Ora de vară 2021. Când se dă ceasul înainte cu o oră

.

Ora de vară 2021. În fiecare an, primăvara se dau ceasurile înainte cu o oră. În luna martie revenim la ora de vară, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ceea ce înseamnă că dormim mai puțin cu o oră.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!

Ora de vară 2021 – când se dă ceasul înainte cu o oră. Precum s-a întâmplat și în alți ani, în luna martie se face trecerea la ora de vară și se dă ceasul înainte cu o oră.


Ceasurile se dau înainte cu o oră în ultimul weekend din luna martie. Anul acesta, ziua exactă este 28 martie. Mai precis, în noaptea dintre 27 și 28 martie 2021 ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Ultimul an în care mai trecem la ora de vară?


Nu este exclus ca anul acesta să fie ultimul când se mai schimbă ora în țara noastră, având în vedere decizia adoptată în urmă cu doi ani de către Parlamentul european.

În anul 2019, pe 26 martie, Parlamentul European a votat pentru a nu mai schimba ora de două ori pe an. Decizia ar urma să intre în vigoare începând cu anul 2021. Totuși, hotărârea nu se aplică obligatoriu, ci fiecare stat membru al Uniunii Europene decide pentru ce oră va opta: fie ora de iarnă, fie de vară, în funcție de cum preferă.

Citește și: Trecerea la ora de vară și efectele resimțite de organism.Ce se întâmplă cu persoanele în vârstă, depresive sau anxioase

Citește și: Zanni de la Survivor a trăit clipe cutremurătoare la orfelinat:„Eram ca un animal. Miroseam tot ce primeam’/ EXCLUSIV

Citește și: Când începe Mireasa sezonul 3 și cine prezintă show-ul de la Antena 1

Citește și: Andreea Tonciu, probleme în căsnicie?„De patru ani nu mai dorm cu soţul meu’

România decide dacă rămâne definitiv la ora de vară


Statele care se decid să rămână permanent la ora de vară, vor face ultima schimbare acum, în ultima duminică din luna martie. În schimb, țările care vor rămâne la ora standard, cea de iarnă, vor face ultima schimbare în ultimul weekend din octombrie 2021.

Comisia Europeană a precizat că, în cazul în care vor surveni probleme, atunci se dispune o întârziere de încă un an. Ceea ce înseamnă că decizia ar putea fi luată și în 2022, potrivit stirilekanald.ro.

România nu a decis momentan dacă rămânem la ora de iarnă sau revenim la ora de vară cu caracter difinitiv.


Efectele resimțite de organism după trecerea la ora de vară

Mulți ar spune că o oră mai puțin de somn nu poate avea un impact
atât de mare asupra organismului. Specialiștii, însă, sunt de altă
părere, și anume că oamenii ar avea nevoie de nu mai puțin de o
săptămână pentru a se adapta la ora de vară.

În plus, persoanele care se mai confruntă și cu anumite probleme de sănătate ar putea resimți efectele mai serios. De exemplu, persoanele în vârstă, cele anxioase sau care suferă de depresie ar putea simți un disconfort crescut în urma modificării.


Efectele negative ale trecerii la ora de vară

Studiile arată că odată cu trecerea la ora de vară crește rata
apariției atacurilor de cord cu până la 5% în prima săptămână, crește
rata sinuciderilor și ar avea loc mai multe accidente de mașină din
pricina oboselii. Oboseală pentru că, odată cu tranziția, se reduce și
calitatea somnului.

De asemenea, mai pot surveni dureri de cap, pentru că ritmul circadian nu mai este așa cum ar trebui, iar organismul sesizează diferența, chiar dacă vorbim doar despre o oră, potrivit livescience.com.


Recomandarea psihologului după trecerea la ora de vară

Psihologul Mihaeal Săhlean susține că, oamenii ar trebui să se pregătească din timp pentru trecerea la ora de vară. Ideal ar fi să înceapă cu un timp înainte să se trezească cu aproximativ un sfert de oră înainte de ora la care și-au propus.


„Recomandările care se fac în general pentru această trecere se fac în general înainte de a da ora și anume și a ne trezi cu câte 10-15 minute mai devreme în fiecare zi . Altele ar fi cât cât mai mult contact cu natură, aerul, sportul. Organismul nostru, psihicul nostru să se adapteze mult mai ușor.

Din punctul meu de vedere, ar fi rămânere la ora de iarnă. Ideea de a trece de la o oră la altă nu mi se pare deloc rezonabilă. Ideea de a rămâne la ora de iarnă, din punctul meu de vedere, mi se pare o varianta mai bună’, susține psihologul Mihaela Săhlean, potrivit digi24.ro.

Sursa foto: pixabay.com, pexels.com