Care este diferența dintre gripă, răceală și COVID – un subiect care ne interesează pe toți, mai ales în acest sezon în care cei mai mulți dintre noi suferim de una dintre aceste afecțiuni. În contextul în care se discută despre declararea epidemiei de gripă în România, iată care sunt simptomele pentru răceală, gripă și COVID și câteva sfaturi de protecție pentru fiecare dintre ele.
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE DECEMBRIE, GRATIS, AICI!
Tuse, gâtul inflamat, nasul înfundat și dureri musculare? Ar putea fi vorba de o răceala de rând (viroză respiratorie), gripă sau COVID-19. Care este diferența dintre aceste afecțiuni și ce trebuie să facem pentru a nu-i îmbolnăvi și pe alții.
Diferența dintre gripă, răceală și COVID
În această perioadă, este foarte dificil să faci diferența între principalele 3 amenințări legate de sănătatea ta, toate la fel de contagioase: răceală, gripă și COVID, însă există anumite simptome specifice.
RĂCEALA – simptome, manifestări și măsuri de protecție
Răceala debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu virusul. Primele simptome pe care le poți resimți sunt acelea de oboseală, durere în gât și congestie nazală. Strănutul și tusea sunt și ele prezente, mai puțin febra, deloc caracteristică unei răceli. De altfel, lipsa febrei este un prim simptom care poate face diferența și te poate ajuta să afli ce ai, înainte de a contacta medicul de familie. Foarte important de ținut minte este și faptul că mucusul nazal își schimbă culoarea de la transparent, alb până la verde.
Simptomele răcelii dispar la interval de 7 zile de la prima manifestare. Răceala este la fel de contagioasă ca gripa, de aceea este foarte important ca dacă ai răcit, să rămâi acasă, pentru a evita infectarea colegilor de muncă sau a celorlalte persoane din jurul tău. Menținerea unei igiene corespunzătoare, odihna suficientă și respectarea tratamentului impus de medicul specialist sunt cele mai bune soluții pentru a trece peste această afecțiune.
Citește și: Cine este Ada Dumitru de la Survivor 2023.Tatăl ei vitreg este actorul Bebe Cotimanis
GRIPA – simptome, manifestări și măsuri de protecție
Gripa este o afecțiune incredibil de contagioasă, produsă de două tipuri de virusuri: virusul gripal A și virusul gripal B. Aceasta se manifestă preponderent în sezonul rece, când apar epidemii de gripă, datorită răspândirii comunitare exponențiale.
Gripa se instalează brusc ca simptome, aceasta fiind o diferență clară între gripă și răceală. Apar dureri musculare, febră, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Uneori, aceste simptome vin însoțite și de vărsături.
Se poate ca gripa sa fie insotita de simptome si manifestari care sa includa dureri de cap si dureri musculare, dureri in gat si frisoane, precum si febra care poate sa urce pana la aproximativ 40 – 41 de grade Celsius. De asemenea, apare senzatia de extenuare si o nevoie acuta de somn, iar pofta de mancare este redusa.
În momentul în care apar primele simptome specifice gripei, pacientul trebuie să stea acasă și să contacteze medicul de familie, pentru a i se recomanda un tratament corespunzător. Atâta vreme cât pacientul strănută și tușește, este recomandat să rămână acasă, izolat.
Netratată sau netratată corespunzător, gripa poate duce la diferite complicații respiratorii, unele dintre ele foarte grave, mai ales pentru categoriile principale de risc: copii, bătrâni și pacienți cu afecțiuni medicale pre-existente.
COVID-19, simptome și măsuri de protecție
Infecția COVID poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră. Simptomele sunt incredibil de asemănătoare, diferența fiind faptul că gripa sezonieră este produsă de virusul gripal A sau virusul gripal B, iar COVID-19 este produsă de infecția cu SARS CoV-2.
Infecție respiratorie acută, infecția cu noul coronavirus are tot un debut brusc al simptomelor, evoluția fiind extrem de rapidă. Tusea seacă, durerile în gât, febra și frisoanele sunt printre primele simptome manifestate, alături de diaree și vărsături, în unele cazuri. Dificultatea la respirație apare brusc, odată cu eventualele dureri în piept, potrivit iowemed.ro.
„Este un polimorfism de simptome, începând cu afectarea mucusurilor, pierderea gustului și mirosului – ageuzia. Și la gripă poate să apară, dar foarte rar și nu la aceeași intensitate ca la COVID, spune medicul Carolina Radu.
Mai mult, starea pacienților se poate modifica de la o clipă la alta, specialiștii infecționiști denumind coronavirusul Boala cu o mie de fețe la debut.
„Se poate întâmpla ca un pacient să aibă senzația de ameliorare, dar apoi, dintr-odată desaturează (îi scade saturația de oxigen din sânge). Am văzut și la pacienți internați care păreau relativ stabilizați, ca pe parcurs de câteva ore, sub ochii tăi, se desaturau, se prăbușeau. La gripă se întâmplă asta foarte rar, mai spune medicul.
De aceea, atunci când manifești simptome de gripă, există o singură soluție pentru a afla dacă afecțiunea de care suferi este gripă sezonieră sau COVID-19. Aceasta este testarea specifică RT PCR.
Diferențele dintre simptomele de COVID-19, gripă, răceală și alergiile de sezon, pe scurt
- Tuse: comună, seacă (COVID-19), comună (gripă), comună (răceală), uneori (alergii)
- Febră: comună (COVID-19), comună – dar nu mereu (gripă), uneori (răceală), niciodată (alergii)
- Durere musculară: comună (COVID-19), comună (gripă), uneori (răceală), niciodată (alergii)
- Oboseală: comună (COVID-19), comună (gripă), uneori (răceală), uneori (alergii)
- Mâncărime: niciodată (COVID-19), comună (alergii)
- Strănut: rar (COVID-19), uneori (răceală), comun (alergii)
- Gât inflamat: comun (COVID-19), comun (gripă), comun (răceală), rar (alergii)
- Nas înfundat: comun (COVID-19), comun (gripă), comun (răceală), comun (alergii)
- Conjunctivită: uneori (COVID-19), uneori (alergii)
- Stare de vomă/rău: uneori (COVID-19), uneori – mai întâlnită la copii (gripă), niciodată (răceală), niciodată (alergii)
- Diaree: uneori (COVID-19), uneori – mai întâlnită la copii (gripă), niciodată (răceală), niciodată (alergii)
- Dificultate de respirație: comună (COVID-19), comună (gripă)
- Pierdere gust/miros: comună (COVID-19), rară (gripă), uneori (răceală), uneori (alergii)