Leșini de râs, la propriu! Boala ciudată pentru care nu există remediu până acum

 Cica Cristina
.

O boală pentru care deocamdată nu există remediu le dă bătăi de cap atât pacienților, cât și medicilor. Este cumplit să nu poți râde la o glumă fără să leșini.

Este vorba despre cataplexie, ce presupune o pierdere bruscă a tonusului muscular, declanșată de emoții puternice. În multe cazuri, aceasta este asociată cu narcolepsia, o tulburare a somnului.

Cu alte cuvinte, aceasta boală bizară provoacă leșin de fiecare dată când cineva se confruntă cu emoții mai puternice, inclusiv când râde.

Boala poate debuta încă din copilarie sau în adolescență, începând de la 7 la 25 de ani. Atacurile de cataplexie variază de la persoană la persoană și pot avea un impact puternic asupra întregului organism. Cauza principală a apariției sale nu este la acest moment cunoscută, existând doar ipoteze.

Simptomele cataplexiei

Printre simptomele cataplexiei se numără:

  • tremor al articulațiilor;
  • dificultăți în exprimare;
  • căderea ploapelor;
  • mișcări mai puțin obișnuite ale limbii;
  • incapacitatea de susținere a capului;
  • leșin;
  • incapacitate de mișcare.

Episoadele durează câteva minute sau chiar mai puțin și își pot face apariția rar, de la unul singur pe an, sau foarte des, până la câteva pe săptămână, scrie sfatulmedicului.ro.

Tratament pentru ameliorarea simptomelor

Un remediu clar pentru vindecare nu există, însă există câteva schimbări care se pot face în rutina de somn, care ar putea ameliora simptomele.

Odihna este esențială, astfel ca ar trebui sa se doarmă cel puțin 7-8 ore pe noapte, așa cum ar trebui să se stabilească un orar constant de somn. În cameră ar fi bine să fie create toate condițiile pentru un somn profund: să fie o temperatură optimă, fără lumini si led-uri, să fie liniște.

Exercițiile fizice în fiecare zi, o dietă sănatoasă, precum și evitarea alcoolului sau cafelei ar putea contribui la rărirea episoadelor de cataplexie.

Caz tulburător în SUA

De această boală suferă și o adolescentă de 15 ani din Statele Unite. Jordan Coomer se confruntă cu simptome destul de severe: îi paralizează mușchii atunci când se confruntă cu emoții puternice și leșină de fiecare dată când râde, existând riscul de accidentare gravă, notează spynews.ro.

În egală măsură, fata suferă și de narcolepsie, astfel că doarme câte 20 de minute la fiecare 2 ore. 

Totul a început de la o banală infecție în gât, însă în decurs de un an simptomele s-au agravat într-atât încât tânăra a început să adoarmă în timpul cursurilor și să leșine în fața părinților la cea mai simplă glumă auzită.

Din păcate, cadrele medicale susțin că nu există vreun remediu care să o ajute pe fată să își revină.

Sursa foto: unsplash.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton