Fructele cu cele mai multe calorii. Mare atenție în ce cantități le consumi!

.

Efectele pozitive ale consumului zilnic de fructe sunt demonstrate de numeroase studii ştiinţifice relevante. Totuși, atenție la fructele cu cele mai multe calorii, pentru că dacă vei consuma prea multe, ele riscă să devină inamicul tău.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Printre beneficiile consumului de fructe putem enumera: reducerea riscului de boli de inimă, infarct şi atac cerebral, protecţia împotriva anumitor tipuri de cancer, prevenirea obezităţii şi a diabetului, normalizarea tensiunii arteriale şi scăderea riscului de boli renale şi afecţiuni osoase etc.


Care sunt fructele și legumele cu cele mai multe calorii?

Fructele uscate

Din cauza faptului că apa a fost eliminată aproape complet din fructele uscate, aceste alimente conțin foarte multe calorii și substanțe nutritive într-o cantitate mică de alimente. Dacă mănânci o cană cu stafide, vei beneficia de aproximativ 500 de calorii. Prunele oferă 447 de calorii per cană, iar coacăzele uscate conțin 408 calorii. Alte fructe uscate, inclusiv smochinele, caisele și afinele, conțin o cantitate mare de calorii.


1. Bananele – O banană are aproape 150 de calorii la fiecare 100 de grame. Deşi se crede că este un fruct tropical cu număr mic de calorii, nu este aşa. Aportul caloric este superior faţă de cel al unui măr sau unei portocale care cântăresc în medie 250 g. Acest fruct dulce şi delicios este săţios şi important în alimentaţie datorită conţinutului înalt de fibre şi de carbohidraţi, este, de asemenea, bogat în vitaminele C şi B6 şi în minerale esenţiale (potasiu şi acid folic) şi este un aliment indispensabil în orice dietă, precum şi în tratarea diabetului. Este de asemenea un complement perfect pentru persoanele care fac exerciţii fizice, precum sportivii.


2. Avocado – Deşi pare o legumă, avocado este de fapt un fruct cu un conţinut înalt de uleiuri, grăsimi şi calorii. Totuşi nu trebuie eliminat din regimul nostru pentru că are proprietăţi antioxidante, este bogat în grăsime vegetală şi în vitaminele E, A, B1, B2, B3, acizi graşi, proteine şi minerale. Avocado este unul dintre fructele cu cel mai mic conţinut de zahăr, de aceea se foloseşte ca ingredient în salate şi poate fi consumat chiar şi de diabetici. Are însă şi un mare conţinut de grăsimi, pasta care se pregăteşte din pulpă purtând denumirea ‘untul verde.


3. Merele- Chiar dacă merele sunt foarte sănătoase, ele conțin în jur de 54 de calorii pe suta de grame. Nu este mult, însă ținând cont că un măr mediu are în jur de 150 de grame, caloriile se adună, iar un măr puțin mai mare poate să aibă chiar peste 200 de calorii. Totuși, raportându-ne la consumul mediu al unui adult de 2000 de calorii pe zi, o gustare formată dintr-un măr este perfectă.


Iată o listă cu fructele cu cele mai multe calorii:

  • Prune: 177 calorii
  • Curmale: 256 calorii
  • Smochine: 270 calorii
  • Struguri: 301 calorii
  • Castane: 349 calorii
  • Arahide: 452 calorii
  • Migdale: 499 calorii
  • Semințe de pin: 568 calorii
  • Fistic: 600 calorii
  • Alune de pădure: 625 calorii
  • Nuci: 670 calorii

Se recomandă ca fructele să fie consumate de 5 ori pe zi, întrucât au o valoare energetică scăzută şi conţin multă apă. Datorită conţinutului lor de calciu şi potasiu, fructele sunt considerate a fi alimente bazice, deci antiacide. Gustul acru al fructelor (de exmplu, cel al lămâilor) este cauzat de prezenţa acizilor organici, care, însă, nu cresc aciditatea. Toate acestea nu influențează termenul de „calorii fructe'.


Gemurile şi dulceţurile, deși sunt preparate din fructe proaspete, nu conţin prea multe vitamine deoarece în timpul fierberii, aceste elemente preţioase „se evaporă’. În plus, gemurile şi dulceţurile aduc un aport important de energie calorică datorită conţinutului bogat în zahăr, iar cele cumpărate în magazine conţin şi conservanţi. Impactul asupra termenului „calorii fructe' este, deci, mai mare.

Citește și: Ce s-a întâmplat în seara în care Ioana a fost bătută de Ilie Năstase:’Nu ştiam dacă mai ies vie’


Citește și: Ilie Năstase susține că s-a împăcat cu Ioana, dar soția lui neagă:’Sunt o femeie foarte calculată’

Citește și: Cristi Borcea nu le-a lăsat nimic fostelor soții.Pe numele cui e trecută toată averea lui

Citește și: Cristi Borcea, adevărul despre începutul relației cu Valentina Pelinel:„Nu am avut scrupule. Am fost tot timpul cu ea

Când vine vorba de fructe uscate, acestea păstrează o mare parte din beneficiile celor proaspete. Pe lângă culoare sau aromă, acestea păstrează și multe vitamine, proteine, grăsimi şi carbohidrați sănătoși. Dar datorită conținutui ridicat de zaharuri sau adaosul de zahăr, sunt recomandate în cantități mai mici decât fructele proaspete. Fructele uscate tot felul conțin fibre alimentare esențiale pentru o viață sănătoasă.


Citeşte și: