Persoanele vindecate de COVID-19 ar putea rămâne cu sechele pe viață! "Aceste probleme au apărut și la pacienții tineri..."

.

Pe măsură ce trece timpul, experții vin cu date noi despre efectele secundare ale coronavirusului. Specialiștii au descoperit că, după infectarea cu COVID-19, plămânii sunt expuși riscului cel puțin 6 luni, iar 30% dintre pacienții recuperați vor avea probleme respiratorii cronice.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Faptul că, de la începutul pandemiei de coronavirus, au fost raportate mai multe cazuri de reinfectare a unor pacienți care au suferit de COVID-19 i-a determinat pe cercetători să studieze fenomenul și, din păcate, rezultatul a fost unul îngrijorător – conform oamenilor de știință de la Universitatea din Amsterdam, imunitatea la coronavirus poate dura doar 6 luni.


Citește și: VIVA! de Iunie. Andreea Bălan, pictorial exclusiv alături de cele două fetițe. Vedeta a povestit totul despre divorțul de George Burcea și despre cum e să fii mamă singură, la 35 de ani! EXCLUSIV


Apar dificultăți respiratorii după externare!

Mai mult, studiile recente nu sunt deloc de natură să ne liniștească – după infectarea cu COVID-19, plămânii sunt expuși riscului cel puțin 6 luni, iar 30% dintre pacienții recuperați vor avea probleme respiratorii cronice!

„La mulți pacienți cu COVID-19 care au fost spitalizați sau intubați, observăm dificultăți respiratorii după externare, care ar putea dura multe luni după vindecarea infecției iar datele colectate despre pacienții cu SARS arată că supraviețuitorii bolii, la șase luni de la vindecare au încă anomalii pulmonare vizibile în mod clar pe radiografiile toracice și modificări restrictive ale funcției respiratorii, cum ar fi:

capacitate respiratorie mai mică, volum pulmonar mai scăzut, rezistență slabă a mușchilor respiratori și, mai ales, mai puțin rezistența la efort, cu o scădere netă a distanței parcurse în șase minute de mers, dar mai ales 30 la sută dintre pacienții recuperați au prezentat semne de fibroză pulmonară, adică cicatrici mari pe plămâni cu deficit respirator ireversibil: în practică, probleme respiratorii ar putea apărea chiar și după o simplă plimbare', atenționează Luca Richeldi, membru al Comitetului Tehnic și Științific pentru Urgența Coronavirus, președinte al Societății italiene de pneumologie și director al Departamentului Pneumologie al Policlinicii Gemelli din Roma, citat de publicația La Repubblica.


Citește și:Mărturisirea emoționantă a asistentul SMURD, chemat să-și salveze propriul copil: „Știam că fiecare lacrimă de-a lui înseamnă că este în viață!’

Fibroza pulmonară, efect al COVID-19

Din nefericire, studiile arată că printre pacienți vindecați care arătau semne de fibroză pulmonară, adică cicatrici mari pe plămâni ce provoacă probleme respiratorii ireversibile, s-au numărat și persoane tinere, incidența cazurilor fiind îngrijorătoare.

„Aceste probleme au apărut și la pacienții tineri, cu o incidență cuprinsă între 30 și 75 la sută din cazurile evaluate. Și datele raportate de medicii chinezi despre Covid-19, și primele noastre observații vorbesc despre mulți pacienți supraviețuitori la care este diagnosticată o fibroză pulmonară, adică o situație în care părțile țesutului de organ sunt înlocuite de țesut cicatricial care nu mai funcționează’, a menționat Angelo Corsico, director de Pneumologie al Fundației Policlinice San Matteo.