Fumătorii sunt mult mai afectați de coronavirus. Ce greșeli fac și ce măsuri de precauție trebuie să-și ia ca să prevină infectarea

.

În România, pe 24 martie s-a înregistrat al optulea caz de deces din cauza coronavirusului. Printre cei mai expuși, în afara oamenilor în vârstă și a celor cu afecțiuni cronice, se numără și fumătorii. Iată ce pot aceștia face pentru a minimaliza pericolul!

Cu siguranță, răspunsul, în cazul dependenților de nicotină e simplu: Lăsați-vă de fumat! Dar nu e la fel de ușor de pus în practică… Studiile efectuate de la începerea epidemiei de coronavirus și până acum relevă faptul că, într-adevăr, una dintre categoriile aflate în pericol major o reprezintă fumătorii.


Conform cercetătorilor din China, care au efectuat un studiu pe un eșantion relevant, format din 1.000 de pacienți infectați cu COVID-19, a rezultat că 12,4% dintre fumătorii activi au fost internați la terapie intensivă, au necesitat ventilație artificială sau au murit, în comparație cu doar cu 4,7% dintre nefumători.

Fumătorii își ating mai des fața cu mâna!

Explicația este una cât se poate de simplă: COVID-19 atacă în principal sistemul respirator! Mai mult, numărul îmbolnăvirilor în rândul fumătorilor, în afară de explicația de natură medicală, ține de gestică… Un fumător, ducând țigara la gură poate și de câteva sute de ori pe zi, își atinge fața cu mâna de mult mai multe ori în comparație cu un nefumător, expunându-se astfel riscului de contaminare.


Așadar, distanțarea socială (fumătorii sunt și mai tentați să-și aprindă țigara atunci când sunt într-un grup) și respectarea regulilor de igienă sunt vitale, spălarea mâinilor cu apă și săpun trebuind făcută în special înainte de a fuma. Mai mult, reducerea numărului de țigări, pentru cei ce nu se pot lăsa definitiv, este de bun-augur, pentru că țigările nu pot aduce doar contaminarea cu COVID-19, ci și boli cardiovasculare și circulatorii grave.