Ivermectina, avizată de Ministerul Sănătăţii. Dr. Musta: "Posibil să fie un medicament cu beneficii în COVID-19"

 Dumba Gabriela
.

Ministerul Sănătăţii a avizat folosirea Ivermectinei în studii clinice la fel ca şi în multe alte ţări. Preşedintele Comisiei de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii pe Boli Infecţioase, Virgil Musta, admite că medicamentul poate avea efecte benefice în lupta cu COVID-19.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!

Medicul Virgil Musta a precizat că, până în acest moment, Ivermectina aprimit aviz pentru a fi folosită în studii clinice şi nu direct în protocolul de tratament pentru infecţia cu SARS-Cov-2.

„La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România.

Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.

În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, şi în Europa sunt studii clinice care se desfăşoară, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă', a spus pentru Antena 3 Virgil Musta, preşedintele Comisiei de Boli Infecţioase.

Citește și:

Mihai de la 3 Sud Est, vindecat de COVID-19 cu Ivermectină. Avea doar 5% șanse de supraviețuire

Bulgaria va face test COVID-19 pentru toate persoanele care intră în țară

Gigi Becali susține că deține cel mai bun tratament anti-COVID: „Am 50.000 de flacoane blocate în vamă!”

Ce urmează după avizarea Ivermectinei pentru studii clinice

„Societatea care doreşte să introducă medicamentul în ţară trebuie să solicite acest lucru, ca să fie acreditat acest lucru, în România la Agentia Medicamentelor, după ce primeşte avizul favorabil, după aceea se pot derula studii clinice conform legislaţiei în vigoare', a mai spus Virgil Musta.

Întrebat dacă el crede în acest medicament, Virgil Musta a spus că este posibil ca acest medicament să aibă beneficii favorabile.

„Da, posibil să fie medicament cu beneficii favorabile în această infecţie doar că avem nevoie de date ceva mai multe. Studiile care se derulează în prezent arată acest lucru, dar sunt studii pe un număr nu foate mare de pacienţi şi ele sunt realizate de către experţi în domeniu pentru a vedea dacă aceste studii sunt suficient de relevante sau mai necesită şi alte sudii a se finaliza', a mai explicat dr. Virgil Musta.

Ce este Ivermectina și ce spune Ministerul Sănătății din România

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că utilizarea medicamentului Ivermectină în tratamentul COVID reprezintă un risc.

„Nu tot ceea ce se aude este o știre adevărată (…) Este un medicament cu efect parazitar folosit în uzul uman, dar mai ales în uzul veterinar. La utilizarea umană se recomandă folosirea Ivermectinei sub forma unor creme utilizate în tratamentul acneelor.

Nu este un medicament care să dovedească eficiență în tratarea COVID. Studiile pe care se bazează utilizarea Ivermectinei sunt deocamdată inconsistente din punct de vedere științifiic și considerăm că este un risc de a folosi astfel de medicamente care încă nu au fost testate', a declarat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Reacţia dr. Ion Alexie, care recomandă Ivermectina, la criticile lui Alexandru Rafila

Alexandru Rafila a dezaprobat recomandările făcute de medicul român din SUA, care au dus la isteria din farmaciile veterinare de la noi.

„Ivermectina este aprobată de FDA (Agenţia Americană a Medicamentelor), pentru tratamentul oamenilor”, a răspuns Ion Alexie, specialist de boli interne şi boli Infecţioase, din Las Vegas. Alexandru Rafila a replicat că medicamentul nu este recomandat pentru tratarea COVID, moment în care medicul din SUA i-a răspuns că acest lucru nu contează.

În America este o lege foarte simplă. Dacă un medicament este aprobat de FDA pentru o indicaţie, îl putem folosi pe ce indicaţie vrem noi, cu riscul nostru. Dacă medicamentul este aprobat de FDA înseamnă că este sigur. Nu mai discutăm despre efecte secundare şi cât de sigur este medicamentul. Pot să-l folosesc pe pacienţi atâta timp cât am discutat cu pacientul şi i-am spus pacientului că nu este aprobat pentru COVID, dar eu îl tratez pentru COVID”, a răspuns medicul român stabilit în SUA, Ion Alexie.

Dr. Alexie: „Până acum, în lume s-au folosit 3,7 miliarde de doze de Ivermectină”

Medicul Ion Alexie a răspus că îşi asumă acest risc în cazul tratamentului, completând: „Eu nu am spus niciodată că pacienţii să-şi cumpere din farmacii singuri. Nu am spus niciodată că medicamentul ăsta e perfect, dar vă spun că aspirina a omorât mult mai mulţi oameni decât Ivermectina. Până acum în lume s-au folosit 3,7 miliarde de doze de Ivermectină, de când s-a inventat şi efectele secundare sunt mult mai puţin periculoase decât alte medicamente care se folosesc în fiecare zi”.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton