Este pandemie de coronavirus. În acest context, cu toții vrem să ne luăm măsurile de protecție necesare pentru a nu lua virusul și pentru a evita răspândirea lui. Una dintre cele mai frecvente întrebări atunci când vine vorba despre protecție ar fi în ce măsură ne ajută masca? Iata ce spun specialiștii!
Vedem tot mai multă lume cu măști medicinale. În metrouri, pe drum, în instituții. Însă cât de eficiente sunt acestea? Reprezintă cea mai sigură metodă de protecție? Când ar fi bine să fie folosite? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au încolțit în mintea oamenilor după răspândirea galopantă a coronavirusului.
Organizația Mondială a Sănătății enumeră momentele exacte în care ar trebui purtată o mască medicinală: „Măștile medicale nu ne pot proteja împotriva noului coronavirus atunci când nu ții cont și de igiena mâinilor și de alte măsuri de prevenție. OMS recomandă utilizarea măștilor în cazul când ai tuse, febră și dificultăți de respirație și soliciți îngrijiri medicale. Trebuie să porți mască numai dacă ai grijă de o persoană cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus', se arată pe site-ul UNICEF.
Măștile ne pot proteja numai dacă sunt respectate anumite reguli stricte de igienă. Iată cum se folosesc corect, pas cu pas:
„Înainte de a-ți pune masca, dezinfectează-ți mâinile cu soluție pe bază de alcool sau spală mâinile cu săpun și apă. Acoperă gura și nasul cu masca și asigură-te că nu există spații deschise între față și mască. Evită să atingi masca în timp ce o folosești.
Înlocuiește masca cu una nouă imediat ce se umezește de la respirație sau eliminări nazale și nu reutiliza măștile de unică folosință.
Pentru a scoate masca: scoateți-o din spate (nu atinge partea din față a măștii); arunc-o imediat într-un coș închis; dezinfectează-ți mâinile cu soluție pe bază de alcool sau spală-le cu săpun și apă', menionează sursa anterior citată.
Sursa foto: pexels.com