Premierul Orban anunță că trecem la "starea de alertă maximă": "Suntem democrație, dar nu e anarhie!"

.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că „trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă”. Șeful Executivului a convocat Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dar și Guvernul, pentru a urma procedurile legale în vederea instituirii stării de alertă.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

„Odată cu adoptarea hotărârii de guvern, continuăm practic starea de la alertă instituită prin hotărârea CNSU, dar, că să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne oferă toate pârghiile și instrumentele pentru a asigura respectarea regulilor pentru a proteja sănătatea și viață oamenilor', a declarat prim-ministrul.


Ludovic Orban a ținut să menționeze că amenzile constituie ‘un instrument prin care cei care nu respectă legea pot fi determinaţi la o conduită corectă’: ‘Orice comportament care nu este corect şi care poate duce la infectarea concetăţenilor noştri trebuie sancţionat. Aşa este normal şi aşa este firesc. Suntem democraţie, dar nu suntem anarhie', a subliniat el, potrivit economica.net.

Citește și: Noi reguli la metrou în starea de alertă! Avertismentul premierului Orban:'Vor fi echipe care să verifice…' Amenzile ajung până la 1.500 de lei


Orban: „Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu atât șansa de a reveni la normalitate este mai mare'

În egală măsură, Orban susține că șansele de revenire la normalitate sunt cu atât mai mari cu cât se reușește controlarea răspândirii coronavirusului. Face un nou apel către cetățeni, pentru a adopta o conduită corespunzătoare, care să contribuie la sănătatea celor din jur.

‘O conduită corectă din partea tuturor contribuie la sănătatea publică. Din punctul meu de vedere, cât e evident că acest virus generează riscuri majore, inclusiv pentru viață, orice comportament care nu e corect și care poate duce la infectare trebuie sancționat. Suntem democrație, dar nu e anarhie. Democrația funcționează în beneficiul celor care respectă regulile.


Citește și: Ludovic Orban: „România nu a fost pregătită pentru pericolul generat de coronavirus.Epidemia ne-a prins fără stocuri’ Ce a declarat despre numărul de teste împotriva coronavirus


Cu cât controlăm mai bine răspândirea virusului, cu atât șansa de a reveni la normalitate este mai mare. Pentru a putea adopta noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, trebuie că în perioada această măsurile pe care le-am adoptat să nu genereze o creștere semnificativă a numărului de persoane infectate. Altfel, nu numai că nu putem lua alte măsuri de relaxare în continuare, ci să revenim asupra unor măsuri de relaxare’, a subliniat șeful Executivului.

Ce presupune hotărârea de Guvern


Ludovic Orban a convocat și după-amiază instituțiile statului pentru a se pune la punct un plan amănunțit cu privire la măsurile din perioada următoare.

Citește și: Ludovic Orban, anunț despre vacanțele românilor după 15 mai:'Ne-am dori să existe posibilitatea ca oamenii…'

„Am convocat la ora 19.00 toate instituțiile statului cu drept de control pentru a pune la punct un plan amănunțit. Toate ministerele cu atribuții în cadrul stării de alerta trebuie să emită actele normative în baza legii și a HG pentru a stabili toate regulile de desfășurare a transportului public, a activității în instituții, în spațiile comerciale, de desfășurare a activității la centrele de îngrijire personală, în centrele de îngrijire a persoanelor vulnerabile.


Toate ministerele trebuie să completeze prin ordine comune cu MS toate reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc se petrec lucrurile astfel încât să împiedice la maxim riscul de răspândire a riscului', a mai precizat Orban, potrivit digi24.ro.

Hotărârea de Guvern urmează să conțină trei anexe și va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviința starea de alertă și celelalte măsuri dispuse.

Sursa foto: Hepta

Citește și: Când se vor deschide parcurile, hotelurile și restaurantele. Premierul Orban a făcut anunțul:'În privința restaurantelor și a cafenelelor, opiniile încă sunt rezervate'