Klaus Iohannis a vorbit cu Zelenski despre legea minorităților române din Ucraina. Ce promisiune a făcut liderul ucrainean

 Dumitrache Laura
.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit la telefon cu Volodimir Zelenski, despre războiul declanșat de Rusia, dar și despre problemele comunității române din Ucraina. La finalul lunii decembriem MAE a transmis că adoptarea Legii privind minoritățile naționale din Ucraina este „regretabilă'.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au discutat miercuri, 4 ianuarie, într-o convorbire telefonică, despre românii din Ucraina. Liderul statului român i-a transmis lui Zelenski că noua lege a minorității naționale a creat nemulțumire în rândul autorităților române.

iohannis zelenskiiohannis zelenski

În timpul conversației cu liderul ucrainean, Iohannis a cerut Kievului să găsească rapid soluții să remedieze preocupările românilor. La rândul lui, Volodimir Zelenki a declarat că va căuta imediat remedieri.

Citește și: Motivul pentru care Olena Zelenska s-a separat de Volodimir Zelenski, când a început războiul:”A fost prima dată când am plâns”

Citește și:Ce a spus Volodimir Zelenski despre România, în cadrul summit-ului de la Bruxelles:”Știe ce înseamnă demnitatea…”

Citește și:Ce sunt crimele de război

Citește și:Volodimir Zelenski și soția sa, Olena, primul interviu după începerea războiului:”Victoria va fi grea, va fi sângeroasă, dar…”

Klaus Iohannis i-a cerut lui Volodimir Zelenski să găsească soluții pentru probleme comunității române din Ucraina

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au discutat, miercuri, la telefon, despre noua lege a minorităților naționale din Ucraina. Șeful statului român i-a cerut lui Zelenski să găsească imediat soluții pentru remedierea acestei situații, deoarece autorițățile române sunt nemulțumite. Iohannis a vorbit cu liderul ucrainean despre legea minorităților naționale adoptate de Ucraina, care a creat preocupare la nivelul MAE. De asemenea, Klaus Iohannis a cerut ca Kiev să găsească rapid soluții.

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Președintelui Zelenski identificarea rapidă de soluții care să răspundă și să remedieze aceste preocupări. În acest sens, cei doi Președinți au agreat ca în perioada imediat următoare miniștrii de externe ai celor două țări să aibă discuții cu privire la soluționarea bilaterală a aspectelor menționate', se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Conform Administrației Prezidențiale, Volodimir Zelenski și-a exprimat „întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România'.

Zelenski: „Am mulțumit României pentru solidaritate și sprijin”

După discuția purtată cu Klaus Iohannis, Volodimir Zelenski a scris pe rețelele de socializare despre convorbirea telefonică avută cu acesta. Liderul ucrainean a insistat pe cooperarea în domeniul apărării, mulțumind totodată României pentru sprijinul oferit în războiul cu Rusia.

Împreună cu Klaus Iohannis am convenit asupra pașilor pentru dezvoltarea în continuare a cooperării ucraineano-române, în primul rând în sectorul apărării. Am mulțumit României pentru solidaritate și sprijin pentru a rezista agresiunii ruse. Am discutat #PeaceFormula și problemele agendei bilaterale', a scris Zelenski pe Twitter.

MAE poziție critică față de legea minorităților din Ucraina

Pe 22 decembrie, Ministerul român al Afacerilor Externe, a transmis Ucrainei o analiză critică după adoptarea legii privind minoritatățile naționale din Ucraina. MAE consideră că actul normativ a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneția și a comunității românești din Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română', se arată într-un comunicat al MAE.

Sursa foto: Canva

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton