Având în vedere că în plină epidemie de coronavirus măștile medicinale se găsesc tot mai greu, oamenii au început să apeleze la trucuri pe care le consideră ingenioase pentru a se proteja. Astfel, mulți au început să confecționeze acasă măști, însă cât de eficiente sunt acestea? Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății și instituții internaționale de sănătate publică oferă răspunsuri pentru a clarifica dilema.
Pentru că nu mai găsesc măști medicinale, oamenii au început să confecționeze măști acasă, însă sunt acestea la fel de eficiente ca cele medicinale?
Din păcate, răspunsul nu va fi pe placul tuturor. Măştile fabricate manual sau din pânză, bumbac ori tifon nu protejează împotriva infecției cu noul coronavirus, arată experții.
Ministerul Sănătății susține că pentru a proteja eficient împotriva unor infecții, ar fi bine ca măștile să respecte niște reguli speciale. Acestea ar trebui să fie o barieră eficientă împotriva microbilor numai prin existența unor filtre speciale, care să permită concomitent și respirația corectă.
Măștile confecționate acasă nu protejează corespunzător tocmai pentru că nu sunt fabricate dintr-un material care să respecte aceste reguli. În plus, ele prezintă o rețea de fibre prea largă, care nu ne protejează de microorganisme și infecții, potrivit antena3.ro.
„Dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. Dacă nu sunteți infectat nu există în prezent dovezi științifice că sunteți mai protejat în fața coronavirusului dacă purtați mască decât dacă nu purtați', conform Ministerului Sănătății.
Esențial de reținut este că, indiferent de situație, măștile protejează numai în cazul în care respectăm regulile de igienă adecvate, în principal spălarea cât mai des pe mâini cu săpun sau dezinfectanți pe bază de alcool cu o concentrație de 70%.
Sursa foto: Captura YouTube, pexels.com, unsplash.com