În timpul posturilor, mai ales atunci când vorbim despre Postul Paștelui – cel mai lung din an, avem tendința să mâncăm mai mult decât de obicei, din alimentele permise, liniștiți la gândul că dacă nu avem voie carne și lactate, putem exagera cu cartofii și pâinea. Nimic mai greșit, avertizează nutriționiștii. Ca să nu terminăm Postul Paștelui cu mai multe kilograme în plus, trebuie să urmăm câteva sfaturi importante venite din partea specialiștilor și să evităm, cel puțin, alimentele care ne îngrașă cel mai mult.
Ce facem noi românii în Post? Păi ne cam îndopăm cu pâine, cornuri şi covrigi, cu diverse produse din soia pe care le găsim uşor în supermarketuri, cu tot felul de zacuşti uleioase şi alte produse care nu duc în final decât la îngrăşare, la tulburări gastroduodenale, care nu slujesc în niciun caz ideii de Post şi de bine. De cele mai multe ori, produsele de Post, cele pe care le găsim atât de uşor sunt produse care conţin carbohidraţi sau grăsimi. Carbohidraţii sunt în pâine, paste, cornuri, covrigi, iar grăsimile de post sunt uleiurile vegetale şi tot felul de alte produse care conţin ulei', remarcă dr. Florin Ioan Bălănică, citat de descopera.ro.
Unul dintre sfaturile medicului Bălănică pentru un post sănătos constă în respectarea programului de 3 mese pe zi şi 2 gustări.
Celula noastră funcţionează ca o baterie care se descarcă la aproximativ 2, 3 ore şi atunci trebuie să o reîncărcăm. Creierul nostru funcţionează pe baza principiului supravieţuirii, pentru momentele când nu mai avem acces la alimente. Ce se întâmplă dacă ocolim o gustare sau o masă? La masa următoare, vom depune caloriile sub formă de grăsime pentru că celula noastră se protejează şi va face rezerve', explică dr. Bălănică riscul îngrăşării dacă nu se respectă intervalul de maximum 3 ore între mese.
În post, consideră medicul, este un risc foarte mare de îngrășare – pe de o parte din cauza lipsei proteinelor animale care dau sațietate și pe de altă parte, din cauza proteinelor vegetale care vin la pachet cu mulți carbohidrați.
Mai mult, în timpul postului avem tendința să abuzăm de alimente cu carbohidrați și grăsimi vegetale pentru a potoli foamea.
Alimentele care îngrașă în post
În timpul postului, în farfurie trebuie să predomine culoarea verde, respectiv: spanac, sparanghel, fasole verde, salată, verdeţuri, linte verde, varză, castraveţi, ardei, dovlecei.
La polul opus, sunt alimentele procesate, fără nutrienţi de valoare, cele cu multă făină albă, grăsimi vegetale şi zahăr. Cartofii trebuie consumaţi ocazional, cu măsură, şi trebuie copţi, iar orezul se reduce la o lingură, pâinea integrală la o felie, iar fructele oleaginoase la un număr de maximum 10. Nu abuzăm de fructe, uleiuri, măsline şi nici de miere, dar nici de fasole bătută sau humus – foarte bogate în calorii și care ne îngrașă dacă le mâncăm în exces
Evitați, neapărat, în Postul Paștelui:
- Patiseriile, pâinea, pastele făinoase
- Cartofii prajiţi şi prăjelile în ulei
- Crenvurştii şi șnitele de soia
- Margarina cu grăsimi hidrogenate
- Sucurile cu zahăr
- Biscuiţii, cereale cu zahăr
- Mierea, gemul cu zahăr şi dulciurile de post în cantităti mari
- Alune, fistic, migdale mai mult de 30 grame pe zi.
- Maioneză şi frişcă vegetală.
- Excesul de cafea, mai ales dacă o bem cu mult zahăr
Citește și:
Postul Paștelui. Cea mai bună rețetă de salata de Boeuf de post (fără carne, fără ouă)
Cele mai grave păcate pe care le puteți face în post nu țin de alimentație!