Cum ni se va schimba viața după 15 mai. Raed Arafat explică ce presupune relaxarea măsurilor. "Să repetăm: nu este o gripă obișnuită"

.

Pentru noi toți este clar că, după data de 15 mai, odată cu relaxarea masurilor, nu vom reveni la normalitatea de dinainte – vom fi obligați să purtăm mască și să respectăm regulile de distanțare socială. Iată câteva exemple concrete, prezentate de Raed Arafat!

Mult așteptata zi de 15 mai, când va începe relaxarea măsurilor ce asigură prevenirea răspândirii coronavirusului, este aproape, însă celor mai mulți dintre noi nu le este clar cum se va petrece acest lucru, cu atât mai mult cu cât pot oricând surveni schimbări. De asemenea, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a subliniat că aceste măsuri vor fi modificate pe parcurs, în funcție de evoluția situației.


Școlile se vor deschide în septembrie

Șeful DSU a vorbit, printre altele, despre unul dintre subiectele de mare interes, învățământul.

„Școlile se vor deschide în septembrie, nu cred că se va reveni, a fost anunțat oficial. Copiii sunt cel mai puțin vulnerabili, problema e că pot să fie vectori de transmitere, către profesori sau părinți și bunici. Este foarte greu să faci într-o școală distanțare, să ții în pauză să nu interacționeze copiii’, a subliniat Raed Arafat, conform Digi24.


Masca este obligatorie!

De asemenea, șeful DSU a vorbit despre importanța purtării măștilor, dar și despre tipurile care pot fi folosite.

„Când am ieșit de acasă deja nu mai este ca înainte, folosim transportul public, trebuie să avem masca la noi. La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu este ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi’, a spus Arafat, adăugând că speră că prețurile acestora vor scădea, odată ce sunt deja produse pe plan intern.


Când trebuie purtată masca

„Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașina de serviciu, dacă sunt cu șoferul, suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mască. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu, și el. Și la supermarket – probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru’, a conchis șeful DSU.


Distanța la locul de muncă

O altă problemă este cea a spațiilor unde lucrează multe persoane: „Dacă pui 30 de persoane într-o sală, apropiat, fără mască, e deja pericol’, a spus Arafat.

De asemenea, șeful DSU a amintit și despre importanța igienizării corecte.

„Dacă ating suprafețe necunoscute, am pus mâna, când m-am urcat în mașină am scos dezinfectantul, pe bază de alcool. Este și spălatul cu apă și săpun, minim 20-30 de secunde, că nu toată lumea are bani pentru dezinfectant, cum vii de la metrou, de afară, imediat te-ai spălat’, amenționat Arafat.


Scanarea temperaturii

Șeful DSU a menționat și că este foarte posibil ca la locul de muncă să se instituie măsura scanării temperaturii corporale.

„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru’, a spus Arafat.


„Nu știu dacă la metrou va fi fezabilă, dar s-ar putea în anumite locuri publice, la muzeu. Este o măsură la care se gândește toată lumea. Noi le-am introdus, dacă știu că am febră, simptome nu mai ies din casă – acest lucru trebuie să fiu modul de comportament – dacă simți că ai o problemă. Vezi pe un coleg care este răcit, trimite-l acasă sau la medic. Vine sezonul gripal, nu o să mai știm cine e răcit și cine nu este răcit. Ai febră, nu mai vii’, a declarat Raed Arafat, adăugând că se caută soluții și pentru birourile tip open space.


Redeschiderea – parțială și treptată

Șeful DSU a ținut să sublinieze că nu este vorba despre o gripă obișnuită și că nu este cazul să ne relaxăm total și să uităm de măsurile de prevenție.

„Ce nu înțelegea lumea: unii, iarăși, că asta e gripă obișnuită, dați drumul la tot, relaxați. Să repetăm: nu este o gripă obișnuită, este o boală la care în acest moment nu avem pentru ea tratament, nu avem vaccin. Problema principală este modul în care poate impacta sistemul sanitar și economia. Înainte de emisiune am avut un briefing și avem un număr de pacțienți în secțiile ATI, care crește, scade. Gândiți-vă, acest număr să fie de 3-4 ori mai mare, numărul de persoane infectate să fie mai mare, să stea acasă, și să aibă contacți de 4-5 ori mai mult, ce economie mai ai? Pentru că așa e impactată economia. Când boala scapă de sub control ,vor fi uzinele și altele foarte impactate. Redeschiderea – parțială și treptată’, a completat Arafat.