Postul Paștelui. Cea mai bună rețetă de ardei umpluți de post, cu ciuperci și bulgur

.

Ardeii umpluți cu ciuperci și bulgur sau doar cu legume sunt o alternativa de post a rețetei clasice de ardei umpluți cu carne, un preparat foarte popular în bucătăria românească. Astfel, pentru a putea fi consumați și de credincioșii care au decis să țină Postul Paștelui, ardeii pot fi umpluți doar cu legume, ciuperci și bulgur.

Dacă nu știți ce
este bulgurul, un ingredient folosit de multe dintre gospodine pentru diverse
preparate de post (salata tabouleh, bulgur cu legume, bulgur cu legume, sarmale
cu bulgur, etc), aflați că acesta este un aliment extrem de sănătos, rezultatul
prelucrării mai multor tipuri de grâu cu bob dur, care nu și-a pierdut
calitățile nutritive.


În unele zone ale
țării, se consumă foarte des sărmăluțe de post în foi de viță în care se pune
bulgur în loc de carne sau ciuperci sau ardei umpluți cu astfel de combinație
de legume și cereale.

Iată cea mai bună rețetă de ardei umpluți de post, în care puteți adăuga ciuperci și bulgur sau doar legume:

Ingrediente:

  • 10
    ardei grași verzi sau/și roșii
  • 700
    g ciuperci proaspete sau din conservă
  • 3
    morcovi
  • 1
    cană cu bulgur (sau orez)
  • 2
    cepe mari
  • 2
    linguri fulgi de drojdie inactivă
  • boia
    dulce sau picantă după gust
  • 400
    g pastă de rosii/rosii cuburi
  • 2
    linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
  • sare
    și piper după gust

Mod de preparare:

Dacă optați pentru
ciuperci proaspete, le taiați bucățele și le fierbeți câteva minute, până se
înmoaie. Dacă sunt la conservă, evident, nu mai este nevoie de fierbere.

Taiați capacele
ardeilor, dar nu le aruncați pentru că după umplerea ardeilor le veți refolosi,
ci doar le curățați de semințe.

Taiați ceapa mărunt
și căliți-o în ulei și câteva linguri de apă, așa încât să se înăbușe, nu să se
ardă. Mai apoi adaugați morcovul dat pe răzătoarea mare și apoi ciupercile,
după ce s-au înmuiat ceapa și morcovul și ulterior bulgurul sau orezul.

Continuați cu
sarea, piperul, boiaua și chiar amestec de legume (dacă vă place) și fulgii de
drojdie pentru că au rolul oului, care leagă, în mod normal, compoziția. La
final, adăugați sosul de roșii.

Cu acest amestec
umpleți ardeii, dar doar pe trei sferturi pentru că bulgurul își va mări
volumul, asemeni orezului și apoi așezați capacele ardeilor.

Peste ardeii așezați în cratiță, adaugați sosul de roșii și completați cu apă până la acoperirea ardeilor. Coaceți timp de 30 de minute la foc mediu sau până constatăm că s-au rumenit și bulgurul este bine gătit.


Citeste si:

Cea mai bună rețetă pentru sarmale de post, cu sau fără ciuperci

Cea mai bună rețetă de salata de Boeuf de post (fără carne, fără ouă)

foto: Pinterest