Paracetamol în lupta anti COVID-19. Cum se adminsitrează, cine trebuie să îl evite și ce reacții adverse poate avea

 Lupescu Anca
.

Paracetamolul este un medicament cu acțiune analgezică și antipiretică.

Conform EMA, pacienții și medicii ar trebui să considere toate opțiunile de tratament disponibile pentru simptomele infecției cu SARS-CoV-2, inclusiv paracetamol și AINS. 

Fiecare medicament are beneficii și riscuri proprii, care sunt menționate în prospectul atașat, și care trebuie luate în considerare împreună cu ghidurile de tratament ale fiecărei țări – majoritatea recomandând paracetamolul drept primă linie de tratament al febrei și durerii.

Medicamentele care conţin paracetamol au acţiune analgezică şi antipiretică, fiind utile în caz de: dureri de cap, de articulaţii, de spate, de stomac, de urechi, dureri dentare sau menstruale, febră.

„Paracetamolul este un medicament simptomatic, se foloseşte atunci când febra creşte peste 38,5 grade Celsius', spune dr. Sandra Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Aceste medicamente pot fi comercializate sub formă de capsule, siropuri, pulbere, pastile efervescente, supozitoare, soluţie injectabilă.

Paracetamolul comprimate este cel mai des utilizat, dar îşi face efectul mult mai lent, în aproximativ o oră. În mod normal sunt comercializate comprimate de Paracetamol de 500 mg.

Cum se administrează Paracetamolul?

Paracetamolul se administrează diferit în funcție de vârstă.

Doza normală de Paracetamol recomandată adulților este de 1 sau 2 comprimate de 500 mg de cel mult 4 ori pe zi.

La copii, doza de Paracetamol necesară este de obicei mai mică. Siropurile cu Paracetamol, de exemplu, sunt indicate copiilor cu vârsta sub 6 ani. Cât despre comprimatele de Paracetamol, dozele pot diferenția de la 250 mg, până la 750 mg, în funcție de vârstă.

Ce reacții adverse poate avea?

Excesul de Paracetamol poate afecta ficatul, dar pot apărea și alte efecte adverse, precum: greață, diaree, insomnie, alergie, pete roșii sau mâncărimi ale pielii. De asemenea, acesta poate duce și la intoxicație, care se manifestă prin somnolență, lipsa poftei de mâncare și transpirație abundentă.

Cine ar trebui să evite Paracetamolul?

Trebuie menționat faptul că, paracetamolul nu este interzis gravidelor!

În schimb, este contraindicat persoanelor care urmează un trarament cu medicamente specifice turbeculozei sau dacă administrați medicamente antidepresive.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton