Vești bune din Galați! Ce s-a întâmplat cu primul pacient tratat cu plasmă îmbogăţită cu anticorpi de la două persoane vindecate de COVID-19. Tratamentul a dat rezultate!

.

Vești bune de la Galați! Primul pacient tratat cu plasmă la Spitalul Judeţean din Galaţi s-a vindecat de COVID-19. Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a primit plasmă îmbogăţită cu anticorpi de la două persoane care s-au vindecat de infecția cu noul coronavirus.


CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Pacientului i-au fost efectuate două teste din care a rezultat că nu mai e infectat cu noul coronavirus Sars-CoV-2. Totuși, starea lui rămâne gravă din cauza sechelelor pulmonare și renale.

Bărbatul nu avea afecțiuni medicale cunoscute, însă a ajuns în stare gravă la spital și a fost necesar să fie intubat. S-a confirmat că avea COVID-19, iar apoi medicii au decis să folosească procedura plasmafereză, utilizată în premieră la Galați. Procedura presupune prelevarea de plasmă îmbogățită cu anticorpi de la pacienți care s-au vindecat de coronavirus, potrivit Mediafax.


Prima donare de plasmă îmbogăţită cu anticorpi a avut loc săptămâna trecută la Centrul Judeţean de Transfuzii Sanguine Galaţi.

Două persoane, soţi şi soţie, au fost primii donatori şi de atunci au mai donat încă 11 oameni, foşti pacienţi de COVID-19.

Astfel de tratamente se aplică deja atât în China, cât si în mai multe țări europene precum Elveţia, Germania, Franta sau Spania.

Această tehnică a mai fost folosită în combaterea epidemiei de gripă din anul 1918. Este o metodă de transmitere a anticorpilor dezvoltați de o persoană care s-a vindecat către o alta care încă se luptă cu virusul. China, Statele Unite și din ce în ce mai multe țări apelează la terapia aceasta.


„Anticorpii aceștia funcționează practic ca un medicament, deci îți asigură imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală, și va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități, explica de curând doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universității din Otago, Noua Zeelandă.