Coronavirusul, transformat în pandemie, a devenit laitmotivul fiecărei știri și al fiecărei discuții de pe planetă. Din acest motiv, în social media a apărut o adevărată „intoxicare” cu articole false, perpetuată fără niciun control. Iată care sunt cele 12 mituri despre coronavirus pe care Organizația Mondială a Sănătății le desființează și ce poți să faci pentru a nu te infecta!
Pe 30 martie, numărul cazurilor de coronavirus în lume depășea 730.000, iar cel al deceselor, 154.000, un motiv întemeiat de îngrijorare pentru toată populația globului. Din nefericire, știrile despre coronavirus au scăpat complet de sub control, fiind preluate și „rostogolite' în mediul online fără discernământ – de la metode de tratament homeopate până la vaccinuri… inexistente. Iată, așadar, care este punctul de vedere al Organizației Mondiale a Sănătății, care combate 12 mituri despre COVID-19.
COVID-19 nu rezistă în zonele cu climat cald (fals!)
Oricât de mult ne-am dori să credem asta, din dovezile existente până acum, COVID-19 nu își limitează extinderea în funcție de temperatura de afară. Pe scurt, noul tip de coronavirus se poate extinde în toate zonele, inclusiv în cele cu vreme umedă și caldă, atenționează Organizația Mondială a Sănătății.
Gerul și zăpada pot ucide coronavirusul (fals!)
Din păcate, gerul și zăpada nu ucid coronavirusul, iar asta deoarece virusurile (și nici COVID-19 nu face excepție), trăiesc în corpul uman, a cărui temperatură se menține între 36,5 și 37 de grade Celsius, indiferent de vremea de afară. Drept urmare, vremea rece nu elimină acest patogen.
Băile fierbinți previn îmbolnăvirea (fals!)
Băile fierbinți produc, cel mult, o stare de confort, însă nu previn îmbolnăvirea atunci când vine vorba despre COVID-19. Iar asta deoarece, indiferent de temperatura apei, cea a corpului rămâne aceeași. Mai mult, apa fierbinte poate crea leziuni pe suprafața pielii.
Țânțarii pot transmite COVID-19 (fals!)
În momentul de față, nu există dovezi că temutul coronavirus poate fi transmis prin intermediul înțepăturilor de țânțari. Dat fiind că este vorba despre un virus respirator care se transmite preponderent prin intermediul particulelor degajate de o persoană care tușește sau strănută, se recomandă evitarea spațiilor aglomerate sau contactul cu persoanele care dau prezintă semne de răceală.
Uscătoarele de mâini distrug virusul (fals!)
Chiar dacă s-a vehiculat mult știrea că ucătoarele de mâini cu aer cald pot stopa infectarea cu noul coornavirus, OMS ne asigură că acestea nu au niciun efect în limitarea COVID-19. Contagierea poate fi oprită doar prin dezinfectarea mâinilor cu apă și săpun.
Lămpile cu ultraviolete omoară virusul
Această metodă nu este numai ineficientă, ci poate deveni și periculoasă, cei care folosesc lămpile cu ultraviolete în acest scop putând, cel mult, să-și producă leziuni cutanate.
Scannerele termice sunt eficiente în depistarea bolii (fals!)
E adevărat că scannerele termice pot depista persoanele care au făcut temperatură. Din păcate însă, aceste aparate nu pot depista și purtătorii virusului care au fost deja infectați, dar nu prezintă simptome. Dat fiind că simptomele apar între 2 și 10 zile de la infectare, aceste persoane pot infecta, la rândul lor, alți oameni.
Pulverizarea cu alcool sau clor pe tot corpul duce la neutralizarea virusului (fals!)
Odată virusul pătruns în corp, gestul de a vă pulveriza substanțe pe bază de alcool sau clor pe suprafața corpului este inutil, acestea putându-vă afecta atât pielea, cât și îmbrăcămintea. Le puteți folosi însă pentru a dezinfecta obiectele cu care intrați în contact.
Vaccinul împotriva pneumoniei protejează contra coronavirusului (fals!)
Nu s-a stabilit până acum că vreun vaccin împotriva altei afecțiuni ar proteja împotriva COVID-19, și nici cel împotriva pneumoniei nu face excepție. Noul coronavirus, diferit de tot ce cunoșteam până acum, va necesita un vaccin specific, la care se lucrează în acest moment.
Spălarea căilor nazale cu soluție salină previne contaminarea (fals!)
Nimeni nu poate contesta faptul că spălarea căilor nazale cu soțuție salină poate accelera recuperarea în urma unei răceli. Din păcate însă, nu s-a dovedit că ar fi eficientă și în cazul infecțiilor respiratorii. Drept urmare, folosirea în mod frecvent a soluției saline pentru curățarea căilor nazale nu este o garanție împotriva contaminării.
Usturoiul previne infectarea cu COVID-19 (fals!)
Usturoiul este un aliment extrem de sănătos, cu multe proprietăți, însă nu poate preveni infectarea cu COVID-19. Poate, cel mult, să-i țină pe ceilalți la distanță, din cauza mirosului neplăcut…
COVID-19 afectează doar persoanele vârstnice (fals!)
Încă un mit spulberat de evidență… din păcate, de la debutul pandemiei de coronavirus au fost înregistrate o mulțime de cazuri de tineri care și-au pierdut viața în lupta cu boala. E adevărat că vârstnicii sunt mai afectați, însă asta din cauza afecțiunilor preexistente, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul sau astmul.
Antibioticele pot preveni sau trata coronavirusul (fals!)
Încă de la începutul pandemiei s-a vehiculat informația că antibioticele pot stopa sau preveni coronavirusul. Nimic mai fals, deoarece COVID-19 este un virus, iar acestea acționează împotriva bacteriilor. Drept urmare, antibioticele nu pot fi folosite nici ca tratament și, evident, nici ca măsură de prevenție. Acestea pot fi însă administrate în cazul spitalizării, pentru ca pacienții să nu contracteze și infecții bacteriene.
Recomandare
Organizația Mondială a Sănătății ne asigură că cea mai bună metodă de prevenție împotriva COVID-19 este spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu o soluție pe bază de alcool. Doar astfel pot fi eliminați eventualii viruși ce se pot transmite în momentul în care ne atingem ochii, nasul și gura. Și, evident, păstrarea distanței sociale și respectarea măsurilor de carantină impuse.