Planul de relaxare în România, pe înțelesul tuturor. Ce avem și ce NU avem voie să facem după 15 mai. Masca devine obligatorie!

.

Președintele Kaus Iohannis a anunțat ieri că, după data de 15 mai, când se va încheia starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liber în spațiile publice, actualele restricții de circulație încetând. Totuși, populația va trebui să respecte în continuare anumite reguli!

Pandemia de coronavirus ne-a schimbat tuturor viețile complet, iar revenirea la obiceiurile de dinainte nu se va produce atât de rapid precum ne așteptam. Deși președintele Kaus Iohannis a anunțat că, după data de 15 mai, va începe o perioadă de relaxare, vom fi obligați în continuare să respectăm anumite reguli, printre care, cea mai importantă, distanțarea socială. Iată cum va fi de la jumătatea lunii mai încolo!


Declarația pe proprie răspundere nu va mai fi obligatorie

Președintele Kalus Iohannis a anunţat că nu vor mai fi prelungite interdicţiile de deplasare după jumătatea lunii mai, când vor intra în vigoare măsurile de relaxare, dar a subliniat că va trebui să ne protejăm în continuare. „Vom renunța la unele restricții, dar viața nu va reveni complet la normal. Vom putea să ne deplasăm în spațiile publice fără a declara unde și de ce mergem. Vom încerca să intrăm într-o nouă normalitate. Va trebuie să găsim o modalitate de trai cu acest virus’, a menționat Klaus Iohannis.


Masca de protecție va fi obligatorie

Dat fiind că virusul nu va fi eradicat până în mai și, după cum susțin specialiștii, va mai exista o erupție la începutul sezonului rece, vom fi obligați să respectăm în continuare anumite reguli, pentru a evita infectarea. „Am decis că, după 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măști de protecție în spațiile publice și atunci când folosim transportul public. Această măsură nu este limitată în timp. Vom renunța la mască poate la anul, când pandemia va fi sub control’, a precizat președintele.


Activitatea va fi reluată gradual

Planul de relaxare presupune, de asemenea, reluarea activității în mod gradual Autoritățile vor stabili, în funcție de situație, ce activități vor putea începe și de când, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, susținând că activitatea fi reluată în sens invers – primele domenii închise urmând a fi ultimele redeschise: „Așa cum au apărut măsurile de restrângere, trebuie să le relaxăm în ordine inversă’.


Conform președintelui Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, primele ar trebui redeschise cabinetele stomatologice, frizeriile și magazinele de haine. „În ceea ce priveşte mallurile, eu cred că trebuie să se redeschidă doar diverse tipuri de magazine, de unităţi comerciale. Trebuie să găsim o soluţie, dar probabil  nu vor mai funcționa ca până acum. Nu ştiu dacă mallurile în sine se vor redeschide pentru că sunt zone aglomerate. La cabinetele stomatologice, una sunt urgenţele şi una e să nu tratezi diverse afecţiuni. Frizeriile, coaforul, toate ţin de o viaţă normală şi trebuie să existe un acces la astfel de instituţii’, a menționat Alexandru Rafila.


Fără manifestări publice!

Deși, după data de 15 mai, restricțiile privind deplasările în public vor fi scoase, nu se va renuna la interdicțiile privind manifestările și adunările publice, așadar nu vom putea participa prea curând la concerte sau alt gen de evenimente care presupun adunarea în același loc a unui număr mare de persoane. În ceea ce privește revenirea elevilor la școală, președintele Iohannis a menționat că va elabora în scurt timp un plan concret împreună cu conducerea Ministerului Educației.