Problemele digestive pot fi cauzate și de combinarea anumitor alimente, iar efectele imediate asupra sănătății pot include balonarea, crampele stomacale, stările de greață, oboseala, diareea sau constipația. Pe termen lung, combinațiile alimentare periculoase pot provoca halenă, erupțiile cutanate și chiar tulburări de somn.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!
Dacă va confruntați cu dureri stomacale, gaze și alte tipuri de disconfort provocat de tranzitul intestinal lent, de vină ar putea fi modul greșit în care asociați anumite alimente în dieta zilnică.
Așadar, atunci când proteinele animale sunt asociate cu carbohidraţii (carne cu cartofi, paste cu carne etc.), sucurile digestive distincte secretate pentru metabolizarea acestor doi nutrienţi îşi vor reduce reciproc din eficacitate. Altfel spus, o parte din proteine vor trece prin procesul de putrefacţie, în timp ce unii carbohidraţi vor fermenta. În scurt timp, va confruntaţi cu eructaţii şi flatulenta, precum şi cu crampe neplăcute cauzate de balonare.
O bună combinaţie în care se regăsesc proteinele animale sau alimentele bogate în amidon este cea cu legume cu frunze, roşii, morcovi, ceapă sau ardei.
Citește și: Top 10 alimente care scad tensiunea arterială. Ce nu ar trebui să mănânce niciodată hipertensivii
Combinații alimentare greșite: excesul de grăsimi
Măslinele savurate cu pâine, tonul asezonat cu sos de maioneză sau carnea prăjită în ulei vegetal sunt trei exemple de alimente grase, asociate cu nutrienţi necorespunzători. În consecinţă, se poate instala cu uşurinţă indigestia, constipaţia, greaţă sau acumulările de gaze la nivelul intestinelor, potrivit specialiștilor citați de sfatulmedicului.ro.
De fiecare dată când consumaţi o friptură sau un alt aliment bogat în grăsimi, puneţi alături şi o salată verde, pentru o digestie optimă.
Combinații alimentare greșite: fructele mâncate în timpul mesei
Atunci când combinaţi fructele cu alimente care au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate, precum carnea şi cerealele cu bananele, fructele uscate sau avocado, hrana va rămâne mai mult timp în stomac şi va fermenta, din pricina zaharurilor metabolizate mai lent.
Cel mai bun moment pentru a consuma fructe este cu 30-60 de minute înainte de masă, deoarece pregătesc tractul digestiv pentru procesarea nutrienţilor ingeraţi ulterior. Aşteptaţi cel puţin o oră după ce mâncaţi, pentru a savura din nou fructe, astfel încât să nu va îngreunaţi în niciun mod digestia.
Citeste si: Atenție la aceste alimente banale! Pe cât sunt de frumoase, pe atât cresc riscul apariției cancerului
Combinații alimentare greșite: carnea cu ouăle
Două surse concentrate de proteine, precum ouăle şi carnea, pot avea un impact negativ asupra proceselor digestive.
Când consumaţi două surse de proteine împreună, ajutaţi digestia cu ajutorul unor legume bogate în apă, precum conopida, broccoli, salată verde sau ceapă.
Combinații alimentare greșite: salata de roșii cu cartofi prăjiți
Roşiile sunt alimente acide, care nu fac o combinaţie bună cu sursele de carbohidraţi proveniţi din amidon, precum pastele sau cartofii. Iar dacă adăugaţi şi lactate, spre exemplu brânză, aveţi toate şansele să vă alegeţi cu probleme digestive şi o stare accentuată de oboseală după masă, de vreme ce organismul îşi foloseşte toate rezervele de energie pentru metabolizarea hranei.
Combinații alimentare greșite: pastele cu sos de roșii
O combinaţie des întâlnită şi considerată sănătoasă – pastele cu sos de roșii poate cauza senzaţia de oboseală acută după masă, întrucât stomacului îi este greu să digere combinaţia de carbohidraţi (pastele) şi mâncare acidă (sosul de roşii).
Combinații alimentare greșite: lapte și banane
Bananele şi laptele îngreunează corpul şi încetinesc mintea, potrivit medicinei ayurvedice, pe fondul digestiei foarte dificile. O soluţie de compromis ar fi alegerea unor banane foarte coapte şi adăugarea de nucşoară şi cardamom pentru stimularea proceselor digestive.
Combinații alimentare greșite: omleta cu mezeluri și brânză
Omletă cu brânză şi carne – combinaţiile de mai multe proteine îngreunează şi ea digestia, aşa că e mai bine să ne concentrăm asupra unui singur tip de proteine la o masă. Alege, mai degrabă, o omletă cu legume!