Festivalul SAGA 2022: doi tineri au murit și alți doi sunt în stare gravă din cauza drogurilor

.

Droguri la Festivalul SAGA 2022. Șapte tineri au intrat în stop cardio-respirator, iar doi dintre aceștia au murit, după ce au consumat mai multe tipuri de droguri la Saga Festival. Autoritățile și organizatorii spun că au luat toate măsurile de securitate, însă, cu toate acestea, tinerii au reușit să intre cu droguri la festival.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!


Un tânăr, în vârstă de 25 de ani, din Republica Moldova a decedat, în drum spre spital, în ambulanță, iar celălalt a decedat la Terapie Intensivă, la secţia de toxicologie a Spitalului Pantelimon. Alți doi tineri sunt în state gravă internați la Spitalul Floreasca, după ce au consumat droguri la Festivalul SAGA din București.

Drogurile au ucis doi tineri la Festivalul SAGA 2022


În prima zi de festival, circa 35.000 de persoane au participat pe Arena Națională, potrivit unor estimări. Surse din poliție au declarat sâmbătă pentru GÂNDUL că mai multe persoane au intrat în stop cardio – respirator, fiind toate pozitive la testul anti-drog.

Sâmbătă seară, pe Arena Națională, 39 de oameni au avut probleme medicale și 5 au fost transportate la spital în urma consumului de droguri.

Doi tineri au murit și alți doi sunt în state gravă internați la Spitalul Floreasca, intubați după ce au consumat droguri la Festivalul Saga din Capitală.

Tinerii au intrat in stop cardiorespirator au fost preluați de ambulanțele care erau acolo, însă pentru doi dintre ei medicii nu au mai putut sa facă nimic.

Pana acum, sunt peste 73 de constatări legate de droguri, 74 de persoane vizate.

Autoritățile prezente pe Arena Națională au deschis 52 de dosare penale, dintre care 49 vizează consumul sau traficul de droguri.

Citește și: Cum își menține Laura Cosoi silueta în timpul sarcinii: „Am mâncat mult mai mult dulce, am simțit nevoia/ EXCLUSIV


Citește și: Cu cine își lasă Andreea Bălan fetele, cât va fi plecată la Asia Express: Plec liniștită. Le-am făcut program pe zile/ EXCLUSIV

Un tânăr de 25 de ani a murit la SAGA din cauza drogurilor

Un tânăr de 25 de ani a decedat în prima seară de petrecere, după ce a consumat o supradoză de droguri chiar pe Arena Națională.

La doar câteva ore după ce băiatul din Republica Moldova s-a stins din viață, în urma consumului unei supradoze de substanțe, la festivalul SAGA, un alt băiat a decedat. El era intubat la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.


Tânărul în vârstă de 25 de ani, din Republica Moldova, a ajuns la Spitalul Sfântul Pantelimon în șoc cardio-respirator și a fost declarat decedat în ambulanță. Bogdan a murit sub privirile prietenilor săi, în timpul festivalului SAGA. Venise din Chișinău pentru a-și vedea artiștii favoriți pe scena din București. Prietenii și apropiații susțin că i s-a pus ceva în pahar, potrivit observatornews.ro.

Potrivit surselor GÂNDUL, tânărul decedat avea la încheietura mâinii stângi mai multe urme de înțepătură, iar anchetatorii care au deschis dosar de moarte suspectă presupun că a murit în urma unei supradoze. Aceasta în condițiile în care pe corpul său nu s-au găsit urme de violență care să conducă la suspiciunea de omor.


Ceilalți trei tinericare care au fost transportați în stop cardio – respirator la spital au ieșit din starea critică, spun cadrele medicale. Medicii spun că acum starea lor este una bună, unul dintre pacienţi chiar a fost externat în cursul zilei de astăzi. Au avut mare noroc, spun specialiştii.

Amfetaminele, metamfetaminele, cocaina, ele vor accelera ritmul cardiac, predispun la apariția tulburărilor de ritm, la unii pacienți pot să determine chiar infarct miocardic. Toate sistemele sunt date peste cap, inima bate cu mai mare viteză, sângele pulsează mai puternic… 


Un astfel de tânăr poate să danseze 4-5 ore fără întrerupere, nu are nevoie să se hidrateze, nu are nevoie să mănânce, are o stare de energie inepuizabilă„, spune Radu Țincu, medic toxicolog.

Tinerii găsesc tot felul de metode pentru a intra cu droguri la festival

În mod normal, substanţele ar fi trebuit găsite la verificarea de la intrarea pe Arena Naţională. 

Autoritățile spun, însă, că traficanţii găsesc diferite metode să înşele vigilenţa controlorilor.

Carmen Oprea, psiholog Agenția Antidrog: Poate unii dintre ei vin exact cu acest gând în minte. Noi știm că la festivaluri de obicei, nu numai la noi în țară, se consumă droguri.


Unii participanți susţin însă că verificările au fost mai stricte vineri, când au fost înregistrate cele mai multe cazuri de consum. În schimb sâmbătă seara, în a doua zi a festivalului, au fost doar de rutină. 

Organizatorii SAGA susțin că au luat toate măsurile necesare

Pe de altă parte, organizatorii susţin că au luat toate măsurile necesare pentru a preveni incidente de orice fel.

Comunicat organizatori SAGA: SAGA Festival este complet împotriva consumului de substanţe interzise şi are zero toleranţă pentru posesia lor şi un comportament de acest gen. De aceea se încearcă de fiecare dată, prin toate modalităţile, educarea publicului în acest sens.


În primele două nopți de festival, mai bine de 60 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Polițiștii au deschis, de asemenea, aproape 50 de dosare penale pentru consum sau trafic de droguri.

Psiholog Agenția Națională Antidrog: „Cei mai mulți încep să consume pentru că nu știu exact la ce se expun'

Carmen Oprea, psiholog în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, a explicat, la Antena 3, ce pot face părinții pentru a-și proteja copiii de această tentație.

„Accesul este din ce în ce mai permisiv, al copiilor la droguri. Sunt din ce în ce mai mulți tineri care își caută substanțe interzise în mediul online. Accesul în preajma școlilor al dealierilor și persoanelor care vând droguri este din ce în ce mai crescut.

A crescut numărul de substanțe interzise, care sunt sub diferite forme, sunt foarte multe droguri ilegale, care sunt extrem de periculoase și toxice, la prețuri foarte scăzute, astfel încât copiii să și le poată permite cu banii de buzunar', a spus Carmen Oprea.

Cei mai mulți copii încep să consume droguri pentru că nu știu exact la ce se expun. Cei mai mari dintre ei, vorbesc de vârsta de liceu, nu conștientizează riscul legal la care se expun. Ei consideră că își procură substanțe care au calitate sau puritate foarte mare.

Nu garantează nimeni că substanțele cumpărate sunt ceea ce promit dealerii. De la o pastilă de extasy, care poate conține urme de heroină, care da dependență de la primele doze, pot deveni victime sigure ale consumului de substanțe interzise.

Prevenția este cea mai sigură metodă prin care putem face ceva. A vorbi în școli despre problema drogurilor, a vorbi în familie, este un lucru indicat. Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu atât scade interesul lor de a-și hrăni curiozitatea.

Dacă nu vorbesc despre asta, dacă văd că este un subiect tabu, că este ceva interzis, orice adolescent merge în căutarea lucrurilor interzise, nespuse. E mai bine să vorbim despre asta în termeni cât mai sinceri și onești, și a stabili un cadru de bază de la vârstele cele mai mici„, a mai explicat specialistul.

foto: Facebook Festivalul SAGA