ianuarie, Vietnam a fost printre primele țări care au înregistrat infectări cu COVID-19, însă până astăzi, doar 268 de oameni cu contractat coronavirusul și nu a murit nimeni. Și, foarte important: dintre infectați, 223 sunt deja vindecați.

Par să fie trei secrete ale Vietnamului în lupta cu Covid-19, potrivit Digi24.ro.

1. Vietnamul a acționat dur, dar repede

În Vietnam, școlile sunt închise din 20 ianuarie. Au fost închise nu din cauza coronavirusului, ci din cauza Noului An. Numai că ele n-au mai fost redeschise de atunci. Or, în majoritatea țărilor din Europa, de exemplu, o asemenea măsură a fost luată abia în martie.

Granița cu China a fost închisă de la 1 februarie, o decizie care venea în contradicție cu recomandările OMS de atunci. 

Apoi, începând cu 30 ianuarie, este creat un comitet de criză interministerial, în care sunt cooptați și oameni de știință.

De asemenea, măsurile de interzicere a adunărilor cu mai mult de 20 de persoane, apoi a celor cu mai mult de 10 persoane și decizia de a închide magazinele neesențiale au fost luate mult mai devreme decât în alte țări.

2. Un control epidemiologic foarte riguros

Populația vietnameză a acceptat, de asemenea, o strategie extrem de bine țintită în privința izolării. De îndată ce era depistat un caz pozitiv, el era declarat F0 și plasat în izolare la spital. Persoanele care au fost în contact cu el, desemnate cu numele de cod F1, erau testate și puse în carantină, în centre speciale administrate de armată sau la spital. Iar contactele acestor contacți, desemnate ca F2, erau  plasate în izolare la domiciliu pentru 14 zile. Pentru o urmărire atât de riguroasă a contactelor, autoritățile au făcut apel la tehnologie: din 10 martie, toți vietnamezii trebuie să completeze o declarație sanitară online.

3. Restricții cu țintă precisă

Comunități întregi au fost plasate în carantină, mai ales în nordul țării, atunci când situația a cerut-o. Comunitatea din Son Loi a fost plasată în carantină timp de 20 de zile, începând cu 13 februarie. Strada Bach Truc din Hanoi a stat închisă 13 zile, începând cu 6 martie. La fel și o â altă stradă, în 2 aprilie, apoi un întreg cartier din Hanoi, la 7 aprilie. 

Portul măștii de protecție în public este obligatoriu, ieșirile din casă se pot face numai din motive bine întemeiate și toate adunările au fost interzise. 

În plus, vânzătorii și muncitorii din piețe, de exemplu, au fost testați în masă.

Iar autorităţile din Vietnam au pus orez gratuit la dispoziţia oamenilor rămaşi fără surse de venit în urma acestor măsuri. Mai multe „bancomate de orez' au fost instalate pe teritoriul statului asiatic. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton