46 de ani de la cutremurul devastator din 1977. Actorul Toma Caragiu și cântăreața Doina Badea au sfârșit tragic, atunci, sub dărâmături

.

Curiozități despre cutremurul din 1977, la 46 de ani de la devastatorul seism. La data de 4 martie 1977, România a fost lovită de un cutremur devastator, în care au murit peste 1.500 de oameni. Tragicul eveniment a lăsat în urmă întrebări ce nu și-au primit răspunsul nici până în ziua de azi. Ce s-a întâmplat cu trupul cântăreței Doina Badea? A folosit Ceașescu cutremurul ca pretext pentru dărâmarea altor clădiri? Ce s-a întâmplat cu banii donați de cetățeni în contul „Omenia”?

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!


Curiozități despre cutremurul din 1977, la 46 de ani de la devastatorul seism. Azi, 4 martie , 2023, se împlinesc 46 de ani de când România s-a confruntat cu cel mai mare cataclism natural din istoria recentă, cutremurul din 1997. În urma seismului devastator peste 1.500 de oameni și-au pierdut viața striviți sub dărâmături, dintre care 1.391 numai în Bucureşti. Cântăreața Doina Badea a murit alături de soțul ei și cei doi copii, dar trupul artistei nu a fost găsit niciodată. Toma Caragiu și-a pierdut și el viața în cutremurul din 1977, actorul având puternica convingere că va muri „într-o prăbușire'. După dezastru, cuplul Ceaușescu a înființat fondul „Omenia', la care cetățenii erau obligați să contribuie pentru reconstrucția urbană, însă multe persoane susțin, până în ziua de azi, că această inițiativă ar fi fost o înșelăciune.


Curiozități despre cutremurul din 1977, la 46 de ani de la devastatorul seism

Pe 4 martie 1977, la ora 21:22, a avut loc unul dintre cele mai mari seisme din România, cu magnitudinea de 7,3 grade. Actorul Florian Pittiş a relatat premoniția pe care a avut regretatul Toma Caragiu, înainte săși piardă viață în cutremurul din 1977. Caragiu spunea că nu va merge cu avionul într-un turneu în America, deoarece cineva îi prezisese că va muri într-o prăbuşire.

Citește și: Gheorghe Turda dezvăluie care a fost ultima dorință a lui Toma Caragiu, înainte de a muri în cutremurul din 1977: „M-a rugat așa…’

Citește și: „Vei săpa până îl vei găsi, viu sau mort!'. Cine este Sorin Crainic, tânărul care a fost salvat după 11 zile, de sub dărâmături, la cutremurul din 77. Elena Ceaușescu, emoționată până la lacrimi


Citește și: Amintirile lui Jean Paler, la 45 de ani de la cutremurul din 1977: „Totul mirosea a moarte'

Ultimul său spectacol a avut loc pe 2 martie 1977. Este vorba de piesa «Lungul drum al zilei către noapte». In pauză, a vorbit la telefon cu Maxim Crişan, directorul adjunct de la «Bulandra», care-i spunea ceva de un turneu în America. «Eu, cu avionul? Nu, lasă că-mi aranjez cu vaporul. Mi-a prezis cineva că o să mor într-o prăbuşire». In actul IV, mi-am dat seama că e foarte, foarte obosit. A vrut să-şi aprindă o ţigară, deşi rolul nu prevedea asta. L-am impiedicat s-o facă, trăgându-l de mână, cu vorbele: «Tată, nu face asta!». După spectacol, m-a alergat prin tot teatrul, spunându-mi: «De ce mi-ai făcut asta? Vrei să mor acum?»’, a povestit, la vremea respectivă, regretatul artist Florian Pittiş.


Ce s-a întâmplat cu trupul cântăreței Doina Badea, care a murit zdrobită sub dărâmături

Marea cântăreață Doina Badea și-a gîsit sfârșitul în seara zilei de 4 martie alături de soțul ei Traian Smeu, și cei doi copii ai lor Bogdan-Traian (4 ani) şi Andrei-Claudiu (1 an). Trupul soțului a fost găsit sub dărâmături ținându-l strâns în brațe pe fiul cel mic, iar la o mică distanță a fost găsit și corpul fără suflare al băiatului cel mare. Cântăreața Doina Badea a fost identificată după verigheta ce o purta la mână, însă trupul nu a fost descoperit niciodată. Cântăreața Angela Similea a relatat un moment bizar ce a avut loc la înmormântarea artistei.


„La procesiunea de înmormântare, în momentul în care s-a sfârșit slujba și au luat sicriul către mormânt, tabloul ei s-a întors cu spatele către lume. Pentru mine a însemnat foarte mult și de câte ori mă gândesc la ea, acesta este momentul cum ea și-a luat la revedere de la lumea asta. Toți care eram acolo am observat lucrul ăsta.’, a mărturisit la vremea aceea Angela Similea.

Ultimele cuvinte ale Doinei Badea au fost spuse în cadrul unei convorbiri telefonice cu maestrul Bițu Fălticeanu, cutremurul a survenit chiar în timpul apelului


Aveam planificată o repetiţie cu ea a doua zi la ora 11:00 şi mi-a telefonat ca să mă roage, să mă convingă să amân repetiţia cu vreo două ore, pentru că avea o imprimare la Radio. Aici a fost o discuţie între noi, eu am spus nu, ea a spus da. Până la urmă m-a convins şi tocmai îmi mulţumea şi nu a putut să termine cuvântul «Mulţumesc!», că s-a produs dezastrul care a fost. Eu am rămas cu receptorul în mână şi simţeam cum se zguduie. Nu mi-am închipuit că voi fi ultima persoană cu care a vorbit în seara respectivă.„, povestea maestrul Bițu Fălticeanu, potrivit ripvip.wordpress.ro.


Cuplul Ceauşescu se afla în Africa, Nigeria, la momentul seismului

În seara zilei de 4 martie 1977, Nicolae şi Elena Ceauşescu se aflau în Nigeria, la un banchet care se dădea în cinstea lor. După ce a primit vestea despre cutremur, Ceauşescu a întrerupt banchetul. La telefon a instituit starea de necesitate în România, iar a doua zi de dimineaţă, cei doi au aterizat pe aeroportul Otopeni.


Ce s-a întâmplat cu banii din contul „Omenia', pentru sinistrați

După cutremur, Nicolae Ceauşescu a deschis „Contul refacerii, solidarităţii şi omeniei, cunoscut sub numele de „Omenia, unde toţi oamenii muncii trebuiau să doneze bani pentru reconstrucţia ţării, totuși nu se știe exact ce s-a întâmplat cu banii cetățenilor, după cum își amintește un muncitor din Constanța/.

„Cutremurul pe aici la Constanţa s-a simţit de gradul 3, nu s-au produs dărâmături, în schimb ne jefuiesc ăştia cu ajutorul pentru sinistaţi. Câte ajutoare au dat alte ţări se făcea aproape un nou Bucureşti, dar ăştia ai noştri tot umblă cu coşul pe la poarta şantierului, a declarat bărbatul potrivit Adevarul.ro.