Povestea impresionantă a medicului Cătălin Bărbulescu de la Spitalul Universitar, răpus de coronavirus: "Abia respira şi a fost dus cu oxigenul să ajute un pacient. Era un om de o decenţă formidabilă"

.

Medicul Cătălin Bărbulescu de la Spitalul Universitar de Urgență din Capitală, specializat în chirurgie toracică, a pierdut lupta cu noul coronavirus. A încetat din viață la 65 de ani, după ce a contractat virusul din spital. S-a luptat cu infecția nu mai puțin de 40 de zile, în trei spitale, timp în care a încercat să ajute și alți pacienți.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Medicul a fost răpus de coronavirus, însă suferea de mai multe afecțiuni, printre care boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), hepatită C, diabet, sechele de tuberculoză. Decesul său a lăsat un gol imens în sufletul celor care l-au cunoscut și admirat.


„Dr. Bărbulescu avea aproape 66 de ani, dar muncea mult, foarte mult. Făcea treabă de rupea. Nu se poate altfel la chirurgie. Era un om de o decenţă excesivă. Pe lângă faptul că era un profesionist, avea şi foarte mult caracter, ceea ce e din ce în ce mai rar în zilele noastre. Era modest şi nu se băga în faţă. Aşa cum ar trebui să fie majoritatea profesioniştilor. Chirurgia e un job pe care nu-l faci cu spectatori’, dezvăluie cunoscuții lui.

Citește și: Medicul român care a inventat vaccinul Polidin nu crede într-un vaccin anti-COVID, prea curând:'Lumea va trebui să se obișnuiască cu noi reguli de coabitare!'


Medicul a luat coronavirusul de la pacienți

Numai cuvinte de laudă la adresa medicului care a salvat atât de multe vieți și a redat atâtea zâmbete e chip. Din păcate, medicul s-a infectat încă din primele zile ale pandemie: „Boala a luat-o de la pacienţi. Erau foarte mulţi în spital despre care nu se ştia că sunt pozitivi. Apoi, în secţia în care lucra, din trei chirurgi, doi au fost testaţi pozitiv. Unul era dr. Bărbulescu. S-a internat la începutul lui aprilie’, susțin medicii, potrivit adevărul.ro.


Un medic extrem de dedicat, care își ajuta și pacienții și colegii de fiecare dată când avea ocazia: „Alerga de la un etaj la altul. Dacă vreun coleg avea vreo belea şi nu putea să facă garda, o făcea el. Ăsta era omul, nu trebuia să-l rogi de două ori.’

Citește și: ÎPS Pimen a murit la o lună după ce a fost infectat cu noul coronavirus.Ierarhul era internat la Spitalul ‘Matei Balș’ din Capitală

„S-a chinuit vreo 40 de zile'

Inițial, a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş’ din Capitală, a fost trasnferat apoi la „Matei Balş’ şi ultima dată la „Marius Nasta’. La început medicul părea să se simtă bine, deteriorarea sănptății find prigresivă. În cele din urmă, a avut nevoie de intubaţie şi, din păcat, nu s-a mai putut face nimic. „S-a chinuit vreo 40 de zile. Un om de o decenţă formidabilă’, „Nu a cerut în viaţa lui de la nimeni, nimic. Stătea la serviciu până termina treaba. Spre deosebire de ceilalţi, el avea tot timpul capacitatea de a glumi, chiar şi în situaţii critice. Vorbea foarte frumos cu pacienţii, iar când se enerva şi îi venea să-i pună la punct, avea un fel anume de a o face. Nu l-am auzit să jignească niciodată pe nimeni. Pe politicieni nu-i suferea’, îl laudă colegii chirurgului.


Citește și:Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă privind coronavirusul:'Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor'

„Ultima operaţie pe care a făcut-o a fost a unui pacient care nu era român. Pacientul căzuse de la înălţime şi, pentru că nu se ştia dacă este pozitiv sau nu la COVID, a trebuit să îmbrace costumul de cosmonaut. Însă, nu prea vezi în costumul acela, că se abureşte. Şi pentru că a văzut că pierde pacientul, şi-a băgat picioarele în COVID, şi-a scos costumul şi a preferat să-l salveze. Pacientul s-a dovedit a fi negativ. Dar asta spune foarte mult despre dăruirea lui, despre dr. Cătălin Bărbulescu, despre ce fel de om era. A fost probabil cel mai bun dintre noi, cel mai omenos. Dânsul avea o mare capacitate de a înţelege suferinţa. Asta era una dintre marile lui calităţi. Şi-şi făcea treaba. S-a întâmplat să se îmbolnăvească de COVID-19 pentru că şi-a făcut datoria. Făcea mereu ce avea de făcut fără să comenteze şi fără să se plângă. Aici e paradoxul: că la noi, când vezi pe câte unul că-şi face datoria, te şi miri. Era un om de o decenţă formidabilă şi nelalocul ei din nefericire în zilele noastre’, mai precizează apropiaţii.


Citește și: Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează:'S-ar putea ca noul coronavirus să nu fie eradicat niciodată!'

Era pacient când a oferit ultima consulație

Utima consultație a oferit-o chiar când era pacient: „Ştiţi când a dat ultima consultaţie? Când era pacient. Era la ATI la „Matei Balş’ – avea saturaţie de oxigen de 88% – şi pentru că ştia că un alt pacient dintr-un salon alăturat avea o afecţiune toracică şi nevoie de consult, s-a dus cu fotoliul rulant să-l vadă. Abia respira şi a fost dus cu oxigenul la patul celuilalt pacient şi a examinat drenajul, a schimbat nişte parametri de aspiraţie şi asta a fost ultima lui consultaţie, pe care a dat-o în condiţii de hipoxemie. Şi decizia pe care a luat-o atunci a fost una care l-a ajutat pe acel pacient’.


Sursa foto: Facebook

Citește și: Cum să faci cumpărături în siguranță în contextul coronavirusului. 8 sfaturi prețioase de la ANPC, de care fiecare persoană ar trebui să țină cont: „Este de evitat…'