Top 5 cele mai instagramabile plaje din Europa

.

Suntem în plină vară și, deja mulți s-au avântat în vacanțe, după o lungă perioadă de abstinență. V-am pregătit, așadar, un top al celor mai instagramabile plaje din Europa. Iată câteva destinații absolut fabuloase, pe care trebuie să le vizitați măcar o dată în viață.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Oricât de tare ne-ar încurca noua normalitate, în care trebuie să plecăm la drum vaccinați ori cu teste PCR, nimic nu ne mai poate ține în case după atâta distanțare socială… Și cum vara și-a intrat demult în drepturi, ne-am gândit să vă sugerăm câteva dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Europa. Iar asta deoarece, atunci când vine vorba despre plaje fotogenice, continentul european e greu de învins. Care sunt zonele preferate de turiștii din lumea întreagă? Pentru asta nu a trebuit decât să căutăm hashtagurile postate pe Instagram…


Iztuzu (Dalyan, Turcia)

Turiștii care au vizitat orașul Dalyan, din Turcia, aflat la doar o oră și jumătate de mers cu mașina de faimosul Marmaris, s-au întors de acolo cu amintiri memorabile și cu mii de fotografii instagramabile ale superbei plaje cu nisip auriu Iztuzu, unul dintre ultimele colțuri de paradis.

Denumită și Turtle beach, splendida plajă este faimoasă datorită broaștelor țestoase Caretta-Caretta, care își fac cuib și depun ouă aici, între lunile mai și septembrie. Nu întâmplător Iztuzu a fost declarată, în 1995, cea mai bună plajă. Este formată dintr-o bucată îngustă de pământ ce constituie o barieră naturală între delta apei dulci a râului Dalyan și Marea Mediterană.


Vezi si cele mai frumoase locuri de vizitat in Turcia!

Dacă ești pasionat de plaje sau biosfera marină, vezi curiozități despre Marea Egee, Marea Marmara, Marea Adriatica sau Marea Baltica.

Văzută de sus, întreaga zonă pare aproape ireală, desprinsă dintr-un film SF sau dintr-un uriaș puzzle. Dalyan este una dintre cele mai intime, spectaculoase și naturale zone ale Turciei. Deși puțin cunoscut turistic, orașul surprinde prin canalele înguste pline de stufăriș, mărginite de munți stâncoși, dar plini de vegetație. Unul dintre cele mai fascinante trasee navigabile turcești, denumit Labirintul Strâmtorii Dalyan, te poartă din Dalyan spre plaja Iztuzu printr-un labirint imens străjuit de dealuri stâncoase, de mormintele liciene sculptate în piatră și de situl antic Caunos.


La final de drum, în față ți se va deschide faimoasa plajă Iztuzu, cu o lungime de 4,5 kilometri, unde, la malul apei cu crabi albaștri, te vei putea relaxa din plin pe nisipul auriu.

Citește și: Top 5 destinații de vacanță mai puțin cunoscute din Grecia


Citește și: Cristi Borcea, în vacanță cu Valentina Pelinel și fosta soție, Mihaela!Au lăsat destinațiile scumpe pentru litoralul românesc

Citește și: Reghe, vacanță în Grecia fără Anamaria Prodan. Reacția impresarei:„Nu-l acopăr sau ceva…’

Citește și: Cum a fost cucerită Alexandra Stan de soțul ei:„Când era consilierul meu…’/ EXCLUSIV

Capriccioli (Sardinia, Italia), una dintre cele mai instagramabile plaje din Europa

Costa Smeralda este, fără doar și poate, cea mai faimoasă stațiune din Sardinia, și nu doar datorită numărului mare de miliardari care o vizitează, ci și grație frumuseții sale naturale extraordinare. De altfel, însuși numele său spune totul despre fascinația suscitată de apele mării, străjuite de plaje cu nisip fin. De altfel, plajele, printre care cele mai renumite sunt Spiaggia del Principe, Spiaggia Liscia Ruja și Spiaggia Capriccioli, sunt atracția principală a stațiunii. Înconjurate de ape translucide de un verde-smarald și protejate de faimoasele macchia, tufișuri de cimbru, oregano sau rozmarin, și de rocile din granit, plajele de pe Coasta de Smarald sunt cele mai faimoase din lume.


Situată lângă Golful Cala di Volpe, la câțiva pași de La Celvia și la 1,5 kilometri sud-vest de faimoasa plajă Principe, Spiaggia Capriccioli, cu o lungime de doar 200 de metri, este înconjurată de vegetație luxuriantă, fiind străjuită de măslini și pini.

Împărțită în două părți de enorme roci de granit și orientată spre est, plaja Capriccioli oferă o imagine de vis asupra insulei Mortorio, la care se poate ajunge doar cu bărci mici. De asemenea, oferă vederi panoramice ale
insulelor Soffi și Le Camere, ambele situate la aproximativ doi kilometri de coastă. Apele limpezi, puțin adânci și adeseori calme, o fac perfectă pentru amatorii de snorkeling. De altfel, nici nu aveți nevoie de echipament ca să admirați fauna acvatică… Trebuie să știți însă că, fiind un loc extrem de popular, dacă doriți intimitate, nu trebuie să mergeți acolo în vârf de sezon.


