De ce un test pozitiv la coronaviurus poate ieși negativ după doar două zile. Virusologul român Ion Alexie, din Las Vegas, explică și le oferă sfaturi medicilor din România

.

Virusologul român Ion Alexie, stabit de mulți ani în America și care acum îngrijește pacienți infectați cu noul coronavirus într-un spital din Las Vegas, a oferit explicații uimitoare despre cum un test pozitiv la COVID019 poate deveni negativ în doar două zile.


‘Explic de ce la unele persoane un test pozitiv poate deveni negativ în următoarele zile. Arăt o serie de teste care fiecare are o limită de detecție pentru virioni. Primele teste detectează minim 40 de virioni pe ml, al doilea 100 de virioni și al treilea 125.

Mai jos luăm exemplul unui test care detectează 500 de virioni, îl folosim și noi în Las Vegas, e un test rapid care ne dă rezultatul în 30 de minute. Dacă pacientul are mai mult de 500 de virioni, acest test va fi pozitiv, iar dacă ar avea 400 testul e negativ.


Dacă un om are 600 de virioni, e clar că testul e pozitiv. Dacă peste două zile testez pacientul din nou, eu nu colectez destulă secreție, dacă testul nu e făcut corect, lucrurile se schimbă. Din această cauză un test pozitiv se poate transforma în negativ în câteva zile’, a spus virusologul Ion Alexie la Antena3.

Medicul a vorbit și despre cazul celor 10 bebeluși de la Timișoara, care au fost testați pozitiv pentru coronavirus, iar peste câteva zile testele au fost negative.

„Părerea mea este că acei copii sunt pozitivi. Primul test pozitiv a fost cel real, iar cel repetat, care a ieșit negativ, a fost fals negativ!', spune medicul Alexie.


Sfaturi pentru medici și pacienți

Specialist în boli interne și boli infecțioase, medicul Ion Alexie, cel care l-a tratat pe Mihai Neșu, le dă câteva sfaturi românilor în legătura cu protejarea în fața coronavirusului.

Când tușesc sau când strănută, oamenii trebuie să o facă în zona cotului, nu a mâinilor. Cetățenii ar trebui să nu mai dea mâna unii cu alții. În plus, este indicat să se bea apă cât mai des, în cantități mici, la o distanță de 10-15 minute. Fiecare persoană trebuie să clătească gura și să înghită apa, pentru că în stomac virusul o să moară de la acidul clorhidric’, a declarat medicul pentru libertatea.ro.


Acesta le adresează și colegilor de breaslă din România câteva sfaturi importante: Acum, când primesc un pacient, doctorii trebuie să facă o listă de diagnostic diferențiale. Să nu zică aha, are doar coronavirus. Nu! Medicii trebuie să se uite la inimă, la plămâni etc. Trebuie să se asigure că omul nu are embolism pulmonar, infarct de miocard, edem pulmonar și mai ales să vadă dacă nu are o infecție bacteriană’.