Klaus Iohannis trage un semnal de alarmă privind coronavirusul: "Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor"

.

Președintele Klaus Iohannis amintește că virusul este încă printre noi și susține că starea de alertă nu presupune relaxarea totală a măsurilor.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!

Șeful statului apreciază românii care în această perioadă au respectat în continuare măsurile de distanțare socială, însă a observat și că au existat persoane care au considerat că starea de alertă înseamnă, de fapt, relaxare totală, ceea ce este total neadevărat.


„România a trecut, de câteva zile, din starea de urgență în starea de alertă. În această scurtă perioadă, am văzut foarte mulți români care respectă în continuare regulile, care poartă măști de protecție și mențin distanțarea socială. Am văzut, de asemenea, instituții publice și companii private care s-au pregătit foarte bine pentru reînceperea activității și au luat toate măsurile necesare pentru a proteja sănătatea oamenilor.

Citește și: Klaus Iohannis critică decizia CCR de a lăsa românii să să iasă din casă când vor:„Fără aceste măsuri, morții ar fi fost mult mai mulți’


Din nefericire, au fost în aceste zile și exemple de comportamente în totală contradicție cu normele sanitare pe care trebuie să le respectăm cu toții. Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând așa, s-au pus atât pe ei, cât și pe ceilalți în pericol', a transmis președintele, potrivit Administrației Prezidențiale.

Iohannis: „Am reușit, până acum, să controlăm epidemia'

Klaus Iohannis atenționează că virusul se află în continuare printre noi și face apel la responsabilitatea românilor pentru a se stopa epidemia definitiv.


„Virusul este încă printre noi. Cu cât conștientizăm mai bine că este responsabilitatea fiecăruia să urmeze câteva reguli simple de prevenție, cu atât cresc șansele noastre, ale tuturor, să controlăm și, în cele din urmă, să stopăm definitiv epidemia. Altfel, există în mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majoră a infectărilor. Iar în acest moment, trebuie să vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri.


Citește și: Persoanele care poartă lentile de contact, expuse riscului de infectare cu noul coronavirus.Ce reguli trebuie să respecte, potrivit specialiștilor

Solicit autorităților locale să își asume,
odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv, în
gestionarea situației în comunitățile pe care le administrează.

Am reușit până acum să controlăm epidemia,
iar măsurile pe care le-am luat pe parcursul stării de urgență și-au
dovedit eficiența.

Au fost două luni foarte grele pentru toți, ar fi dramatic să le compromitem tocmai acum, când am reușit să facem un pas important pentru a ne relua, încet-încet, un mod de viață mai apropiat de cel cu care eram obișnuiți.


Citește și: Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează:'S-ar putea ca noul coronavirus să nu fie eradicat niciodată!'

Iohannis: „Cred că nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență'

Cred că nimeni nu-și mai dorește să
reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou
această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe
spitale vor crește semnificativ.

Vedem tot felul de iresponsabili care
răspândesc, unii din inconștiență, alții din rea-voință, dezinformări și
propagă tot soiul de teorii ale conspirației cu scopul de a cultiva
neîncrederea în rândul cetățenilor.


Aceste abordări care contestă gravitatea virusului sunt nocive, pentru că mistifică evidența, erodează autoritatea statului și pot crea breșe, afectând solidaritatea și responsabilitatea socială, care sunt fundamentale pentru a putea depăși cu bine această perioadă dificilă.

Citește și: Prima țară din Europa care declară sfârşitul epidemiei de coronavirus şi îşi deschide frontierele:'Avem cea mai bună situaţie clinică'

Când am fost uniți într-un efort național, cu toții – cetățeni responsabili, specialiști și guvernanți – am reușit să salvăm vieți și să limităm răspândirea noului coronavirus.


Iohannis: „Să nu irosim ce am câștigat cu mari sacrificii!'

Să nu irosim, dragi români, tot ce am câștigat în aceste două luni cu mari sacrificii!

România, dragii mei, nu mai poate rămâne blocată în trecut. România are nevoie de resetare și de reconstrucție.

Această pandemie ne-a afectat pe toți prin amploare și gravitate. Nu există sectoare ale economiei care să nu fi avut de suferit într-o proporție mai mare sau mai mică. Însă, o abordare constructivă implică tratarea crizei și ca oportunitate, pentru a așeza România pe fundamente sănătoase.


De altfel, pentru că vorbim de oportunități, am putut constata cu toții o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie România, și mă refer la digitalizarea administrației.

Citește și:Modelul Bianca Dobroiu s-a vindecat de coronavirus, după 74 de zile:'A fost un coșmar'. Primul lucru pe care l-a făcut când a aflat că rezultatul e negativ

Instituțiile s-au adaptat rapid, de la
cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, până la acordarea
de servicii medicale online. Este un uriaș pas înainte, care în mod
obligatoriu va trebui consolidat.


Totuși, este important să înțelegem că nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru că economia României nu a fost complet oprită în aceste luni. (…)

Ceea ce trebuie să facem acum – și aici solicit sprijinul tuturor forțelor politice credibile și mediului de afaceri – este să oferim încredere angajaților și întreprinzătorilor. (…)

Klaus Iohannis: „Suntem pe drumul cel bun!'

În concluzie, prioritățile în perioada următoare sunt menținerea sănătății cetățenilor noștri și relansarea economică.

Dragi români, împreună am trecut cu bine
prin încercările dificile din ultimii ani, care au testat soliditatea
democrației noastre.

Împreună am depășit cu bine două luni de
stare de urgență și am reușit să ținem sub control una dintre cele mai
grave amenințări la adresa sănătății populației cu care ne-am confruntat
în ultimii 50 de ani.

Suntem pe drumul cel bun! Trebuie doar să continuăm, cu fermitate, cu înțelepciune, și să ne unim eforturile pentru a depăși această criză și pentru a construi împreună țara pe care ne-o dorim!', a transmis președintele Iohannis.

Sursa foto: Facebook

Citește și: Raed Arafat nu exclude apariția unui al doilea val de coronavirus chiar în vară:'Nu trebuie să fim deloc relaxați, deloc neglijenți'