Ludovic Orban: ”Am semnat ordonanța militară împreună cu ministrul Vela: pot părea măsuri severe”

.

Premierul Ludovic Orban a anunțat la începutul ședinței de Guvern, prima de la instituirea stării de urgență în România, că a discutat cu prim-ministrul ungar Viktor Orban și că nu vor mai exista restricții pe teritoriul Ungariei pentru transportul de mărfuri, în timp ce cetățenii care vin din vestul Europei vor putea tranzita zilnic frontiera, între orele 21.00-05.00.

El a spus că în urma unei discuții cu premierul Ungariei a fost informat oficial că se va reglementa situația privind tranzitul în Ungaria.În ceea ce privește transportul de marfă nu vor mai exista restricții, iar persoanelor care vin din vestul Europei li se va permite tranzitarea frontierei în convoi, între orele 21.00 și 5.00.


„Au existat probleme în Slovenia cu transportul de marfă în Serbia. Acum, practic putem spune că fluența transportului de marfă e asigurată. Am insistat pentru a permite transportatorilor continuitatea în activitate, asigurând condiții speciale de protecție pentru șoferii de TIR-uri, care să poată relua activitatea fără să stea 14 zile în carantină, cu condiția respectării condițiilor de igienă', a declarat Orban.

„Cu privire la ordonanța militară semnată de mine și ministrul Vela: pot părea măsuri severe. Am suspendat zborurile spre și dinspre Spania. Am suspendat activitatea restaurantelor și a activitățile sportive și culturale


– Am redus la maxim ocaziile în care oamenii se întâlnesc dând posibilitatea răspândirii coronaviruslui

– Între orele 21.00 și 5.00 dimineață, cetățenii care vor să tranziteze Ungaria spre România dinspre Europa de Vest vor putea circulă în mașini, în convoi- Nu vor mai există restricții în transporturi de marfă

– Împreună cu domnul ministru Bode am insistat să asigurăm condiții speciale de protecție pentru șoferii de tiruri. Dacă ei respectă condițiile de protejare, își pot relua activitatea, fără să mai stea 14 zile în carantină.

– În ceea ce privește impactul economic (al pandemiei -n.red.): urmărim cu mare atenție și sunt efecte negative din ce în ce mai clare. Sunt domenii aproape paralizare: transportul rutier internațional de persoane și toată industria HoReCa…. Și în domenii economice în care ne așteptăm mai puțîn s-au produs tulburări.

– Astăzi vom adopta un prim set de măsuri pentru a veni în sprijinul companiilor și angajaților. Dar va trebui să urmărim în continuare evoluțiile economiilor europene și din celelalte țări cu care ROmânia are schimburi comerciale importante.- Deocamdată, măsurile la care ne-am gândit sunt de a susține financiar, de la buget, efortul de plata a ceea ce se numește șomaj tehnic‘, a specificat Orban.