Elafonissi (Creta, Grecia)

Odată ajuns în Creta, este obligatoriu să vizitezi Elafonissi, plaja cu nisip roz aflată între două mări – Mediterana și Marea Libiei. Situată în partea de sud-vest a insulei Creta, la circa 75 de kilometri de orașul Chania, superba plajă este un adevărat paradis exotic, fiind menționată în toate ghidurile de călătorie.

Insula este legată de continent cu niște limbi de nisip ce formează o lagună cu apă de mică adâncime, în jur de 20-50 de centimetri, împărțită în mai multe piscine naturale, așa că te poți plimba fără griji prin toată zona. Din cauza curenților de aer, aceste piscine își schimbă înfățișarea de mai multe ori pe parcursul unei zile, iar imaginea este spectaculoasă.


Plină de dune de nisip și flori protejate, care ies în mod neașteptat din nisip, plaja Elafonissi este preferată și de testoasele Caretta-Caretta, ce vin aici să-și depună ouăle. Cât despre faimosul nisip roz, acesta provine de la rămășițele unor cochilii care, amestecate cu nisipul de la malul mării, oferă o imagine ireală, potențată de culoarea mării, în toate nuanțele de turcoaz. Pentru a vă convinge, nu trebuie decât să folosiți hashtagul #Elafonissi pe Instagram și vă veți îndrăgosti iremediabil.


Zlatni Rat (Brac, Croația), una dintre cele mai instagramabile plaje din Europa

În ultimii ani, Croația a devenit o destinație populară și în rândul turiștilor români, de aceea vă sugerăm să vizitați cea mai frumoasă plajă de la Marea Adriatică. Aflată pe insula Brač și cunoscută și sub numele de „Cornul de Aur, plaja Zlatni Rat este faimoasă în special pentru forma sa neregulată care se schimbă datorită vântului și a valurilor.

Dominată de cel mai înalt pisc de pe insulele croate, Muntele Vitus (778
m), și de un peisaj împânzit cu cariere de calcar, rigole, crevase și văi atât de rotunde, încât par modelate de mâna omului, Brač este cea mai mare dintre insulele Dalmației și a treia cea mai mare dintre insulele Adriatice.


Cu toate că este situată în apropierea orașului Split, o zonă extrem de populară în rândul turiștilor, Brač este o insulă liniștită și mai puțin celebră decât surorile ei Hvar și Korcula, aflate mai la sud. Așadar, nu vă așteptați să întâlniți aici celebrități de A-list sau iahturi de lux ancorate în port.

În schimb, culoarea mării din jurul plajei Zlatni Rat este atât de cristalină, limpede și turcoaz, încât faptul că plaja este pietroasă trece neobservat. Insula este o destinație de vacanță extraordinară pentru cei care caută colțuri de paradis liniștite și doresc să descopere stilul de viață autentic al localnicilor. Pe insula Brač puteți vizita orașele Supetar, Milna și Bol, iar de acolo puteți pleca oricând în croaziere pe apele Mării Adriatice.

Vezi și:  Locuri de vizitat în Viena. Cele mai apreciate obiective turistice

Praia da Marinha (Algarve, Portugalia), una dintre cele mai instagramabile plaje din Europa

Aflată la patru ore distanță de București, cu avionul, Algarve, o regiune cu puțin peste 400.000 de locuitori, găzduiește anual 10 milioane de turiști. Iar acesta este un detaliu menit să convingă pe oricine. Una dintre cele mai frumoase plaje din lume și cea mai frumoasă din Portugalia este Praia da Marinha.

Rocile ei de culoare aurie, care te surprind ieșind din mare, au forme ce te transportă parcă într-o realitate paralelă, ficțională. Vă va surprinde să vă descoperiți, poate, inițiala numelui – litera M –, un elefant și chiar o inimă din piatră ce străjuiesc întinderea mării turcoaz, sclipind în soare.

Plaja este cunoscută, de asemenea, pentru abundența faunei acvatice, dar și pentru faptul că, aici, apa este mai caldă decât în alte regiuni din zonă. Un inconvenient poate fi faptul că este destul de mică și de aglomerată, aici nu se găsesc de închiriat șezlonguri și umbreluțe și există doar un singur restaurant. Dat fiind că plaja este înconjurată de stânci abrupte, e nevoie de ceva efort pentru a ajunge la malul mării, însă, vă garantăm, peisajul face toți banii!

Sursa foto: Shutterstock, Instagram

Vezi şi orele corecte de stat la soare – cum ne protejăm de razele ultraviolete!

Vezi şi locuri de vizitat în Bruxelles, Luxemburg, Copenhaga, Strasbourg şi Munchen!