Imaginile groazei și durerii din Secția COVID-19 a Spitalului Reșița: Pacienți ținuți dezbrăcați pe holuri, tăvălindu-se în chinuri, și mizerie de nedescris

.

Imaginile neputinței pe holurile Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Reșița. Sunt fotografiile care au revoltat o țară întreagă și care arată nepăsare și haos organizațional. Mizerie, mucegai și pacienți dezbrăcați care stau direct pe podelele de pe holurile spitalului. Nu sunt scene desprinse din filme de groază, ci chiar realitatea din unitățile sanitare publice românești.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Conducerea spitalului spune că aceste imagini arată neputința sistemului sanitar și că în ele apar pacienți cu coronavirus, care au și probleme psihice. De ei se ocupă același personal medical de boli infecțioase care nu are pregătire pentru specializarea de psihiatrie și că nici nu are timpul necesar pentru a-i îngriji corespunzător.


În plus, la această problemă se adaugă deficitul de cadre medicale din spital.

Fotografiile au fost postate de foști pacienți cu coronavirus care au fost internați în spitalul din Reșița și care au povestit totul despre felul în care sunt tratați pacienții.


Mai mult, clădirea secției de boli infecțioase a spitalului, care este separată de clădirea principală, a fost construită în anii 50 și de 15 ani nu s-a mai făcut nicio reparație.

Directorul a demarat o anchetă internă, iar Inspecția Sanitară de Stat va face un control de urgență, după imaginile care au fost făcute publice.

ISS va verifica condițiile în care se acordă asistența medicală, respectarea circuitelor și a protocoalelor medicale în vigoare.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății va demara un control și la Direcția de Sănătate Publică Caraș Severin pentru a verifica modul în care reprezentanții acestei instituții și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu în acest caz.


Conducerea ministerului Sănătăţii a luat legătura cu reprezentanții autorităților locale pentru a se lua măsurile pentru remedierea de urgență a deficiențelor, potrivit MS.

Manager Spital Reșița: „Recunoaștem ce se întâmplă în spital'

Alina Stancovici, managerul Spitalului Reșița, a declarat pentru Digi24 că știe situația și a recunoscut ce se întâmplă în spital. Ea a spus că este la conducere de câteva săptămâni și că a sesizat încă din septembrie Ministerul Sănătății cu privire la aceste probleme.


„Știm că este mizerie în spital, recunoaștem ce se întâmplă în spital. Eu sunt managerul arătat cu degetul, care ocupă acest post de câteva săptămâni, sunt probleme vechi. Spitalul are datorii de miliarde, nu s-au făcut investiții de 30 de ani, clădirea e din 1957, insalubră de-a dreptul. În 20 septembrie m-am adresat Ministerului Sănătății cerând un spital modular.

În Caraș-Severin, pnă acum o săptămână erau doar două spitale Covid – cel din Reșița și cel din Caraș. Secția de penumologie unde sunt făcute fotografiile a fost mărită la capacitatea maximă de 70 de paturi din vară, atunci când nu eram director.


Pe acea secție au fost preluați toți pacienții cu Covid de toate categoriile, indiferent de vârstă și patologii, cu afecțiuni renale, cardiace, inclusiv cu afecțiuni psihice. Sunt categorii de pacienți care ar trebui tratați cu îngrijiri speciale.


Condițiile nu sunt cele mai bune. Avem personal medical redus, pe jumătate bolnav, care intră în ture de dimineață până seara. Aceiași medici se succed la două zile pe liniile de gardă', a explicat ea.

Managerul a spus imaginile surprinse au fost făcute înainte de a se face curățenie și că sunt deficiențe pe care le cunoaște.

Citește și:

Anamaria Prodan a ajuns de urgență la spital, după ce a fost confirmată cu COVID-19: „S-a simţit foarte rău

La 87 de ani, Victor Rebengiuc a fost bolnav de COVID-19 și s-a vindecat: „Nu știu cum s-a putut întâmpla chestia asta


Steliana Sima are COVID-19! Primele declarații ale cântăreței de muzică populară: „Nu mă simt deloc bine

Mă confrunt cu ele în fiecare zi. Sunt convinsă că în toate spitalele din țară e același lucru.

Am deschis o anchetă internă pentru a vedea care sunt pacienții, cine i-a îngrijit, când au fost făcute fotografiile, am vorbit cu personalul pentru a identifica situația și pentru a lua măsurile care se impun', a spus Alina Stancovici.