Legenda lui Moș Nicolae. De unde a pornit obiceiul cadourilor aduse de Sfântul Nicolae

 Dumba Gabriela
.

Moş Nicolae înseamnă dărnicie, bunătate şi compasiune, dar şi obiceiul cadourilor puse în ghetuțe în seara de 5 decembrie. Legenda lui Moș Nicolae spune că cei mici trebuie să-şi lustruiască cizmuliţele, pentru că Moş Nicolae va trece pe la ei să le aducă daruri. Sau o nuielușă, după caz.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Legenda lui Moș Nicolae

Tradiţia îşi are originea în povestea personajului legendar şi mitic, care a existat cu adevărat în persoana arhiepiscopului-Sfântul Ierarh Nicolae-din Myra-Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu credinţă neţărmurită în Dumnezeu, care a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Myra îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin biruitor de popor'. Provenind dintr-o familie înstărită şi crescut în spiritul poveţei creştine să împarţi averea săracilor', la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

Sfântul Nicolae, supranumit şi Făcătorul de minuni', patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii.

Minunile săvârşite de Sfântul Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. De aceea, Sf. Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze', povestește părintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Romană.

Istoria vieţii Sfântului Nicolae vorbeşte şi despre o altă minune: salvarea de la moarte a trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. În timp ce erau în închisoare, cei trei au aflat când aveau să fie omorâţi şi au chemat pe Sfânt în ajutor. Iar Sfântul Nicolae s-a arătat în vis împăratului şi eparhului. Pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit că bărbaţii aceia sunt nevinovaţi şi că din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Şi aşa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte, mai spune părintele Bogdan.

Cine a fost Moș Nicolae

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o familie de oameni înstăriţi şi creştini devotaţi. Părinții săi l-au trimis să studieze la cele mai renumite instituții de învățământ, apoi a petrecut un timp la Mănăstirea Patara, unde a devenit preot, sub îndrumarea unchiului său, care era episcop. Crescut în spiritul poveţei creştine să împarţi averea săracilor', Sfântul Nicolae şi-a dat întreaga moştenire pentru a-i ajuta pe nevoiaşi, potrivit basilica.ro.

La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Nicolae, ajuns episcop al cetăţii Mira, din Lichia, de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu nuieluşa în semn de avertisment.

Citește și:

Postul Crăciunului. Zile cu dezlegare la pește în postul Crăciunului 2020

Ce este melatonina și de ce spun specialiștii că ar putea fi un posibil tratament pentru COVID-19

Postul Crăciunului. Cum ții corect postul vinerea și ce rugăciune poți spune pentru spor în casă

Sfântul Nicolae, protectorul săracilor

Sfântul Nicolae a ştiut că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, el a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. De numele Sfântului sunt legate mai multe poveşti creştine, printre care şi aceea potrivit căreia acesta ar fi oferit, în secret, diferite bunuri materiale fiicelor unui om sărac, aflate în pericol de a ajunge sclave pentru că nu aveau o zestre suficientă pentru a-şi găsi un soţ.

Dar Sfântul Nicolae nu este numai protectorul celor săraci, ci şi al copiilor, al marinarilor şi al victimelor judecaţilor nedrepte, fiind venerat în întreaga lume. Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar, din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce îi este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

christmas stocking. nostalgic decoration with antique toys and vintage baby shoes over wooden background. retro style picture with falling snowflakes effect

Moș Nicolae le aduce copiilor dulciuri în ghetuţe şi brad

Moş Nicolae a preluat numele şi data de celebrare a Sfântului Nicolae din calendarul creştin (6 decembrie) este numit în Calendarul popular Sânnicoară – în Transilvania şi Moş Nicolae – în Muntenia. În tradiţiile româneşti, el ajută văduvele, orfanii şi aduce cadouri copiilor în noaptea de 5/6 decembrie, dar îi pedepseşte când sunt leneşi şi neascultători.

Cultul Sfântului Nicolae e cel mai răspândit în Europa Centrală şi de Est. I se spune Mikulas în Ungaria, Mikolas în Cehia, Mikolaj în Polonia.

Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, Sfântul Nicolae vine şi le încarcă ghetele sau bradul cu dulciuri, jucării sau daruri din ce în ce mai costisitoare, dar unii găsesc şi câte o nuieluşă. În unele zone, copii îi lasă moşului apă şi morcovi pentru calul său.

Mâna dreaptă a Sf.Nicolae se află în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București


Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București păstrează mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, dăruită, potrivit documentelor, de Arhiepiscopia din Bari domnitorului Mihai Viteazu.

Sunt peste 400 de ani de când Mihai Viteazul ar fi adus de la Bari mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, la care vin pelerinii, potrivit protv.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton