Reguli noi pentru credincioși, în starea de alertă. BOR: "Spovedania se va face la doi metri față de preot"

.

Biseria Ortodoză Română a întocmit un set de reguli noi pentru credincioși, aplicabile în starea de alertă, în scopul evitării extinderii epidemiei de COVID-19.


CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

„Persoanele care au acces în biserică, pentru rugăciune individuală şi spovedanie, vor respecta distanţa de 2 m, așteptând pe un singur rând. Distanța de 2 m între două persoane urmează a fi respectată de la intrarea în biserică până la părăsirea ei', se arată în recomandările Bisericii Ortodoxe valabile pentru starea de alertă.

„Spovedania credincioșilor și citirea unor rugăciuni pentru aceștia în biserică se vor programa din timp, spre a evita aglomerările de persoane. Atât preotul duhovnic, cât și credinciosul care se spovedește vor utiliza mască de protecție și vor menține distanța fizică sanitară de 2 m. Se recomandă, date fiind dimensiunile reduse ale majorității bisericilor și caracterul secret al Spovedaniei, ca în biserică să rămână doar preotul și penitentul.


Dezlegarea oferită de preotul duhovnic se pronunță de la distanță, fără atingerea penitentului', mai scrie BOR.

Nu atingeţi icoanele şi nici mâna preotului!

De asemenea, „se recomandă vârstnicilor, persoanelor cu probleme majore de sănătate şi persoanelor din grupele cu risc sporit să rămână acasă în timpul săvârşirii slujbelor publice.

Aceste persoane sunt rugate să meargă la biserică înainte sau după
slujbele liturgice săvârșite în aer liber, pentru a se ruga individual,
spovedi şi împărtăși cu Sfintele Taine, în lăcașul de cult, după un orar
stabilit în prealabil de comun acord cu preotul paroh'.


În plus, oficialii BOR recomandă evitarea atingerii sau sărutarea
icoanelor, iar respectul pentru ierarh şi preot se va arăta printr-un
gest de înclinare a capului.

Patriarhia a transmis, joi seara, înainte de intrarea în vigoare a stării de alertă, regulile privind accesul credincioșilor în biserici, în cimitire și participarea acestora la slujbe.


Vârstnicii sunt rugați să nu vină la slujbele publice, iar spovedania se va face păstrând distanța de doi metri.

Desfășurarea slujbelor, reguli pentru săvârşirea Sfintei Liturghii:

Numărul slujitorilor Sfântului Altar trebuie să fie relativ mic (de pildă, un ierarh, doi preoți, doi diaconi și doi paracliseri), pentru a se putea păstra o anumită distanță de 2 m între ei.

Cântarea liturgică se realizează de către maximum 3 cântăreți la parohii și 6 cântăreți la catedrale, care vor păstra întrei ei distanța fizică sanitară.


Obiectele liturgice folosite la slujbe se vor curăți înainte și după terminarea slujbelor, iar stranele și pardoseala vor fi de asemenea curăţite.

Pentru Biserica Ortodoxă Universală, nu există obiecte sacre (sfinţite) de unică folosinţă, ci de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă), obiecte care se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora. În practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox.


Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română, potrivit tradiţiei sale liturgice multiseculare, nu poate accepta, nici în vreme de pandemie, utilizarea potirului şi linguriței de unică folosință pentru împărtășirea comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii. În acest sens, cu aprobarea majorității membrilor Sfântului Sinod, consultați în scris în data de 11 mai 2020, modalitatea de împărtășire comună a credincioşilor în timpul Sfintei Liturghii, în vreme de pandemie, va fi hotărâtă după data de 1 iunie 2020, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.


Accesul în cimitire:

În cimitire, credincioşii trebuie să respecte regulile de distanță de 2 m între persoane, cu excepția membrilor unei familii sau cei care trăiesc împreună în aceeași locuinţă.

Activitatea social-filantropică sau caritabilă a parohiilor şi mănăstirilor se va adapta la noile nevoi sociale şi medicale, respectiv sprijinirea persoanelor care nu se pot deplasa în vederea aprovizionării cu alimente sau medicamente, dar cu respectarea tuturor măsurilor de igienă şi protecție stabilite de autorităţi.