Sărbătorită pe 6 ianuarie, Boboteaza încheie ciclul Sărbătorilor de iarnă și, pe lângă înțelesurile creștine, are și o mulțime de semnificații populare. Tradiția practicată pe scară largă – cum să îți afli ursitul cu busuioc sub pernă de Bobotează.
6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, Iisus li s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.
În acestă zi, una dintre nenumăratele tradiții respectate de Bobotează, de altfel și cea mai populară în rândul credincioșilor și nu numai, este ca fetele nemăritate să pună busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul.
Fetele care cad pe gheață de Bobotează se mărită până la sfârșitul anului!
Se spune că, dacă fetele tinere își leagă de inelar un fir roșu din mătase și își pun sub pernă o crenguță de busuioc își vor visa alesul în acea noapte. Iar crenguța de busuioc trebuie să fie „furată' de la preot după ce stropește cu agheasmă. Mai există și superstiția că fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează se vor mărita până la sfârșitul anului, însă niic băieții nu sunt discriminați, superstiția fiind valabilă și în cazul lor!
De asemenea, în ziua de Bobotează nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu nici se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se zice că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile.
Se spune că apa sfinţită, numită agheasma mare, adusă în această zi de la biserică, e miraculoasă. Cu doar câteva picături poţi vindeca deochiul, alcoolismul, sterilitatea sau crizele de nervi. De asemenea, se poate curăţa casa de duhurile rele. Agheasma mare se ia dimineaţa, pe stomacul gol, timp de 8 zile, până la 14 ianuarie.