Cine este Ana Maria Pah, măicuța-medic care lucrează la Spitalul CFR din Timișoara: "Am vrut să fiu de folos oamenilor"

.

Ana Maria Pah este măicuța-medic care salvează vieți la Spitalul CFR din Timișoara. Ana Maria Pah are o poveste de viață desprinsă, parcă, din filme. A terminat Facultatea de Teologie din Timișoara și apoi a urmat Medicina, iar în anul patru, Ana Maria Pah a intrat în mănăstire, devenind maica Anastasia.

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!


Medic primar la Spitalul Clinic CFR din Timişoara, pe secția Boli Interne, Ana Maria Pah este un doctor special. Ea vindecă şi cu medicamente, dar vindecă şi sufleteşte pacienţii pentru că în afara spitalului este măicuța Anastasia. Medicul Pah crede cu tărie că bolile trupeşti pleacă de la o problemă sufletească.

Măicuța-medic Ana Maria Pah, poveste de viață emoționantă


Originară de lângă Sălaj, din Jibou, ea a terminat mai întâi Facultatea de Teologie din Timişoara, după care a făcut-o şi pe cea de Medicină. În anul patru, a intrat la mănăstire, însă acolo a văzut mulţi oameni în vârstă care aveau nevoie şi de altfel de ajutor. Drept urmare, a decis să-şi urmeze menirea de a salva vieţi.

Asta a fost rânduiala lui Dumnezeu. Dacă m-aţi fi întrebat acum câţiva ani ce o să fac şi unde o să fiu, nu ştiam să vă răspund. Dar iată că Dumnezeu a aranjat aşa de bine lucrurile încât sunt aici şi sunt şi măicuţă, şi doctor, a declarat pentru adevarul.ro măicuţa-medic.  


La spital, Ana Maria Pah îmbracă deopotrivă halatul alb cu stetoscopul la gât, dar și haina monahală.

De mică mi-am dorit să intru în mănăstire, prima dată imediat după ce am terminat liceul. Numai că m-am sfătuit cu un preot mai în vârstă, care mi-a spus că eu ar trebui să mai rămân în lume. Şi am dat la Teologie, care a fost prima facultate.


În ultimul an de Teologie, a apărut gândul de a da la Medicină, pentru a ajuta şi a fi de folos. Nu am spus nimănui, am învăţat, m-am pregătit şi am intrat la Medicină. Nu a fost uşor, aproape la fiecare examen m-am gândit că aş putea să renunţ la facultate, pentru că îmi doream mult să stau la mănăstire.

Dar eram la un schituleţ, lângă Herculane, unde am văzut foarte multă populaţie îmbătrânită, care îmi cerea ajutorul. Şi atunci am zis că eu trebuie să termin, să fiu de folos oamenilor, a povestit maica Anastasia.


Citește și: Cum și-a câștigat Bebe Cotimanis primii bani, în copilărie:„Mama era croitoreasă, rochiile pentru Irina Loghin le proba pe mine

Citește și: Diana Dumitrescu și soțul ei au fost la un pas de divorț, după ce au devenit părinți:„Ne certam pentru că…

Citește și: Paul de la Mireasa a găsit poze indecente în telefonul iubitei sale, Roxana:„Să-ți fie clar că nu mă însor aici

„La mine, cele două se îmbrăţişează, albul cu negrul. Sunt medic primar medicină internă şi specilist cardiologie. Colegii îmi spun Ana. În spital îmi spun doamna doctor şi cei care mă cunosc de când sunt maică îmi spun maica', povesteşte Ana Maria Pah.


Întrebată de unde îşi ia energia, răspunde: „Apăi, numai de la Dumnezeu, el e cel care ne dă energie'

Măicuța Anastasia îngrijește oamenii străzii

Măicuța Anastasia merge lună de lună la un adăpost, unde îi consultă pe oamenii străzii, le face analize şi îi ajută să îşi rezolve gratuit problemele medicale. Astfel, persoane care nu au acte de identitate sau asigurare de sănătate beneficiază de ajutor medical specializat, care de multe ori le poate salva viața.

‘Tot timpul, o boală trupească ascunde mai mult o suferință sufletească. Pentru că, văzând reacția oamenilor care vin la cabinet, prima dată sunt foarte uimiți că nu au mai întâlnit o maică medic, alții plâng şi alții pleacă îmbrățișându-mă şi spunând că o să mai vin la dumneavoastră şi dacă nu mai sunt bolnav’, a declarat Măicuţa Anastasia, medic Interne.


Măicuța-medic Ana Maria Pah este foarte iubită de pacienți

Maica Anastasia are un har deosebit de a interacţiona cu pacienţii.

„Este un medic extraordinar, are un har deosebit. Pacienţii o adoră. Iată că reuşim să mergem şi pe nişa aceea de empatie extraordinară dobândită prin faptul că are o facultate de Teologie‘, a spus Stela Iurciuc, managerul Spitalului CF din Timişoara.

Cei pe care i-a vindecat spun că este un medic al trupului şi doctor al sufletului.Afinitatea aceasta spirituală, sufletească, duhovnicească dă un imbold extraordinar celor care se simt bolnavi aici', spune un bărbat pentru Observator.


O pacientă mărturiseşte că o strigă „mai mult maica, şi când am venit, maica doctor'. „E o prezenţă binevenită şi ne bucurăm că pacienţii sunt foarte fericiţi şi maica are foarte mulţi pacienţi', adaugă Antonina Nicolae, medic radiolog. 


În fiecare dimineaţa, în drumul ei spre spital, măicuţa Anastasia se opreşte timp de câteva clipe la Catedrala Mitropolitană, la Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş.

Cel mai greu e să lucrezi cu sufletul omului, pentru că numai Dumnezeu ştie ce este acolo. Dar sunt pacienţi care îmi vorbesc şi despre problemele lor. În special, mamele se necăjesc foarte mult pentru copii. Şi atunci apar diferite boli, în funcţie de care organ este mai sensibil, a mai spus măicuţa-doctor.

În Ajunul Crăciunului, cand celebrăm Naşterea Domnului, măicuța Anastasia este de gardă, asteptând să vindece şi trupuri şi suflete.

Citește și: Medic primar sau medic specialist. Care e diferența și care e mai bun?