Coronavirus și infecția Covid-19 la copii. Cum se manifestă și ce măsuri de precauție trebuie luate

 Lupescu Anca
.

Copiii nu sunt mai sensibili la infecția cu noul coronavirus (COVID-19), comparativ cu populația generală, conform datelor existente până în prezent.

Citește și: Coronavirus în România. Câte cazuri sunt până acum. Au fost confirmate 48 persoane infectate, dintre care 22 în București

De fapt, majoritatea cazurilor confirmate de COVID-19 raportate din China au avut loc la adulți. Au fost raportate și infecții la copii, inclusiv la copii foarte mici. Aproximativ 100 de cazuri la copii au fost raportate la nivel mondial, iar cei mai mulți dintre ei au luat infecția de la un membru al familiei.

Potrivit experților UNICEF și specialiștilor din cadrul Centrului pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, noul coronavirus pare să provoace o infecție mai ușoară la copii decât la adulți sau persoane în vârstă.

Simptomele asociate COVID-19 la copii – relativ ușoare

Comform cazurilor limitate despre copiii infectați cu noul coronavirus în China, aceștia au raportat simptome asemănătoare răcelii obișnuite, cum ar fi febra, rinoree și tuse.

Citește și: Primul interviu cu un bolnav de coronavirus din România. Ce simptome a avut și ce i-au spus medicii: 'Să stau liniștit că în 14 zile…'

Simptome gastrointestinale (vărsături și diaree) au fost raportate la cel puțin un copil cu COVID-19. Potrivit datelor raportate, copiii cu COVID-19 au prezentat, în general, simptome ușoare și, deși au fost raportate complicații severe (sindrom de detresă respiratorie acută, șoc septic), acestea par să fie mai puțin frecvente în comparație cu adulții.

Deocamdată, noul coronavirus este încă studiat pentru a afla mai multe informații despre cum afectează copiii sau femeile însărcinate. Se știe că noul coronavirus afectează persoanele de orice vârstă, dar până în prezent au fost raportate relativ puține cazuri de COVID-19 în rândul copiilor.

Virusul este fatal în cazuri rare, decesul producându-se până acum în principal în rândul persoanelor în vârstă cu afecțiuni medicale preexistente. Momentan, rujeola și gripa sunt considerate probleme mult mai serioase în rândul copiilor decât noul coronavirus.

Citește și: Cum facem diferența dintre gripă, răceală sau Coronavirus? Simptomele care arată clar despre ce afecțiune e vorba
Copilul meu are simptome de COVID-19. Ce trebuie să fac?

Părințîi care observă că micuții lor manifestă simptome asemănătoare COVID-19trebuie să se adreseze medicului pediatru sau unui spital de boli infecțioase.

Fiind în plin sezon de gripă, părinții nu trebuie să se alarmeze și trebuie să-și amintească faptul că simptomele asociate COVID-19, cum ar fi tusea sau febra, pot fi similare cu simptomele gripei sau răcelii comune – care sunt mult mai frecvente.

Transmiterea COVID-19 în rândul copiilor pare să fie limitată, în comparație cu  gripa, prin urmare, ca și în cazul altor infecții respiratorii (precum gripă), se recomandă contactarea medicului pediatru și evitarea, pe cât posibil, a locurilor publice (loc de muncă, școli, transport în comun), pentru a preveni răspândirea virusului.

Copiii trebuie învățați de mici obiceiurile sănătoase de igienă a mâinilor și a cailor respiratorii, cum ar fi:

  • Să se spele frecvent pe mâini cu apă și săpun
  • Să tușească sau să strănute în pliul cotului sau într-un șervețel de unică folosință pe care să-l arunce apoi
  • Să nu-și atingă ochii, gura sau nasul, dacă nu și-au spălat corect mâinile
Ce le spunem copiilor despre noul coronavirus?

Mulți știu deja că în lume circulă o nouă boală care a alertat numeroase state și numeroși experți în sănătate publică, o boală despre care persoanele din preajma lor vorbesc des și își arată îngrijorarea. Panica nu a fost niciodată un răspuns constructiv, ci dimpotrivă.

Tocmai de aceea, experții îndeamnă populația să se informeze din surse credibile și să asculte statisticile și faptele, care arată că noul coronavirus provoacă o infecție asemănătoare gripei, a cărei rată de mortalitate este mică.

Părinții sunt încurajați să vorbească deschis copiilor despre noul coronavirus, în funcție de vârstă și interesul manifestat de copii pentru subiect.

Iată mai jos câteva sfaturi oferite de experții americani părinților care doresc să discute despre noul coronavirus cu micuțîi lor:

  • Aflați ce știe copilul despre noul coronavirus. Discuția trebuie abordată în funcție de informațiile pe care le-a auzit copilul despre noul coronavirus.
  • Procesați mai întâi propria anxietate. Asigurați-vă că nu vă panicați în preajma copilului, întrucât comportamentul părintelui poate crește nivelul de anxietate a copilului. Niciun părinte nu își dorește că micuțul lui să creadă că lumea este un loc înfricoșător
  • Ascultați temerile copilului. Este posibil că acesta să fi auzit de la un alt copil că poate să moară din cauza noul virus, iar această teamă este una serioasă și trebuie tratată că atare. Părinții trebuie să-și asculte copilul, să îi arate că ii înțeleg teamă, să-l ajute să se calmeze și să-și gestioneze frica.
  • Vorbiți copilului adecvat vârstei sale. Copilul trebuie să știe adevărul despre noul coronavirus, să știe că poate cauza o boală asemănătoare unei răceli și că oamenii de știință încă studiază nouă boală, pentru a ști cum să-i ajute mai bine pe cei infectați
  • Subliniați importanța măsurilor de igienă. Părinții pot explica micuților că este bine să se spele pe mâini des, cu apă și săpun și că spălatul eficient trebuie să dureze aproximativ 20 de secunde. Pentru a ști cât timp se spală, copiii pot fi învățați să fredoneze de 2 ori melodia Happy Birthday' (La Mulți Ani') în timp ce se spală pe mâini.
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton