Masca și mănușile îți pot face mai mult rău, decât bine, dacă le folosești greșit. Alexandru Rafila a explicat cum se utilizează corect și cum te ferești de bacterii

.

Mulți cred că dacă pleacă bine echipați din casă sunt protejați de noul coronavirus, însă puțini știu că facă folosesc greșit masca și mănușile pot face mai mult rău.

În primul rând, masca trebuie să stea pe față fixată, fără a o mai deranja cu mâinile murdare apoi. Dacă o atingeți veți sta cu microbii în dreptul feței. De asemenea, masca trebuie să acopere și nasul nu doar gura.


„Dacă o păstrăm un timp limitat, de exemplu până se umezeşte, dacă nu punem mâna pe partea frontală a măştii, dacă ea acoperă foarte bine tot timpul gura, atunci, într-adevăr, este un factor de protecţie. Dacă o purtăm doar aşa, de decor, şi nu întruneşte aceste condiţii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru că simpla agăţare a măştii pe faţă nu este o barieră eficientă. Şi în plus, în afară de mască, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte şi igiena mâinilor pe de altă parte trebuie neapărat să însoţească purtarea măştii, nu este vorba doar de o singură măsură, ci de un ansamblu de măsuri şi ele trebuie luate în permanenţă împreună’, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila la Digi 24.


Trebuie să aveți grijă atunci când folosiți mănușile, pentru că vă puteți contamina dacă vă atingeți fața cu ele. Atunci când atingeți bunurile, încercați să aveți mâinile curate pentru a nu trasnmite microbii.

Nu ar trebui să vă bazați nici pe gelul dezinfectat pe care îl aveți în scara blocului, pentru că apoi veți atinge butoanele liftului și alte obiecte care au fost atinse și de alte persoane. Este indicat să vă spălați pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde atunci când intrați în casă.

Citește și: Raed Arafat: ‘Mai avem un pic până trecem hopul’. Măsurile de relaxare vor fi decise după Paște

FOTO: Pixabay