Președintele Klaus Iohannis a vorbit luni, 16 martie, despre măsurile pe care le impune declararea stării de urgență și despre comportamentul românilor în contextul luptei cu noul coronavirus.
Șeful statului a declarat că starea de urgență va dura 30 de zile și că măsurile extraordinare implică și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale.
„Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile. Pandemia cauzată de răspândirea noilor infecții cu coronavirus nu poate fi stopată decât cu măsuri extraordinare care vizează sănătatea publică și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale’
Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări e singura cale prin care salvăm viețile celor de lângă noi. E important ca oamenii să fie corect informați. Ce înseamnă stare de urgență și ce efecte va produce vieților noastre:
Astfel, școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor, elevilor și studenților. Activitatea din învățământ se suspendă pe perioadă stării de urgență. Salut efortul cadrelor didactice care oferă soluții alternantive pentru ca elevii să traverseze perioada dificilă cu cât mai puține lacune. Foarte important e să limităm povara financiară asupra cetățenilor în aceste momente grele.
Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură necesară, la alimente și la energia electrică și termică, salubritate, carburanți, în limita prețului mediu din ultimele 3 luni dinaintea declarării stării de urgență‘, a declarat Klaus Iohannis.
De asemenea, el a asigurat cetățenii că fiecare pacient aflat pe teritoriul României va avea parte de tratament, iar cei care se află în izolare la domiciliu vor fi sprijiniți de autoritățile locale.
„Vreau să fie clar următorul lucru: serviciile medicale pentru tratatea cu coronavirus și complicațiile acestuia se acordă tuturor persoanelor aflate în România. Pentru cei izolați la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire puse în aplicare de autoritățile locale.
Angajatorii și angajații afectați de efectele crizei provocate de Covid-19 vor fi sprijiniți. Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din sectorul sanitar public. Aceste categorii au dreptul la o majorare a salariului în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile acestei legi.
Se introduce posibilitatea ca în instituțiile statului, acolo unde se poate să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă. Oamenii trebuie să știe că nu mai e necesară deplasarea pentru cereri, ele pot fi depuse pe cale electronică‘
Cu privire la personalul medical, șeful statului a declarat că a dispus sumele necesare pentru a suplimenta nevoile apărute în urma răspândirii Covid-19. Mai mult, Iohannis a declarat că procedurile de decontare și alocare a banilor au fost simplificate, astfel încât operațiunile să se desfășoare rapid.
„Un capitol important se referă la măsurile în domeniul sanitar. Am dispus astfel, ca în structurile MAI, unitățile sanitare și serviciile de asistență socială să se poată angaja fără concurs pentru a suplimenta nevoile apărute. Am dispus sumele necesare pentru achiziționarea de medicamente și tratamente prin procedura de achiziție directă. Am simplificat proceduri de decontare și alocare a banilor încât să se poată realiza rapid operațiunile necesare.
Guvernul va anunța pachetul de soluții pregătit. Producția și economia trebuie să fie pregătită să susțină combatererea răspândirii COVID-19.
Instituirea stării de urgență produce efecte și în justiție. Activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgență deosebită. Lista cu aceste cazuri se întocmește de ÎCCJ‘, a declarat el.
Șeful statului le-a mulțumit medicilor și personalului medical pentru eforturile susținute împotriva noului coronavirus. De asemenea, el a făcut un apel la cetățeni să păstreze distanța socială și să aibă grijă de bătrâni și de cei vulnerabili din jurul lor, respectând sfaturile și indicațiile autorităților.
„Trimit un mesaj special medicilor și personalului medical; au demonstrat profesionalism și o extraordinară dedicare. Vă mulțumesc pentru eforturile făcute și suntem recunoscători pentru munca pe care o depuneți în mod neobosit. Am luat toate măsurile pentru a se face toate achizițiile pentru protejarea personalului medical. Eu sunt hotărât ca împreună cu guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viața și sănătatea cetățenilor români. Dar oricâte măsuri ar lua autoritățile, pierd din eficiență dacă nu sunt urmate de oameni. Dragi români, ascultați mesajele oficialilor. Respectați regulile cu strictețe, evitați aglomerările, limitați cât se poate orice deplasare. Aveți mai mult decât oricând grijă de cei apropiați, în speciali de cei vârstnici și cei vulnerabili. Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială. Instituirea stării de urgență permite autorităților să adopte gradual sau imediat, dacă se impune, măsuri precum închiderea frontierelor, restaurantelor, cafenelelor și altor locuri publice. De asemenea, poate fi interzisă gradual, când se impune, circulația rutieră, maritimă sau aeriană pe diferite rute. Ca măsură de primă urgență cu aplicabilitate graduală, atunci când e necesar, este și identificarea de stocuri de echipamente de stocuri și medicamente utilizate în tratarea de Covid-19. Asta doar în cazuri exrtaordinare. Tot ce facem în această perioadă se subsumează obiectivului primordial de a proteja viața oamenilor prin limitarea transmiterii virusului.
Astăzi, în lupta de a limita efectele nocive ale coronavirus nu suntem singuri. O criză globală necesită soluții globale, nu doar locale. Ne coordonăm cu partenerii noștri din UE și împreună suntem încrezători că vom depăși cu bine această grea încercare. Dragi români, vă doresc multă sănătate!’, a transmis Iohannis.