Moșii de Vară, 6 iunie 2020. Astăzi, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor, credincioșii sărbătoresc Moșii de vară sau Sâmbăta Morților și îi pomenesc pe cei morți, printr-o serie de obiceiuri și tradiții păstrate din vechime.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Potrivit calendarului ortodox pe 2020, pe 7 și 8 iunie este celebrată sărbătoarea de Rusalii sau Cincizecimea. Numele de Cincizecime vine tocmai de la faptul că, în fiecare an, Rusaliile sunt sărbătorite exact la 50 de zile de la Învierea Domnului.
În Sâmbăta Morților, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. În fiecare casă, de Moșii de Vară, gospodinele se pregătesc temeinic și împart bucate specifice, precum colivă, colaci, fructe, sarmale, orez cu lapte și vin pe care le împart celor nevoiași, în memoria celor trecuți la Cele Veșnice.
La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales săracilor şi străinilor și se spune că nu e bine să dai pomeni rudelor. Totodată, se spune că este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă, sau măcar un fel, deoarece mirosul bucatelor calde îi satură pe cei de dincolo.
În multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele rudelor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi. Acestea trebuie umplute cu mâncarea şi băutura preferată de răposaţi. Se dau de pomană căni, iar toarta acestora se împodobeşte cu flori şi cireşe. De asemenea, cănile dăruite de pomană trebuie umplute cu vin, cu suc sau cu apă îndulcită cu miere.
Moșii de Vară se mai numesc și Moșii de Rusalii fiindcă se ţin cu o zi înaintea marii Sărbători, dar și Sâmbăta Morților.
Ce se face în Sâmbăta Morților
În unele multe localități din țară, în Sâmbăta Morților sau Moșii de vară au loc ritualuri de pomenire mai ales în cimitire. Acolo, mormintele sunt curăţate şi împodobite din vreme, potrivit Libertatea. La porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. În Sâmbăta Morților, au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt.
Ritualul început în biserici se continuă în cimitire, unde mormintele se curăţă şi se împodobesc cu flori de tei şi cu frunze de nuc. Se aprind lumânări, se dau de pomană vase şi căni împodobite cu flori de tei şi umplute cu lapte, vin sau cireşe.
Tradiţia spune că la Moşii de vară toţi morţii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până la Rusalii. Cine nu găseşte pomană se retage trist în mormânt ţinând în braţe crengi cu flori de tei.
Ce nu trebuie să faci în Sâmbăta Morților
Există și o serie de lucruri despre care bătrânii avertizează că trebuie evitate în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor, pentru că aduc ghinion.
În ziua Moşilor de vară, femeile nu trebuie să muncească. Se spune că celor care nu respectă datina le amorţesc mâinile şi nu mai au spor la muncă. Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi e bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de vară.
În ziua Moșilor de Vară nu se mătură, pentru a nu le intra praf în ochi sufletelor celor morți, care se spune că stau în spatele ușilor până de Rusalii, când se vor înălța la cer, după săvârșirea Liturghiei.
De asemenea, nu se aruncă gunoiul afară, pentru că se spune că în felul acesta poate ajunge la morți, în locul mâncării și băuturii pe care le așteaptă.
Nu este indicat nici să dormi afară, să mergi la fântână ori la o răscruce de drumuri, întrucât văzduhul e plin de spiritele celor trecuți în neființă, eliberate în Joia Mare.
Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiţia.
foto: stiri.botosani.ro