Cum deosebim răceala și gripa de COVID-19. Simptomele care le diferențiază

.

Cum deosebim răceala și gripa de COVID-19. A venit și perioada gripelor sezoniere și, în contextul actual, orice răceală banală îi îngrijorează pe cei care se îmbolnăvesc. Iată care sunt simptomele fiecărei afecțiuni în parte, cum putem le deosebi și mai ales când este cazul să apelăm la medic!


CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Cum deosebim răceala și gripa de COVID-19. Dat fiind că simptomele, de multe ori asemănătoare, ne pot păcăli, este bine săapelăm la medic în momentul în care avem suspiciuni și situația o impune. Medicul infecționist Carolina Radu a făcut pentru Libertatea o analiză a simptomelor care apar în răceală, gripă și COVID, pentru a le putea deosebi. Dat fiind că pandemia a ajuns deja la valul patru, virusul a căpătat mutații, iar simptomele, care pot fi confundate cu ale gripei, ne pot păcăli de cele mi multe ori.


Răceala sau rinovirozele: fără frisoane și febră

Cum deosebim răceala și gripa de COVID-19. Cauzată de rinovirusuri, răceala comună este redusă în intensitate. În acest caz, sunt afectate căile respiratorii superioare, apărând senzația de nas înfundat, cu secreții nazale purulente și dureri de cap ușoare. Nu apare însă o afectare a stării generale – cum ar fi frisoane, febră, astenie sau dureri musculare. Aceste răceli apar în general la schimbările de anotimp, cu precădere la început de toamnă și la final de iarnă, fiind foarte frecvente, dar simptomele nu îi incapacitează pe cei bolnavi, nefiind necesar repaosul la pat.

Gripa sezonieră: simptome care te pun la pat

Cum deosebim răceala și gripa de COVID-19. Spre deosebire de răceală, în gripă simptomele cele mai frecvente sunt febra și frisoanele, boala putând dura chiar și o săptămână. „De data asta, sunt simptome care te pun la pat’, spune dr. Carolina Radu pentru Libertatea. Pot apărea amigdalite purulente, otite și sinuzite, de data aceasta starea generală de sănătate fiind alterată puternic. Nu sunt excluse nici complicașiile legate de sistemuldigestiv, cum ar fi scaunele diareice și vărsăturile.


Citește și: Oana Pellea are COVID-19. Cum se simte acum: „Mă felicit că m-am vaccinat'

Citește și: Victor Rebengiuc, confesiuni emoționante la 88 de ani

Citește și: Unde pleacă Edward Sanda și Cleopatra Stratan în luna de miere.Au ales o destinație exclusivistă

Citește și: Cum arată Deea Maxer în costum de baie, după ce a slăbit și și-a schimbat silicoanele

Citește și: Connect-R și Shift au fost eliminați de la Asia Express

Cum deosebim răceala și gripa de COVID-19: la coronavirus, toate simptomele sunt mai severe


În cele patru valuri ale pandemiei de până acum, COVID-19 a avut o evoluție surprinzătoare, mutațiile aducând simptome care i-au surprins și pe medici. În cazul coronavirusului, toate simptomele sunt mai severe, în special din sfera sindromului de tip respirator și mergând până la simptomul digestiv. Bolnavii se confruntă cu cefalee, nas înfundat, pierderea mirosului și a gustului, dureri musculare, stare de curbatură (ca și cum ai fi bătut), diaree și vărsături.

„Este un polimorfism de simptome, începând cu afectarea mucusurilor, pierderea gustului și mirosului – ageuzia. Și la gripă poate să apară, dar foarte rar și nu la aceeași intensitate ca la COVID’, spune medicul pentru sursa citată.


Mai mult, starea pacienților se poate modifica de la o clipă la alta, specialiștii infecționiști denumind coronavirusul Boala cu o mie de fețe la debut.

„Se poate întâmpla ca un pacient să aibă senzația de ameliorare, dar apoi, dintr-odată desaturează (îi scade saturația de oxigen din sânge). Am văzut și la pacienți internați care păreau relativ stabilizați, ca pe parcurs de câteva ore, sub ochii tăi, se desaturau, se prăbușeau. La gripă se întâmplă asta foarte rar’, mai spune Carolina Radu, menționând și că, la mai bine de un an de la apariția bolii încă mai apar simptome noi.


Mai mult, poate apărea și sindromul long COVID, fiind pacienți care suferă timp îndelungat de la apariția bolii, uneori chiar și un an.

„Sunt aceste virusuri cu evoluție lentă cu simptome care apar la pacienți la un an de la debutul episodului infecțios’, a mai spus medicul pentru Libertatea.

Drept urmare, medicul infecționist Carolina Radu îi sfătuiește pe cei care experimentează astfel de simptome să apeleze la specialist – fie să sune la call center-uri, fie să ia legătura cu medicul de familie.

Foto: Hepta