Ce știm până acum despre coronavirus. E doar o chestiune de timp până va apărea și în România!

.

Din nefericire pentru noi, coronavirusul este tot mai aproape de România, iar pericolul vine, acum, în primul rând din Italia, țară grav afectată de acest flagel, unde există cei mai mulți români din diaspora. Totuși, considerăm că panica și isteria ce sunt pe cale să se declanșeze ar putea face mai multe victime chiar decât coronavirusul în sine.

Deși, până recent, coronavirusul părea o amenințare extrem de îndepărtată, iată că teribilul flagel a cuprins Europa și, din păcate, țara cu cea mai mare comunitate de Români. În acest moment, în Italia sunt 237 cazuri confirmate de coronavirus și deja 7 victime, numărul acestora fiind în creștere! Deja au apărut primele cazuri de coronavirus în firenze și Palermo! Deși pericolul nu trebuie neglijat, considerăm că, în asemenea cazuri, informarea corectă a populației este vitală, deoarece panica produsă de zvonuri ar putea face un rău greu de controlat. Iată ce explică punctual, pe contul său de socializare Răzvan Pascu, fondatorul Travel Communication Romania, citând surse OMS, EDDC, CDC :


„1. Cred că panica și isteria pot face mai mult rău decât virusul în sine. Este un subiect bun de presă și se va vorbi mult despre asta în continuare, dar aceasta este șansa să faceți diferența între televiziunile și site-urile alarmiste și cele care informează corect. De asemenea, cred că lipsa de informații în timp real oferite de autorități poate crea panică și tot felul de supoziții și speculații. Autoritățile trebuie să comunice 24 din 24 toate măsurile pe care le iau.


2. Părerea mea este că e doar o chestiune de timp până va apărea primul caz în România, dar asta nu trebuie să ne panicheze, ci să ne facă mai responsabili. Am avut și SARS în 2003 și nu a murit nimeni, deși am avut 21 de pacienți infectați atunci. Avem și gripă anual, iar anul acesta au murit peste 50 de români, și nu s-a panicat aproape nimeni.

3. Ceea ce se întâmplă la Aeroportul Otopeni, în sensul că pasagerii care vin din zona de nord a Italiei ies pe un culoar special și completează un formular pe proprie răspundere, în care lasă inclusiv detalii și date de contact, este ceea ce se întâmplă și în alte state mari din lume. Începând de astăzi, li se măsoară și temperatura cu termometre mobile, ceea ce este foarte bine, dar asta nu este neapărat o garanție că nimeni nu va intra în România că purtător de coronavirus.

4. Carantină în locuri speciale a fost impusă doar pentru cei care declară că vin din cele 11 localități carantinate în Italia. Acelea sunt localități cu câteva mii de locuitori. Observ în media că se face o confuzie des între carantină obligatorie în locuri speciale pentru asta și izolarea voluntară la domiciliu.


Cele mai multe decese sunt în China

5. Rata de deces în rândul celor infectați este de aprox 3%. Rata de deces la SARS a fost de 10%. 80% au forme ușoare ale bolii, care se manifestă ca o răceală obișnuită și se tratează în funcție de simptome (dacă ai febră, iei pastile de febra etc). Nu există tratament pentru coronavirus, însă deja peste 20.000 de oameni din cei 80.000 s-au vindecat. Conform OMS, aprox 80% fac forme ușoare, uneori nici nu știu că au virusul, aprx 20% fac forme mai grave și doar 2-3% mor.


6. 99% dintre decese SUNT ÎN CHINA.

Majoritatea celor care au murit de coronavirus sunt persoane în vârstă

7. Majoritatea celor care au murit în toată lumea sunt persoane în vârstă și care au și alte boli. De exemplu, 3 dintre cele 4 persoane care au murit în Italia aveau 77, 78 și 80 de ani și sufereau și de alte boli – pacienții de 77 și 78 de ani au avut pneumonie săptămânile trecute, deci aveau organismul slăbit. Despre ceilalți doi decedați nu am găsit multe informații cu privire la bolile acestora. Doar 0,9% dintre cei aprox 2700 de decedați la nivel mondial nu aveau și alte boli, adică din aprox 2700 decedați, aprox 2670 aveau și alte boli. Aproape 15% aveau peste 80 de ani.


8. Companiile aeriene nu au anunțat să dea banii înapoi celor care renunta unilateral să mai zboare în Italia sau în alte locuri din lume. De la hotelurile din străinătate clienții pot primi banii înapoi doar dacă se află in perioada de anulare gratuită fără penalizări. Asigurările de călătorie nu acoperă riscul de anulare a călătoriei pe baza de teamă de îmbolnăvire’.

Panica este mai mare decât riscul de îmbolnăvire

9. Companiile aeriene care și-au anulat zborurile spre China până la final de martie au plătit toți banii înapoi celor care aveau excursii în această perioadă, la fel și hotelurile. Informațiile pe care le am din agențiile de turism sunt că toți cei care aveau excursii în China în această perioada și-au primit banii înapoi, iar excursiile lor au fost anulate.


10. Trebuie înțeles că situația este una dinamică, ce vorbim acum poate să nu mai fie valabil mâine. În acest moment cred că panică este mult prea mare față de riscul de deces sau îmbolnăvire în România sau oriunde în lume din cauza acestui virus. Nu uitați că de gripă obișnuită se moare mult mai mult în lume sau chiar în România', a scris Răzvan Pascu pe contul său de socializare.

Vezi și: Simptome coronavirus – cum se manifesta si cum se transmite virusul