Cele mai dăunătoare alimente pentru dinți. Sfaturi pentru a evita dentistul

.

Sărbătorile vin la pachet cu momente de relaxare și bucurie alături de cei dragi, strânși în jurul mesei pline prăjituri, torturi, creme cu mult zahăr, vin roșu, sucuri acidulate, pâine albă, paste… Tot soiul de alimente dăunătoare pentru dinți, pe care în această perioadă le consumăm excesiv. Ce putem face pentru a trece cu bine peste Sărbători, fără a fi nevoiți să începem anul cu o programare la dentist.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


1. Băuturile carbogazoase  – Cele mai dăunătoare alimente pentru dinți

Consumul de băuturi carbogazoase și băuturi energizante reprezintă unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri. Smalțul este cel mai afectat de aciditatea ridicată; Indiferent de preferință, cu adaos de zahăr sau îndulcitor, acestea sunt acide și favorizează eroziuni la nivelul smalțului, leziuni ireversibile, lipsă de substanță, care pot evolua cu ușurință spre carie, încă din primele zile de consum și care produc de cele mai multe ori disconfort sub forma unei sensibilități ridicate la diverși stimuli (dulce, rece). De asemenea, un alt minus al acestor băuturi sunt coloranții sintetici alimentari pe care îi conțin și care pot păta suprafețele dentare.


2. Dulciurile

„Dulciurile sunt de asemenea extrem de dăunătoare, mai ales cele lipicioase, sub forma bomboanelor, dropsurilor, caramelelor și jeleurilor, deoarece permit contact îndelungat al glucidelor cu suprafețele dentare. Dulciurile favorizează apariția demineralizatorilor și leziunilor carioase, sensibilizând dinții. Bomboanele dure pot produce leziuni traumatice la nivelul smalțului, fisuri, fracturi, mai ales când acestea sunt sparte între dinți’, afirmă dr. Cristina Tănase.

3. Carbohidrați

Potrivit stomatogolului, nici pâinea, biscuiții sau pastele nu sunt sănătoase pentru dinți. Saliva descompune amidonul în glucide, acestea sunt digerate de bacteriile patogene din flora cavității bucale, formează placa bacteriană care, în absența unei igiene satisfăcătoare, demineralizează suprafețele dentare.

4. Vinul roșu

Alcoolul, în general, scade cantitatea de salivă, iar suprafețele dentare au nevoie de aceasta pentru a menține un ph stabil și pentru autocurățare. Vinul roșu are o aciditate ridicată, de aici și riscul de a favoriza apariția leziunilor dentare, dacă nu se iau măsurile necesare pentru a combate menținerea unui ph acid pe termen îndelungat.


Citește și: Care a fost ultima dorință a lui Victor Socaciu și unde va fi înmormântat. Marina Almășan:„Voia să…

Citește și: Cum a scăpat Iulia Albu de problema căderii părului:Nu m-am axat doar pe medicație, ci și pe…

Citește și: Mihai Trăistariu a făcut scandal la Eurovision și NU mai participă în 2022: „Din acest motiv absentez

5. Fructele – Cele mai dăunătoare alimente pentru dinți

Consumul de fructe, cu predilecție a citricelor și a sucurilor rezultate din acestea constituie un factor important în apariția demineralizărilor dentare.


„Citricele au aciditate ridicată și au puterea de a eroda suprafața smalțului într-un timp foarte scurt. Pentru a reduce timpul de contact al sucurilor din fructe cu suprafețele dentare, se recomandă consumul acestora cu paiul’ adaugă dr. Cristina Tănase.


Ce alimente protejează sănătatea dinților

  1. Apa

Apa este ideal de a fi consumată atât pentru sănătatea dinților cât și a întregului organism. Consumul ei permite curățarea suprafețelor dentare și nu permite creșterea acidității la nivelul cavității bucale.

  • Guma de mestecat fără zahăr

Dacă este consumată fără exces, guma de mestecat fără zahăr stimulează secreția salivară, scade aciditatea, protejează smalțul, ajută la curățarea suprafețelor dentare între periaje și menține o respirație proaspătă.


  • Lactatele

Lactatele protejează dinții, mai ales cele cu conținut ridicat de grăsime, menținând o peliculă de proteine pe suprafața smalțului, stabilizându-l și reparându-l.

  • Alimente bogate în fibre

Consumul alimentelor bogate în fibre stimulează secreția salivară prin nevoia de a le  mesteca timp îndelungat, ajută la autocurățare și asigură o digestie bună.

  • Ciocolata

Ciocolata cu un conținut cât mai mare de cacao, dacă este consumată în mod responsabil, este benefică pentru sănătatea dinților datorită alcaloidului teobromină pe care îl conține și care protejează împotriva atacului acid.