Medicul Streinu-Cercel susține că spirtul medicinal nu e eficient împotriva noului coronavirus: "Alcoolul sanitar nu folosește la nimic"/ Lista Ministerului Sănătății îl contrazice

.

Șeful Spitalului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, susține că spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant împotriva noului coronavirus, ci substanțele pe bază de alcool care sunt biocide.

Alcoolul sanitar nu este bun, nu foloseşte la nimic. Spirtul medicinal nu e bun. Substanţele care sunt pe bază de alcool, dar sunt speciale, care să fie biocide. Spirtul nu este biocid’, a spus Adrian Streinu-Cercel la Antena3.


În ceea ce privește clorhexidina, este cert că nu funcționează împotriva coronavirusului, după cum se arată în documentele oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Substanțele pe bază de clor ar putea avea efect, însă acestea ard pielea.

„Sunt bune şi substanţele pe bază de clor, dar nu clorhexidina pentru că s-a demostrat că nu este activă pe coronavirus. Este lucru cert în documentele oficiale ale OMS. Cele din bucătărie care au clor sunt foarte bune, numai că alea şi ard. Atunci, trebuie avută foarte mare grijă pentru că structura pielii mâinii este foarte importantă pentru viaţa de zi cu zi’, a completat el.


Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum.

Chiar dacă susține că spirtul nu ar fi lista biocidelor, pe site-ul Ministerului Sănătăţii se observă altceva. Pe lista Registrului Naţional al Produselor Biocide, actualizată la începutul anului, apare spirtul cu o concentraţie de 70% Ethanol, notează libertatea.ro.

Care este cel mai afectat organ de coronavirus

Profesorul a menționat că plămânul ar fi cel mai afectat organ de către coronavirus.

În principal, plămânul este afectat de acest virus şi în mod secundar celelalte organe. (…) Pentru a funcţiona avem nevoie ca toate organele să fie oxigenate la valori maximale, iar această oxigenare a organelor interne se produce cu ajutorul plămânului. Plămânul este cel care permite accesul oxigenului în alveole (…) şi din păcate acest virus nu face altceva decât dezlipeşte pneumocitele, celulele care sunt specifice plămânului, de pe membrana bazală şi practic fără pneumocite nu se poate face acest transfer de gaze, practic omul se sufocă văzând cu ochii., susține el. 



Citește și: Cum se ia Coronavirus. Atenționările medicilor pentru evitarea infectării cu Covid-19:„Virusul se extinde, în principal, de la persoană la persoană prin contact apropiat’

De asemenea, se pare că cei care reușesc să se vindece ar putea rămâne cu schele pe viață: Foarte multe persoane, respectiv majoritatea se vindecă cu restitutio ad integrum, asta înseamnă cu refacerea în totalitate a structurii’, a conchis el, potrvit spynews.ro.

Sursa foto: Captura Antena 3

Citește și: Asociația Dăruiește Viață direcționează toate donațiile primite către lupta cu coronavirusul