Începe să devină tot mai clar faptul că, în România, numărul deceselor de COVID-19 este mult mai mare decât cel raportat, la fel și al infectaților. Iată ce justificare au autoritățile pentru faptul că decesul pacientei cu numărul 79 a fost anunțat la zile distanță după ce s-a petrecut.
După ce presa a descoperit că la Suceava, în perioada 22-29 martie au fost înregistrate 13 decese, care au fost anunțate oficial abia pe 30 martie, iată că nici Bucureștiul nu face excepție de la regulă.
Din mărturiile a doar doi manageri de spitale, Cârstoiu de la București și Filip de la Suceava, rezultă că România are în acest moment cu zeci de morți mai mulți, din cauza coronavirusului, cu acte certificate oficial de către spitale, decît cei raportați de Grupul de Comunicare Strategică, condus de Raed Arafat.
Victima cu nr. 79 nu fusese raportată nici după 3 zile!
Cazul semnalat la București este cel al pacientei cu numărul 79, o femeie în vârstă de 87 de ani, cu afecțiuni cronice (fibrilație atrială, pacemaker permanent, insuficiență cardiacă cronică), care a decedat la Spitalul Universitar pe 27 martie, după ce, pe 26, fusese internată cu simptome de COVID-19. Trei zile mai târziu, femeia nu apărea pe lista celor decedați de coronavirus!
Institutul National de Sănătate Publică s-a autosesizat în urma articolelor apărute în mass-media și a solicitat Spitalului Universitar de Urgență București și DSP București informații privind existența unui deces în cadrul unității sanitare, conform comunicatului Grupului de Comunicare Strategică.
Deși cazul a fost raportat la Direcția de Sănătate Publică București de către unitatea sanitară, aceasta nu a raportat mai departe la INSP, conform metodologiei. Motivul? Existența unor deficiențe tehnice generate de procesul de mutare a sediului DSPMB, potrivit comunicatului.
„Aceste decese se transmit de către unitatea sanitară către toată lumea, către Institutul Național de Sănătate Publică, DSP și Ministerul Sănătății. Din câte am înțeles, raportarea s-a făcut. Dar nu DSP urcă în sistem un deces. E vorba de un sistem informatic la care suntem și noi branșați’, a declarat dr. Cătălin Smarandache, de la DSP.
Pe scurt, de pe numărul de fax la care se raporta inițial nu a fost luat raportul, din cauza procesului de mutare a sediului DSPMB!
Foto: Hepta