Duminică vor avea loc alegerile locale, însă mare parte a populației este speriată de posibilitatea contaminării cu COVID-19 în secțiile de votare. Iată ce măsuri au fost luate și cum poți să votezi în siguranță!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE AUGUST, GRATIS, AICI!
Cum votezi în siguranță. Dacă până acum oamenii se întrebau pe cine să voteze, iată că anul 2020 prinde alegătorii cu alte griji… întrebarea fiind cum să nu mă infectez? În contextul pandemiei de coronavirus, cea mai mare teamă a alegătorilor este aglomerația din secțiile de votare și interacțiunea cu persoane infectate.
Drept urmare, anul acesta, în secțiile de votare au fost luate măsuri speciale pentru prevenirea infectării cu COVID-19.
Citește și: Loredana dezvăluie secretele unei căsnicii de 22 de ani: „Relația nu e atât de solicitantă”/ EXCLUSIV
Cel mult 5 alegători în sala de votare
Pentru a preîntâmpina aglomerația și a păstra distanțarea socială, duminică, în sala de votare vor intra cel mult 5 alegători. Aceștia vor fi obligați să se dezinfecteze pe mâini și să poarte mască de protecție.
„Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau locţiitorul acestuia, după caz, se va asigura că numărul total al persoanelor care sunt prezente în acelaşi timp în localul de vot, exceptând alegătorii, nu va fi mai mare de 15. Accesul în localul de vot se va face eşalonat, astfel încât în sala unde se votează să nu fie prezenţi, în acelaşi timp, mai mult de 5 alegători şi să se respecte distanţarea de minimum un metru între persoane, au declarat autoritățile.
Purtarea măștii, obligatorie
De asemenea, purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toţi participanţii la procesul electoral, începând cu alegători și încheind cu membrii comisiei electorale de votare și tot personalul adiacent care va participa la procesul electiv. Aceștia din urmă vor trebui să poarte mască pe toată perioada cât se află în secția de votare. Alegătorii vor renunța la mască doar când trebuie să fie identificați de către membrii secției de votare.
„Alegătorul va fi instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV; dacă acest lucru nu este posibil, operatorul de calculator va realiza această procedură după care îşi va dezinfecta mâinile prin aplicarea unei soluţii dezinfectante pe bază de alcool sau va schimba mănuşile.
În vederea identificării de către operatorul de calculator şi de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, alegătorul va fi instruit să îşi îndepărteze pentru scurt timp masca spre a fi identificat, la o distanţă de minimum 1,5 metri faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare; după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura, se arată în hotărâre.
Cum votezi: măsuri suplimentare anti-coronavirus
Persoanelor care se prezintă la vot le va fi măsurată temperatura cu un termomentru non-contact. Alegătorii febrili vor fi conduși la o cabină de vot separată, unde vor fi ajutați de un reprezentant al comisiei cu echipament special – mănuși, cască, vizieră. Acesta își va dezinfecta mâinile după vot. Mai mult, din 2 în 2 ore, vor fi luate 10 minute de pauză pentru aerisirea încăperii și dezinfecția suprafețelor (birou, cabine de vot, holuri și toalete). Aceeași procedură va avea lor și în seara de dinaintea votării, dar și după încheierea procesului electoral.
Mai mult, între membrii comisiei de vot vor exista panouri din folie transparentă sau plexiglas, iar membrii comisiei vor sta la 1,5 metri distanță unii de alții. Între membrii comisiilor de votare şi public se vor instala panouri despărţitoare din folie transparentă sau ecran de plexiglas, model ghişeu, iar membrii comisiei de votare vor fi aşezaţi la 1,5 metri unul de altul.
Autorităţile recomandă evitarea contactului direct la înmânarea actelor de identitate şi a buletinelor de vot, votanţii urmând să pună pe biroul comisiei buletinul şi să-şi ia singuri buletinele de vot şi ştampila pe care o vor dezinfecta la ieşirea din cabina de votare. De asemenea, autocolantele cu Votat vor fi aplicate la final de către posesorul cărții de identitate, și nu de către membrii comisiei.
Citește și: Dieta Evei Mendes. Secretul care o ajută pe actriță să arate fabulos la 46 de ani
Situațiile speciale – cum votezi
Autoritățile au stabilit regulile și pentru cazurile în care alegătorii nu sunt în localitate, au viză de flotant sau necesită urna mobilă. Deci iată cum votezi dacă nu te afli în localitate.
Românii cu drept de vot nu vor putea vota oriunde s-ar afla în acea zi, la alegerile locale, ci doar numai în localitatea unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. Potrivit legislaţiei aflate în vigoare, alegătorii cu viză de flotant pot vota în noua localitate de reşedinţă în două moduri: 1) pe lista permanentă – dacă au depus în prealabil până pe 4 septembrie 2020 o cerere la primăria respectivă pentru a fi înscrişi în Registrul electoral, 2) pe lista suplimentară – dacă au viză de flotant pentru acea localitate şi NU au depus o cerere de înscriere în Registrul electoral din acea localitate.
În cazul urnelor mobile, cei care le însoţesc trebuie să poarte mască şi mănuşi, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. De asemenea, urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19.