Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă. Însă, ministrul Sănătății avertizează că un tratament preventiv cu iod, în lipsa unei recomandări medicale, poate fi mai nociv decât expunerea la radiații în sine.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
În cazul accidentelor nucleare, poate să existe o emisie de iod radioactiv. În caz de contaminare, iodul radioactiv este preluat de tiroidă. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod non-radioactiv (de exemplu, sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului. Iodura de potasiu se folosește pentru a reduce mucusul prezent în căile respiratorii. Astfel te ajută să elimini mucusul, să respiri mai ușor în cazul în care te confrunți cu probleme pulmonare de lungă durată, precum astm, bronșită cronică sau emfizem. Acest medicament este cunoscut și ca fiind un expectorant. De asemenea, este folosit alături de medicamente anti-tiroidiene pentru a pregăti glanda tiroidă în timpul unei expuneri de urgență la radiații.
Ce este iodura de potasiu
Iodura de potasiu se folosește în scopuri medicale încă din 1820 și se află pe lista de medicamente esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății. Este un compus chimic, medicament și supliment alimentar. Ca medicament, de cele mai multe ori este folosit pentru a trata hipertiroidismul, se utilizează în cazul accidentelor nucleare și protejează glanda tiroidă atunci când se folosesc diferite tipuri de compuși radiofarmaceutici. Se mai întrebuințeză și pentru a trata probleme de piele precum sporotricoza și ficomicoza.
Cum se folosesc pastilele de iodură de potasiu
Iodura de potasiu se administrează oral cu 240 ml de apă. Pentru a evita ulterioarele probleme de stomac, se recomandă a fi luată după ce mâncați sau în timp ce mâncați. Este esențial să beți multe lichide. Dacă luați iodura de potasiu sub formă de tablete, nu vă întindeți timp de 10 minute de la administrarea medicamentului, notează csid.ro.
Dacă aveți iodură de potasiu sub formă de picături sau medicație lichidă, folosiți un produs care vine cu o lingură medicală sau un device care să măsoare doza corect. Formele lichide pot fi amestecate cu apă, lapte sau suc. Nu folosiți medicamentul dacă soluția devine maro-gălbuie! Dozajul are la bază afecțiunile medicale și răspunsul la terapia pe care o urmați. De exemplu, în cazul copiilor, doza administrată se prescrie în funcție de vârstă. Dacă este administrată o doză prea mare, există riscul de a apărea efecte adverse.
Iodura de potasiu: efecte adverse, potrivit prospectului
Stările de greață, vărsăturile, durerile de stomac, diareea, gustul metalic în gură, febra, durerile de cap sau acneea pot fi câteva dintre efectele adverse care pot apărea. Dacă ele se înrăutățesc sau persistă, mergeți de urgență la doctor! Anunțați imediat medicul dacă apare unul dintre aceste simptome:
• arsuri la nivelul cavității bucale sau gâtului
• dureri de dinți și gingii
• inflamații în interiorul gurii
• salivă în exces
• iritații la nivelul ochilor
• dureri de cap severe
• inflamații la nivelul gâtului
• creșteri în greutate, intoleranță la frig, ritm cardiac neregulat
• constipație
• confuzie
• oboseală nejustificată
• furnicături, dureri, senzație de slăbiciune la nivelul mâinilor/ picioarelor
• dureri în piept
• scaun negru
• vărsături similare cafelei măcinate
• diaree cu sânge
Avertismentul Ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății a explicat că iodura de potasiu a fost folosită ultima dată în România după explozia de la Cernobîl, iar aceste comprimate pot fi folosite exclusiv la scurt timp după un incident nuclear. Potrivit oficialului, în categoria persoanelor care pot consuma în caz de urgență aceste pastile se află persoanele cu vârsta până în 40 de ani, copii, femei gravide.
„Am văzut că există în opinia publică un interes foarte ridicat şi chiar un fel de teamă care se asociază utilizării iodurii de potasiu. Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu de la un reactor. Eu ţin minte că ultima dată când s-a folosit în România a fost în 1986, când a fost acel incident de la Cernobîl.
Dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu, se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide, şi nu după vârsta de 40 de ani. Ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu neapărat cu existenţa iodului radioactiv, a transmis Alexandru Rafila.
„Iodura de potasiu este mai periculoasă decât radiațiile rezultate în urma unui incident nuclear’
Potrivit ministrului Sănătății, momentul dintre un posibil incident nuclear și creșterea radiațiilor este scurt, motiv pentru care pastilele trebuie consumate imediat, pentru a-și face efectul. Din păcate, iodura de potasiu poate provoca afecțiuni grave la nivelul glandei tiroide, poate chiar mai periculoase decât efectele incidentului nuclear.
„Timpul de administrare este limitat şi în niciun caz nu trebuie luat preventiv, cum foarte multă lume crede. Unii cred că au şi început să ia. Nu are niciun fel de rost. Este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală şi la persoane care chiar nu au nevoie, pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide şi lucrul ăsta este mult mai periculos decât orice altă expunere la un nivel de radiaţie rezultată în urma unui incident nuclear, a mai transmis ministrul. Alexandru Rafila dă asigurări cu privire la faptul că instituțiile competente vor face toate demersurile necesare pentru a asigura un stoc suficient de comprimate cu iod, pentru a se oferi populației în cazul în care un atac nuclear va fi inevitabil.
Sursa foto: Shutterstock