Cum vor primi credincioșii Lumina de Paște. Polițiștii vor ajuta voluntarii în noaptea de Înviere. Ministrul Sănătății dezaprobă măsurile

.

În urma unui acord cu Patriarhia Română, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat măsurile decise luate pentru Sărbătorile Pascale. Drept urmare, credincioșii vor avea un program în care pot primi pâinea binecuvântată, dar și lumina de Înviere.

În contextul pandemiei de coronabvirus, în acest an credincioșii ortodocși nu vor participa la slujba de Înviere. Cu toate acestea, au fost stabilite o serie de reguli ce le lor permite cetățenilor să ia Lumină, dar și pâine sfințită. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat într-o conferință de presă că pâinea binecuvântată va fi distribuită credincioșilor în zilele de vineri și sâmbătă, în toate parohiile.


Credinciosul va trebui să precizeze însă, în declarația pe propria răspundere, adresa lăcașului de cult către care se va deplasa. De asemenea, ministrul de Interne a anunțat că distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim va fi făcută de către voluntarii parohiilor și de către echipajele de ordine publică, sâmbătă seară, începând cu ora 20.00.

Angajații parohiei și voluntarii, ce vor avea ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț, vor asigura respectarea distanței sociale. În plus, credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei, în afara curții sau a imobilului în care locuiesc, cu obligația de a evita aglomerația și de a respecta restricția de maximum 3 persoane.


Principalele declarații ale ministrului de Interne:

  • MAI vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe, organizând misiuni de susținere pentru preoți
  • Vom ajuta Biserica Ortodoxă la împărțirea Sfintelor Paști, cât și la împărțirea Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim
  • Astăzi, am semnat cu Preafericitul Daniel un acord de susținere și sprijin din partea tuturor forțelor coordonate în starea de urgență de către MAI pentru stabilirea unor acțiuni comune pentru Sărbătorile Pascale.
  • Pâinea binecuvântată va fi împărțită credincioșilor vineri, 17 aprilie și sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul 7.00 – 17.00, în toate parohiile de către angajații bisericii și voluntari
  • În declarația pe proprie răspundere, credinciosul va face precizarea numele lăcașului de cult la care se va deplasa
  • Angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț
  • Pentru credincioșii bolnavi, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paște, cu respectarea normelor de protecție
  • Distribuirea Luminii Sfinte, adusă de la Ierusalim, se va face de către voluntarii Parohiilor și echipajele de ordine publică și patrulelele sub coordonarea MAI, aflate în misiune, sâmbătă.
  • Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația. În acest sens, doi sau trei locatari pot oferi Lumina Sfântă luată de voluntari
  • Știu că ne este greu să suportăm regulile de distanțare socială, dar e neapărat nevoie să suportăm acest lucru, pentru că nu mai așa putem trece peste această perioadă.


Autoritățile au decis ca, anul acesta, slujba de Înviere să fie ținută în biserici doar de preoți, fără participarea enoriașilor. Aceștia din urmă vor primi Lumina de la voluntari, dacă solicită acest lucru. De asemenea, autoritățile au răspuns și la o serie de întrebări ale românilor legate de Paște și slujba de Înviere.

Ministrul Sănătății nu e de acord cu măsurile speciale pentru Paște!

Pe de altă parte, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a declarat la Digi24 că a fost consultat cu privire la protocolul între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română pentru ca românii să poată lua lumină de Paşte și pâinea binecuvântată, dar recomandarea sa este în continuare izolarea la domiciliu.


„Recomand izolarea voluntară la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel anul acesta pentru a avea la anul niște sărbători deosebite’, a declarat ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a ținut să avertizeze asupra situației delicate în care ne aflăm cu toții în aceste momente, când asupra noastră planează un pericol nevăzut.

„Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe. Ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt suspecți de coronavirus.'


Ministrul Sănătății a mai adăugat că, dacă nu sunt respectate regulile, lucrurile pot scăpa de sub control.

„În acest moment, avem peste 400 de paturi utilate complet la ATI. Suntem într-un registru în care putem gestiona situația', a mai spus Nelu Tătaru, avertizând însă că nu exclude apariția unei serii de cazuri grave, care ar putea forța sistemul sanitar.