Cele mai periculoase alimente de post. Postul reprezintă purificarea organismului omului. De aceea, în perioada de post trebuie să renunțăm la carne, la produse animale și să avem grijă mai mult de corpul nostru. Mulți dintre noi consumăm alimente care nu trebuie niciodată consumate în perioada de post. Află care sunt cele mai periculoase aliemente de post!
CITEȘTE REVISTA VIVA! DE FEBRUARIE, GRATIS, AICI!
Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit despre perioada de post, dar și despre alimentele interzise în aceste zile. În România au apărut multe alternative vegane tentante pentru alimentele preparate din carne sau lactate. Cu toate astea, produsele vegetale pot fi excesiv procesate, motiv pentru care nu sunt o variantă sănătoasă.
Sunte multe preparate din soia care imită carnea, ce pot fi cumpărate la conservă, cum ar fi pateul vegetal. Din această categorie fac parte si mezelurile vegetate, chiftelute vegetale și multe alte produse de pe rafturile supermarket-urilor. Deși gustul acestor preparate este gustos, aroma este dată de obicei de conservanții și aditivii alimentari.
Citește și: Top alimente anti atac de panică.Ce să mănânci când ești stresată
Citește și: Ce alimente să nu bagi în cuptorul cu microunde
Citește și: De ce boala suferă Anca Serea, de fapt:'Aveam dificultăți în respirație…'
Cele mai periculoase alimente de post. Conservanții
Postul Paștelui a început pe 2 martie și va dura până pe 24 aprilie. În această perioadă, cei care țin post, trebuie să țină cont de faptul că există numeroase alimente de post extrem de periculoase. Nutriționistul Mihaela Bilic atrage atenți asupra aditivilor care se găsesc în produsele alimentare. Conservanții se găsesc în numeroase alimente pe care multă lume le consumă în timpul postului. „Conservanții și antioxidanții previn alterarea alimentelor. Ei mențin prospețimea și aspectul unui produs, fie că vorbim de textura pâinii sau de culoarea fructelor și legumelor. Care sunt conservanții cu risc? Sulfiții E220-228 pot declanșa criza de astm iar nitriții E249-251 pot favoriza apariția de compuși cancerigeni„, susține Mihaela Bilic.
Colorantii
Potrivit specialistului Mihaela Bilic, coloranții sunt folosiți pentru ca produsul să arate mai bine, mai ales în cazul prăjiturilor sau mezelurilr. Conform acesteia, reputația negativă are E150 și poate declanșa hiperactivitate la copii. ,,Coloranții sunt folosiți ca să facă un produs mai atrăgător, fie că e vorba de prăjituri, bomboane sau mezeluri. Toată lista lui E100 înseamnă culoare adăugată suplimentar. Reputație negativă are E150 acuzat că ar provoca hiperactivitate la copii și E171.'
Potențiatorii de post
Stabilizatorii au rolul de menține textura alimentelor, precum sosurile, maioneza, înghețata și prăjiturile.
,,Stabilizatorii și emulsifianții au rolul de a menține textura alimentelor, de a le face omogene. Sosurile și maioneza, înghețata și prăjiturile conțin fie gliceride și lecitină E322 pentru cremozitate, fie gelatină și agar agar E406 pentru fermitate.„, spune specialistul.
Agenții de îngroșare – Cele mai periculoase alimente de post
Agenții de îngroșare, conform nutriționistului, dau consistență și vâscozitate alimentelor. Aceștia sunt obținuti din proteine sau din amidon, iar cei mai cunoscuți sunt pectinele E440 sau guma de guar E412.
Alimentele care trebuie evitate în postul Paștelui
Experții ne recomandă să consum fructe și legume proaspete în postul Paștelui. Printre alimentele vegetale cele mai bogate în conservanți se numără produsele vegetale ultraprocesate, precum crenvurștii sau salamul de post. În ceea ce privește sursele sănătoase de proteine, putem consuma cu încredere carne vegetală preparată în casă din soia deshidratată, alune sau nuci. De asemenea, laptele de soia, linte, năut și cerealele bohate în nutrienți sunt recomandate în perioada de post.
Sursa: click.ro