De ce la Timișoara s-au vindecat cei mai mulți bolnavi de coronavirus, din România: „Folosim altă schemă de tratament faţă de restul ţării”

.

Spitalul Victor Babeş din Timişoara e de departe spitalul cu rata cea mai mare de vindecări din ţară, respectiv 47 până pe 23 martie. La Bucureşti s-au vindecat 11 pacienţi, 3 la Craiova, 2 la Constanţa şi 1 la Iaşi. Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, mărturisește că ei folosesc altă schemă de tratament decât în restul țării.


„Noi folosim o altă schemă de tratament decât restul țării, dar și conjunctură a fost favorabilă, pentru că pacienții pe care i-am tratat au fost pacienți tineri, fără comorbidități, fără boli asociate, la care teoria spune că evoluția bolii este bună. Schemă pe care o dăm noi este formată dintr-o tabletă cu 2 antivirale, care la 3-4 zile după administrare dau teste negative. Așteptăm două teste negative, după care îi externăm’, a explicat medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, pentru opiniatimisoarei.ro.


„Sunt mai multe scheme testate, cu mai multe rezultate. Împreună cu domnul profesor Streinu-Cercel am stabilit că în centrul nostru să se folosească o anumită schemă. Sunt scheme care sunt studiate la ora actuală în lume. Nicio firma de medicamente nu are finalizat, la ora actuală, un studiu care să spună această este eficientă unu. Sunt doar încercări, rezultate parțiale, și ne-am ales unul din aceste studii. Ne-am ales acest medicament, îl avem și putem să îl folosim, pe baza faptului că în literatură există studii pe acest medicament și sunt rezultate parțiale favorabile și pe gândirea noastră medicală, care ne-a spus că s-ar putea să avem aceste rezultate favorabile„, a mai precizat medicul Virgil Musta.

Medicul spune că mulți oameni au sărit în ajutor pesonalului medical al Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

„În prima zi s-au strâns 135.000 de la oameni, firme, mulți sună să întrebe cum pot să ne sprijine. Unii care produc materiale ne-au sunat să ne întrebe de ce avem nevoie că să producă doar pentru noi. Deocamdată, nu știm exact ce urmează, vom vedea, eșalonat, cât se strânge. Cineva ne-a întrebat dacă se dau datele tehnice pentru plămân artificial, un om potent financiar din București, care vrea să ne ajute în felul acesta. Noi căutam să luăm medicamente și materiale pentru că cei care sunt internați să aibă condiții hoteliere foarte bune.


Apoi, o companie de cablu a venit și a montat foarte repede rețeaua, că să existe televiziune, ne dorim să avem în fiecare salon un frigider, un televizor, am primit donații de așternuturi, pentru că ele, după ce sunt folosite la un bolnav, se vor arde. Oamenii vor să ne doneze alimente, dar sunt perisabile și nu le putem stoca și nu le putem primi fără să fie certificări. Taximetriștii ne-au spus că duc personalul gratis. Toată lumea se mobilizează și ne întreabă ce avem nevoie. Sunt foarte impresionat de tot ce se întampla. Este o speranța. Numai așa putem depăși aceste momente, a mai psus medicul Virgil Musta.


Medicul Virgil Musta admite că vor fi multe decese în România, iar situația se va înrăutăți în perioada Sărbătorilor Pascale.

„Situația se va înrăutăți în curând și în România, din păcate… Nu sunt pesimist, dar toate datele arată în senul acesta. Și am argumente despre asta. România nu este într-o situație critică, dar vom fi peste probabil o lună… De la sfârșitul săptămânii viitoare va începe, probabil, o creștere masivă și cu cazuri grave pentru că va cuprinde exact acești pacienți cu risc. Epidemiologii spun că vârful va fi după Paște, nu știu, nu sunt epidemiolog, dar, ați văzut, în principiu o epidemie de genul acesta, dacă sunt multe cazuri bruște, la un moment dat se epuizează populația și nu mai are cine să facă boala, dar cu sacrificii enorme, cu multe decese', a declarat Virgil Musta la Kanal D.