Klaus Iohannis face apel la calm: „Niciun oraș din România nu intră în carantină. Nu luați cu asalt supermarketurile și farmaciile!”

 Lupescu Anca
.

Președintele Klaus Iohannis a făcut astăzi, 13 martie, declarații, în contextul demisiei lui Florin Cîțu, care urma să fie votat de Parlament. El a anunțat că renunță la mandatul de prim-ministru, fără prea multe explicații.

Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum. Au fost confirmate 50 persoane infectate, dintre care 21 în București

Klaus Iohannis a cerut ca negocierile și propunerile partidului privind viitorul premier să se realizeze pe repede înainte, asta în contextul pandemiei de Coronavirus, declarând că este nevoie de un Guvern cu drepturi depline până săptămâna viitoare, cel târziu.

Acesta a adresat și un mesaj clasei politice, explicând că prioritatea zero este sănătatea oamenilor, nu jocurile cu miză politică.

„Prioritatea zero în aceste zile este protejarea sănătății oamenilor. Răfuielile și meciurile politice nu își au deloc rostul în actualul context. Traversăm o perioadă foarte complicată, fără precedent în care lucrurile evoluează rapid. Autoritățile au luat din timp măsurile necesare pentru a preveni situațiile neplăcute. Însă aceste măsuri trebuie urmate cu strictețe', a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Medicul timișorean care a vindecat cinci oameni de coronavirus vorbește despre cea mai bună metodă de protecție contra Covid-19: „Cea mai eficientă metodă este prevenția'

De asemenea, președintele a îndemnat cetățenii la respectarea tuturor măsurilor de igienă și limitarea contactului social.

„Respectarea cu strictețe a regulilor de igienă reprezintă principala linie de apărare împotriva virusului. Limitarea cât de mult posibilă a contactului social.  Carantina sau autoizolarea sunt obligatorii, oricâte de neplăcute sau disconfort temporar ar crea. Nedeclararea tuturor informațiilor către medici și nerespectarea carantinei pot avea efecte grave asupra oamenilor care fac aceste lucru, cât și asupra apropiaților. Împiedicând răspândirea virusului în societate câștigăm timp prețios pentru a lupta cu acest flagel. Sprijim medicii și oamenii bolnavi care au nevoie de îngrijire de specialitate. Peste tot în lume, în cazul unei pandemii sau epidemii, sistemul medical este supus unei presiuni uriașe. Depinde de noi să ajutăm acest sistem și pe cei de lângă noi', a mai declarat președintele.

Totodată, șeful statului a făcut apel la calm și la evitarea răspândirii informațiilor și știrilor false. Klaus Iohannis a infirmat zvonurile potrivit cărora orașe din România ar urma să intre în carantină și a rugat românii să nu ia cu asalt supermarketurile și farmaciile.

Citește și: Cum se ia Coronavirus. Atenționările medicilor pentru evitarea infectării cu Covid-19: „Virusul se extinde, în principal, de la persoană la persoană prin contact apropiat'

„Dragi români, o atitudine prudentă și responsabilă nu echivalează cu panica. Evitați propapagarea de știri false. Pandemia de minciuni este extrem de gravă. Urmăriți comunicările publice făcute de autorități. Am constatat cât de mult rău pot produce știrile false precum cele de acum: cică orașe întregi din România ar putea intra în carantină: nu ne aflăm într-un astfel de scenariu. Nu luați cu asalt magazinele și farmaciile. Sunt sectoare ale economiei care suferă pierderi grele în aceste zile, multe companii ale căror activitate este periclitată. Deși nimeni nu poate oferi garanții, sunt optimist că vom trece cu bine peste această grea încercare pentru români și pentru România. Separați, suntem slabi în fața oricărei vulnerabilități, pe când împreună, cu omenie și încredere, vom reuși să depășim toate obstacolele'

Numărul persoanelor infectate cu coronavirus crește de la o oră la alta. În prezent, numărul total se ridică la 50.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton