Eroii sunt printre noi! Doina Viziteu, medic primar la Spitalul Județean Botoșani: "Cred că ziua cea mai grea nu a venit încă, o așteptăm"

 Cica Cristina
.

În aceste zile, suntem cu toții martorii luptei cu un inamic perfid și invizibil. O luptă la care noi asistăm neputincioși, însă pe care cadrele medicale o poartă cu bravură, dar și cu teamă, cu dedicare și bucurie pentru fiecare pacient salvat și cu durere atunci când se produce inevitabilul… Despre toate acestea, dar și despre cum se desfășoară viața unei mame și soții aflate în linia întâi în lupta cu pandemia de coronavirus ne povestește, cu sufletul deschis, Doina Viziteu, medic primar la Spitalul Județean Botoșani.

Traversăm cu toții niște momente foarte dificile. Probabil că, dacă înmulțesc cu 10, tot nu am o imagine corectă asupra situației cu care vă confruntați, acum, ca medic. Ce este diferit, profesional vorbind, pentru dumneavoastră de când a debutat pandemia de coronavirus?

Ce e diferit? Atmosfera, în primul rând. Îngrijorarea. Incertitudinea. Faptul că nu știm suficiente date despre virus și despre boală în sine.

Bănuiesc că sunteți zi-lumină la spital, cu atât mai mult cu cât și la Botoșani numărul cazurilor a crescut exponențial. Câți pacienți vedeți pe zi și câți prezintă simptomatologie de COVID-19?

Bolnavii sunt mai puțini ca înainte ca număr general, pentru că cei de altă patologie nu prea mai vin. Numărul celor cu COVID a crescut de la zi la zi și crește în continuare.

Citește și: Cosmin Precup, paramedic SMURD, luptă în prima linie împotriva coronavirusului:„AZI nu moare NIMENI! La mine mă gândesc doar când ajung acasă / EXCLUSIV

Vă temeți că v-ați putea infecta? Știu că ați avut cazuri printre colegi…

Sigur că ne temem. Există un risc suficient de mare. Ne protejăm cât putem cu ceea ce avem: ne spălăm și ne dezinfectăm.

Care a fost, până acum, ziua cea mai grea?

Cred că ziua cea mai grea nu a venit încă: o așteptăm. De până acum – cel mai greu a fost primul caz despre care am crezut că are COVID și care a fost refuzat de către colegul de la boli infecțioase pentru că nu ar fi conform definiției. Și a fost…

Citește și: Mirela Vaida merge la job zilnic, în vremea coronavirusului. Cum își protejează cei trei copii:„Dezinfectez telefonul, volanul maşinii, mă descalț la ușă' / INTERVIU

Ce măsuri de protecție luați și cât de eficiente sunt, în condițiile în care puteți oricând avea contact direct cu un pacient infectat?

Mască, mănuși, vizieră, echipament medical de protecție, halat de protecție sau combinezon, bonetă, botoșei.

Puteți citi interviul integral în numărul de mai al revistei VIVA!

Revista se poate găsi în retelele: Kaufland, Cora, Metro, Carrefour, Auchan, Inmedio, Nis Petrol, OMV.

Citește și: Eroii sunt printre noi! În spatele războiului pe viață și pe moarte cu un inamic perfid se ascund Oameni. 11 medici și cadre medicale care luptă în linia întâi și-au spus povestea, în exclusivitate pentru VIVA! de mai

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton