Ministerul Sănătății schimbă regulile după moartea lui Petrică Mîțu Stoian. Fără terapie hiperbară în recuperarea post-COVID

 Dumba Gabriela
.

Ministerul Sănătăţii schimbă regulile în privinţa terapiei hiperbare, după moartea cântărețului de muzică populară, Petrică Mîţu Stoian. Reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei oxigenoterapiei hiperbare în protocolul de tratament post-COVID.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Reprezentanții Ministerului Sănătătii precizează într-un comunicat de presă că, în luna aprilie 2021, a fost aprobat Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19.

Acesta reglementează procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum și activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului post-COVID-19.

„În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19.

Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică', se mai arată în comunicat citat de Digi24.ro.

Potrivit acestuia, într-o adresă către Ministerul Sănătății, specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră „periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu.

Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice.”

Reprezentanții Ministeului Sănătății precizează că nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

Verificări în unitățile în care a fost internat Petrică Mîțu Stoian

Ministerul Sănătății a anunțat, de asemenea, că DSP Caraș-Severin face verificări în unitățile medicale în care a fost internat Petrică Mîțu Stoian.

„Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară”, se arată înr-un comunicat al ministerului.

Interpretul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian a murit, sâmbătă, la Spitalul din Reșița, județul Caraș-Severin, unde fusese internat cu sechele post-COVID.

Citește și: Meghan Markle a purtat bijuterii de 384.000 de dolari pentru o poză de copertă. Ce i-a deranjat pe fani

Citește și: Fiica Roxanei Ciuhulescu are grave probleme la coloană:„Trebuie să poarte un corset non-stop’

Citește și: Ce îl enerva pe Dani Oțil la Mihaela Rădulescu, când erau împreună:„De câte ori eu povesteam ceva acasă…’

Ce este oxigenoterapia hiperbară, tratamentul urmat de Petrică Mîțu Stoian

Tratamentele de recuperare post-Covid, inclusiv ideea de folosire a oxigenoterapiei hiperbare, au apărut în special după constatarea cazurilor de „long Covid', spune Radu Dabija, medic pneumolog, manager al Spitalului Pneumologie Iași.

„Ca să înțelegem ce este o cameră hiperbarică trebuie să înțelegem că noi, în aerul ambiental, inspirăm un aer cu o concentrație de 20,9 la sută oxigen. Restul, până la 100 la 100, sunt alte gaze – dioxid de carbon, azot și așa mai departe.

Într-o cameră hiperbarică se livrează oxigen 100% la 2 atmosfere, deci la o presiune mult mai mare. S-a dovedit că are niște beneficii pentru bolnavii care în mod obișnuit nu se pot oxigena, doar că terapiile trebuie să fie scurte. Această terapie nu substituie, până la urmă, metodele de recuperare obișnuite', a explicat luni, la Digi24, dr. Radu Dabija.

El spune că există niște contraindicații absolute, iar la pacientul cu COVID-19, acesta trebuie în prealabil investigat.

„Spre exemplu, la pacientul care a are risc de a dezvolta pneumotorax – pneumotorax înseamnă momentul în care se rupe sau se sparge sau este foarte fragilă o anumită zonă din plămâni și aerul iese în cavitatea pleurală și produce o compresie asupra plămânilor – este o complicație imediată la care ne putem gândi', a arătat medicul Radu Dabija.

„Dar totodată, felul în care bolnavul este investigat trebuie să fie foarte amănunțit, pentru că trebuie să vedem dacă are sau nu indicație. În mod cert, terapia hiperbarică trebuie recomandată de un medic, în niciun caz de către un kinetoterapeut sau de o firmă', a subliniat Radu Dabija.

„Pacientul respectiv trebuie mai întâi scanat la computer tomograf și trebuie văzut dacă are indicații pentru terapia hiperbarică și dacă nu cumva are niște leziuni pulmonare care contraindică. Aceste leziuni pot fi inclusiv leziunile de fibroză, inclusiv bronșiectaziile, emfizemul pulmonar și chiar și sechelele Covid-19', a explicat dr. Dabija.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton